BEIJING - OLIMPIADA SECURITĂŢII (II)-„BUTOIUL CU PULBERE" CHINEZ
„Olimpiada este un loc sacru. Oricine se încumetă
să intre aici cu forţa armelor comite o crimă împotriva
zeilor"
Vechii greci
Toate prostituatele au fost săltate, li s-a ţinut o şedinţă „sexuală" (adică au fost atenţionate foarte ferm) şi... afară din Capitală. Zecile de baruri şi cluburi au fost închise pentru a nu oferi tinerilor posibilitatea de a se aduna în număr mare. Dizidenţii au fost închişi ori au primit arest la domiciliu. Toţi studenţii din provincie au fost trimişi acasă.
La metrou au fost impuse măsuri de securitate asemănătoare celor din aeroporturi: este interzis transportul lichidelor, iar bagajele sunt trecute prin faţa aparatelor cu raze X.
Mii de voluntari au fost înrolaţi în patrule de cartier, cu misiunea de a semnala orice persoană suspectă sau activităţi neobişnuite. Pe străzi, trecătorii sunt supuşi controalelor inopinate în ceea ce priveşte actele, atât localnicii, cât şi străinii. În jurul Beijing-ului a fost instalat un cordon de securitate. Orice persoană care intră în Capitală trebuie să prezinte actele de identitate.
În plus, au fost înăsprite condiţiile pentru acordarea vizei pentru turiştii străini, iar în punctele-cheie au fost instalate mii de camere TV cu circuit închis.
În cadrul unor acţiuni în premieră mondială, biletele pentru ceremoniile de deschidere şi închidere a JO au un microcip cu fotografia cumpărătorului, date din paşaport, adresa, numărul de telefon şi e-mail. Foarte multe persoane, chiar specialişti în domeniu (ceea ce mă surprinde), s-au manifestat împotriva acestor măsuri. Roger Clarke, un expert de securitate australian, a declarat: „Modul în care recunoşti un potenţial individ periculos, pe cineva care vrea să detoneze o bombă... nu se face pe baza identităţii. Îl recunoşti după acţiunile întreprinse (După ce este târziu. A detonat bomba, colega! - n.a.) şi după obiectele aflate în posesia lui (corect)".
Cât priveşte ameninţările teroriste la adresa JO, pregătirile sunt impresionante. Au fost desfăşurate efective de luptători antiterorişti, poliţişti, jandarmi şi soldaţi însumând circa 150.000 de persoane. Stadionul olimpic din Beijing este apărat cu baterii pentru rachete.
În dimineaţa zilei de 8 august, colonelul superior Tian Yixiang a prezentat ziariştilor măsurile de securitate a JO asumate de Armată: asigurarea securităţii spaţiului aerian al Beijingului şi arenelor sportive din afara Capitalei; asigurarea securităţii maritime în jurul zonelor de competiţii nautice (aceste două se asigură prin patrularea permanentă a 121 de elicoptere şi 33 nave de luptă); participarea la combaterea acţiunilor teroriste; întărirea administrării graniţelor etc.
Oricâte măsuri de securitate au fost luate, în ciuda asigurărilor permanente date de autorităţile de la Beijing, mai multe atentate au dovedit că orice dispozitiv de securitate este vulnerabil. China este un „bloc" compus din 56 de „naţionalităţi", toate recunoscute oficial, cu o populaţia ce depăşeşte 1,3 miliarde de locuitori. „Naţionalitatea" han este majoritară - 92% din populaţie, ea însăşi foarte eterogenă.
