Montate la începutul anului, cu titlu de experiment, semafoarele inteligente de la intersecţia străzilor Decebal cu Sf. Apostol Andrei au fost înlocuite începând de ieri. Iniţial conducerea Primăriei Oradea a încredinţat firmei lui Horia Vuşcan, iniţiatorul experimentului, semaforizarea pe o perioadă de trei luni, pentru a dovedi cât de eficiente sunt aceste dispozitive.

Chiar dacă din primele zile orădenii au criticat vehement acest experiment ai cărui cobai au fost aleşi fără a li se cere acordul, conducerii Primăriei Oradea i-a trebuit aproape nouă luni pentru a se convinge că un astfel de sistem mai mult bulversează decât fluidizează circulaţia rutieră în zona Decebal. Cei mai nemulţumiţi au fost pietonii, care pentru a putea traversa strada trebuiau să apese un buton, după care aşteptau minute în şir până ce semaforul pentru traversare afişa culoarea verde. În plus, timpii pentru trecători erau setaţi la doar câteva secunde, cei mici şi cei mai în vârstă reuşind să parcurgă abia jumătate din traseu, aici fiind reclamate numeroase accidente unde trecătorii surprinşi pe zebră erau acroşaţi de maşini. De asemenea, corelarea dintre trecători şi şoferi lipsea la trecerea dinspre Sovata către Decebal. Începând de ieri, Horia Vuşcan, administratorul firmei Alien Concept, a fost nevoit să-şi strângă jucăriile şi să facă loc altei firme intrate în graţiile administraţiei liberale, Selina. Cum firma Alien Concept nu a fost acceptată ca subcontractor la contractul dintre Primărie şi Selina, experimentul Vuşcan a fost dat uitării. Locul semafoarelor inteligente ale lui Vuşcan va fi luat de semafoarele inteligente ale lui Beniamin Rus.

Contactat telefonic, viceprimarul Gheorghe Carp a recunoscut că experimentul nu a fost unul reuşit şi a refuzat să mai ofere alte explicaţii suplimentare, pe motiv că "este trecut de ora 15.30, oră la care programul de lucru s-a încheiat".