Dispeceratul VIP va fi închis cu Poliţia şi executorul judecătoresc

Conducerea Primăriei Oradea pare hotărâtă să pună capăt scandalului iscat de firma Felicor, cea care administrează dispeceratul VIP. Primarul Ilie Bolojan a declarat ieri că intenţionează ca, în aceste zile, să solicite în instanţă, printr-o ordonanţă preşedinţială, închiderea dispeceratului VIP, căruia i s-a supendat autorizaţia de funcţionare.

Haosul din taximetrie s-a perpetuat în ultimii ani sub privirile indiferente ale funcţionarilor Primăriei Oradea, ale Poliţiei, Gărzii Financiare şi ale altor instituţii, care, în opinia lui Bolojan, "s-au făcut că nu văd ceea ce toată lumea vede". În martie anul trecut, un act normativ obliga taximetriştii să-şi facă o evaluare a autoturismelor şi să-şi preschimbe autorizaţiile de funcţionare. În urma verificărilor efectuate, din cele 1.100 de autorizaţii taxi în vigoare au fost reţinute 232 de autorizaţii, pentru că nu îndeplineau condiţiile legale. 85 dintre acestea aparţineau SC Felicor. În prezent, în Oradea, funcţionează legal 879 de taximetre. "La data instalării mele în funcţie, procedura de preschimbare era finalizată. În perioada mandatului meu nu s-a reţinut nicio autorizaţie. Am stabilit ca termen de intrare în legalitate 1 august 2008, după această dată nicio maşină fără bulina galbenă nu mai putea să circule. În cele trei săptămâni în care autoturismele fără bulină nu au lucrat, încasările au crescut cu 40% pentru taximetriştii legali. La scurt timp, însă, firma Felicor şi-a scos pe străzi maşinile fără autorizaţie", a declarat Ilie Bolojan. Motivul invocat de cei de la Felicor este că instanţa a suspendat provizoriu retragerea unei autorizaţii taxi. Însă suspendarea privea doar o singură persoană fizică, nu toată lista cu autorizaţiile retrase. Din acest moment, bătălia cu taxiurile care lucrează la negru a început. Au fost date avertismente, au fost aplicate amenzi minime de 1.000 lei, s-a trecut la amenzi de 5.000 lei, însă o parte dintre taxiurile ce activează sub cupola VIP şi fără autorizaţia preschimbată şi-a continuat concurenţa neloială. Mai mult, printr-o dispoziţie a primarului, s-a dispus suspendarea autorizaţiei de dispecerat pentru VIP. Nici această măsură nu i-a speriat pe acţionarii Felicor care deţin dispeceratul VIP. S-a dat un nou termen: 1 februarie, după această dată conducerea Primăriei dispunând sancţionarea şi a celor 100 de taximetrişti cu acte în regulă care funcţionează sub cupola VIP. Acest lucru i-a făcut pe reprezentanţii de la Felicor să declanşeze o campanie împotriva lui Bolojan, fie ocupând mai multe zile locurile de parcare din zona centrală, fie făcând acuzaţii la un post central de televiziune. Referitor la interpretările aduse la emisiunea televizată, Bolojan a declarat că respinge orice acuzaţie referitoare la implicarea sa sau a vreunui funcţionar public din Primărie în tranzacţionarea ilegală cu autorizaţii de taximetrie. Bolojan a anunţat că, în cursul acestor zile, va solicita prin ordonanţă preşedinţială închiderea fizică a dispeceratului VIP, apelând la un executor judecătoresc şi la organele de poliţie. "Cer diferitelor instituţii în drept să nu se mai facă că nu văd ceea ce vede toată lumea. Pe taximetriştii cu acte în regulă care acţioneză sub cupola VIP îi invit să încheie contracte de muncă cu firmele de dispecer în legalitate", a mai precizat Ilie Bolojan.

Camera Taximetriştilor rispostează
Nici reprezentanţii Camerei Judeţene a Taximetriştilor Bihor nu au stat deoparte de scandalul iscat la OTV. Într-o emisiune difuzată aici, directorul Camerei Judeţene, Iosif Rad, era prezentat într-o înregistrare cu Călin Stana, reprezentantul VIP, în care se vorbea despre prejudiciul cauzat taximetriştilor în legalitate de către cei de la VIP. Suma avansată, de 280.000 lei, a fost prezentată în înregistrarea difuzată trunchiat ca fiind contravaloarea obţinerii unei autorizaţii de taximetrie. "Era vorba de recuperarea prejudiuciului pe care taximetriştii de la VIP, care lucrau fără acte, l-au adus celorlalte firme de taximetrie, care lucrează legal. A fost avansată suma de 2,8 miliarde lei vechi. Stana a întrebat cum să se facă plata. Colegul meu, Iosif Rad, i-a răspuns că o să primească un număr de cont şi o să i se taie o factură", a decriptat coversaţia trunchiată de la OTV preşedintele Camerei Taximetriştilor Bihor, Octavian Raţiu. Reprezentanţii Camerei Judeţene a Taximetriştilor acuză faptul că totul a fost o înscenare a lui Stana pentru a-i compromite. "Şeful de la VIP a adus discuţia la bani pentru că avea o regie. Voia să facă astfel încât din înregistrare să rezulte că sunt un intermediar între Camera Taximetriştilor şi adminstraţia locală", a precizat Iosif Rad, directorul Camerei Judeţene.