„Regiunea autonomă uigură Xinjiang", cu capitala la Urumqi, pe care separatiştii o numesc „Turkestanul oriental", are o suprafaţă de 1.646.000 km pătraţi, iar etnia uigurilor este calificată drept „terorişti islamici" de către autorităţile de la Beijing şi Administraţia de la Casa Albă. La propunerea şi sub presiunile acestora, organizaţia ETIM a fost trecută pe lista organizaţiilor teroriste la ONU. Această provincie reprezintă „butoiul cu pulbere" chinez. Este o zonă musulmană din nord-vestul ţării, în care trăiesc şi opt milioane de musulmani uiguri. Responsabilii cu asigurarea securităţii JO au identificat trei potenţiali inamici: chinezii uiguri, care militează pentru independenţă; tibetanii şi adepţii cultului interzis Falun Gong. La 2.10.2003, conducerea ETIM a fost decapitată de armata pakistaneză. De atunci, membrii organizaţiei s-au antrenat în Pakistan şi taberele teroriste din Asia Centrală pregătindu-se pentru atentate în perioada JO.
De la începutul anului, poliţia chineză a anihilat cinci grupări teroriste în această provincie. La începutul lunii martie cursa CZ6901 (ruta Urumqi-Beijing) a aterizat în oraşul Lanzhou. În toaleta avionului au fost descoperite substanţe inflamabile. Se intenţiona prăbuşirea avionului asupra Capitalei.
Între 26 martie şi 6 aprilie au fost arestate 35 de persoane ce urmau să răpească sportivi, ziarişti, alte persoane prezente la JO. Citat în exclusivitate de postul de televiziune Sky News, WuHejing, purtătorul de cuvânt al MI, a precizat: „Gruparea teroristă spera să saboteze Olimpiada de la Beijing prin crearea unui impact internaţional."
Pe data de 27 iunie, în urma unui raid al poliţiei în capitala provinciei Xianjiang, au fost ucise două persoane, 15 au fost arestate şi au fost confiscate materiale în care erau planurile pentru comiterea unor atentate.
Spre sfârşitul lunii iulie două persoane au fost ucise, iar alte 14 rănite într-un atentat în care au fost implicate două autobuze. La mijlocul lunii iulie, un mesaj difuzat pe Internet de către ETIM a revendicat o serie de atentate, iar „comandantul" Seyfullah a anunţat că „vor fi atacate, prin metode nemaifolosite până acum, oraşele din inima Chinei."
Pe data de 4 august, la bordul unui autovehicul, doi terorişti au pătruns într-un grup de 70 de poliţişti care făceau antrenamente fizice şi au ucis 16 ofiţeri, alţi 12 fiind răniţi. Atacul a avut loc la un post de poliţie din aceeaşi provincie instabilă. Până la 8 august poliţia chineză a arestat 82 de presupuşi terorişti şi a închis 41 de lăcaşuri de rugăciune „ilegale". Ele serveau ca „locuri de antrenament pentru războiul sfânt", au declarat autorităţile.
Comunitatea internaţională a primit cu reţinere aceste măsuri. „Guvernul de la Beijing să nu se servească de motivul Olimpiadei pentru a reprima şi acoperi disensiunile interne", a ţinut să avertizeze Condoleezza Rice.
Pe data de 10 august, în oraşul Kuqa din aceeaşi provincie, între orele 22.30 - 23.00 - ora României, şapte terorişti au aruncat dispozitive explozive dintr-un taxi asupra unui comisariat de poliţie şi a câtorva sedii comerciale. Intervenţia promptă a forţelor de ordine a dus la uciderea a trei terorişti. Ceilalţi patru s-au sinucis. Un caz „izolat" a avut loc într-un cartier turistic din Beijing. Todd Bochman a fost ucis, soţia sa fiind grav rănită în urma atacului cu un cuţit comis de un chinez. Ucigaşul s-a sinucis imediat.
Nu pot să prezint toate eforturile autorităţilor chineze pentru ca JO să nu fie umbrite de evenimente nedorite. Pentru un specialist este de ajuns să ştie că fac eforturi deosebite pentru reducerea ameninţărilor. Că totul se traduce în anihilarea din faşă a planificării şi comiterii vreunui act terorist la scară mare.
Le doresc tuturor responsabililor chinezi ca, după plecarea ultimului sportiv, să poată raporta cu satisfacţie: "NU S-AU PRODUS EVENIMENTE DEOSEBITE".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.