Coaliţia pentru o Guvernare Curată (CGC) va prezenta, duminică, 18 mai, monitorizarea candidaţilor la consiliile judeţene care nu corespund criteriilor de integritate agreate de CGC. Pe această listă figurează candidaţii la preşedinţia consiliilor judeţene care nu au trecut de filtrul criteriilor stabilite de Coaliţie.

Proiectul derulat de Coaliţia pentru o Guvernare Curată a avut în vedere şi monitorizarea aleşilor din câteva consilii judeţene, criteriile folosite urmărind incompatibilităţile, conflictele de interese, traseismul, colaborarea cu fosta Securitate şi cu fostul PCR, precum şi alte probleme de integritate ale acestora.
Monitorizarea i-a vizat atât pe actualii preşedinţi de consilii judeţene, cât şi pe candidaţii cu şanse pentru preşedinţia acestor consilii. În nouă judeţe, Bihor, Botoşani, Braşov, Cluj, Covasna, Dolj, Iaşi, Timiş şi Vrancea, au fost monitorizaţi toţi consilierii judeţeni actuali.
O acţiune similară a avut loc şi în urmă cu patru ani, când mai multe organizaţii neguvernamentale, mare parte dintre acestea membre astăzi în CGC, reunite în Coaliţia pentru un Parlament Curat (CPC), au testat acest concept pe şapte mari oraşe, printre care şi Oradea, în alegerile locale din iunie 2004 şi apoi l-au extins la toţi candidaţii din alegerile naţionale din luna noiembrie a aceluiaş an. Prin această acţiune CPC a obţinut o vizibilitate enormă şi o acoperire media extraordinară, devenind unul dintre punctele de interes ale campaniei electorale din 2004. Coaliţia a câştigat procesele pornite împotriva sa de diferiţi candidaţi şi demnitari, bazându-se pe argumentul libertăţii de expresie. 98 dintre candidaţii nominalizaţi de CPC au fost retraşi de pe liste de partidele lor, sau au pierdut alegerile; 104, deşi prezenţi pe "listele negre" ale CPC, au reuşit să intre în parlament. Proiectul a fost reeditat în luna octombrie 2007, când a fost dată publicităţii Lista neagră a candidaţilor pentru Parlamentul European.
Aceste iniţiative sunt cu atât mai necesare cu cât se acutizează lipsa de surse alternative de informaţii pentru cei 80% dintre români care nu citesc ziare politice, dar şi nemulţumirea generală faţă de calitatea clasei politice româneşti.

Organizaţiile neguvernamentale reunite în cadrul Coaliţiei pentru o Guvernare Curată sunt: Academia de Advocacy, Alianţa Civică, Asociaţia Pro Democraţia, Cartel Alfa, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academică din România, Societatea Timişoara.