Odată finalizate marile investiţii, valul de bani publici ar trebui să ia calea altor lucrări edilitare. Din păcate, în Oradea se aplică o altă politică, cu cât o investiţie este mai mare, cu atât conducerea Primăriei Oradea o supradimensionează cu alte şi alte lucrări menite să o transforme într-un obiectiv edilitar de lux, extrem de costisitor.

Două dintre cele mai elocvente exemple sunt Bazinul Olimpic şi Orăşelul Copiilor. În perioada 2004-2005 pentru construcţia Bazinului Olimpic s-au cheltuit 4.875.000 lei. Ulterior, pentru acoperirea lui au fost dirijate alte 10.680.000 lei. În plus, de la bugetul local s-au mai cheltuit 100.000 lei pentru reţelele electrice, 501.000 lei pentru punctul termic, 910.000 lei pentru amenajare exterior, iar pentru dotări (mobilier, tehnică calcul, obiecte de inventar), încă 1.346.000 lei. Ca şi cum nu ar fi îndeajuns, în acest an, Administraţia Imobiliară Oradea a decis cheltuirea unei sume de 182.987 lei pentru iluminatul exterior, precum şi pentru achiziţia unor echipamente de supraveghere video în valoare de 134.255 lei. Mai mult, la doar câteva luni de la darea în folosinţă a costisitoarei investiţii, AIO organizează o licitaţie pentru execuţia de reparaţii capitale interioare în valoare de 533.694 lei. Astfel, până la această oră, în complexul de la Bazinul Olipmic municipalitatea orădeană a investit aproape 20 milioane lei.
De aceeaşi atenţie s-a bucurat şi Orăşelul Copiilor. Iniţial suma comunicată consilierilor locali şi orădenilor era de 7 milioane lei, până acum s-a ajuns însă la cheltuirea a 15,6 milioane lei. Contractul încheiat cu firma MBS Group stabilea că investiţia de aici costă 13 milioane lei, dar ulterior AIO a suplimentat direct contractul cu încă 1,6 milioane lei, bani alocaţi fără nicio licitaţie aceleiaşi firme. În plus, în acest an, de la bugetul local a mai fost alocat peste 1 milion de lei pentru finanţarea altor 11 lucrări la acelaşi obiectiv. Astfel, 11.018 lei s-au cheltuit pentru racordul de apă şi canal, 3.724 lei pentru electricitate, 26.891 lei pentru racordul electric, 55.097 lei pentru execuţia gardului, 210.180 lei pentru alimentarea cu energie elctrică. De asemenea, sume importante au fost alocate pentru serviciul de întreţinere, patru poziţii din tabelul cu lucrările scoase la licitaţe ocupându-le această activitate: pentru întreţinerea spaţiului verde şi a plantelor se cheltuie 149.999 lei, pentru serviciul de salubritate şi curăţenie - 204.432 lei, iar la un alt punct se prevăd 4 lei/mp fără TVA pentru servicii de salubritate spaţii interioare şi 3 lei/mp fără TVA pentru spaţii exterioare. Lista de dotări pentru Orăşelul Copiilor nu se opreşte aici, AIO achiziţionând monitoare în valoare de 315.588 lei, vivarii pentru suma de 18.793 lei, alţi 39.449 lei fiind cheltuiţi pentru plante şi materiale floricole.
În ce priveşte indicarea firmelor selectate de compartimentul de Achiziţii Pulbice din cadrul AIO, care au executat toate aceste lucrări de peste an, în sumă totală de 40.665.729 lei, acestea par să beneficieze de un tratament privilegiat. Numele lor ne-a fost comunicat de-a valma, făcând imposibilă corelarea cu cele 194 de lucrări scoase la licitaţie în acest an. Potrivit tabelului transmis în acest an, 62 de firme au încheiat contracte de lucrări şi prestări servicii, multe dintre ele fiind abonate în ultimii ani la banii publici. Astfel, Deni Flor Service figurează ca asociată a firmei MBS Group, care a executat lucrările la Bazinul Olimpic şi Orăşelul Copiilor. În aceeşi asociaţie regăsim şi firma SC Dan & Dan Construct SRL. SC Dacardi a fost în acest an o răsfăţată a Primăriei Oradea, câştigând o serie de lucrări: amenajarea cu pomi ornamentali a pietonalei orădene (Corso) şi a zonei centrale, montarea unei instalaţii de stropire în parcul 1 Decembrie în valoare de 550.500 lei, precum şi amenajarea peisagistică de la Sala Sporturilor, care a costat 245.359 lei. Pe aceeaşi listă a firmelor abonate la banul public mai sunt SC Şantier ARC, SC Constructorul Sălard, SC SC Saitas Onis SRL, SC Eurociv, SC Dragoflor Company firme cărora an de an li se încredinţează lucrările de reabilitare a unităţilor şcolare din Oradea.

Nici în acest an firmele unor importante personalităţi ale vieţii orădene nu au renunţat la mana cerească care o reprezintă contractele pe bani publici, cum ar fi SC Construcţii Bihor, la care asociat este Gavrilă Ghilea, vicepreşedintele CJ Bihor, precum şi SC Electroplus SRL, care îl are asociat pe Ioan Felea, prorector al Universităţii Oradea, instituţie pe ştatele căreia de plată se regăsesc o serie de funcţionari din conducerea municipalităţii. Prietenii (dar şi noi) ştiu de ce...