Deşi a trecut prin două războaie mondiale, a rămas văduvă, şi-a crescut singură copiii şi a ajuns la venerabila vârstă de 101 ani, fără să se dea bătută în faţa greutăţilor, o bihoreancă a fost înfrântă în cele din urmă, însă nu de soartă, ci de propria familie. Femeia s-a trezit evacuată din propria locuinţă de propriul nepot care, fără să stea prea mult pe gânduri, i-a vândut casa situată în satul Roit şi a lăsat-o fără bani şi fără acoperiş deasupra capului.

"Nu mi-au dat nici bani de înmormântare"
Ana Tripa s-a născut în localitatea Roit, în urmă cu peste o sută de ani, dintr-o familie de ţărani, greu încercată de cele două războaie mondiale. A avut patru copii, dintre care doar doi mai trăiesc, în timp ce soţul a decedat şi el de mai bine de 50 de ani. În loc ca la bătrâneţe să ducă un trai lipsit de griji, acum, la cei 101 ani pe care îi va împlini în decembrie, femeia s-a trezit evacuată din casă de propriul nepot. "Când ne-am făcut titlul de proprietate pe casă şi teren, unul dintre băieţii mei şi soţia lui locuiau cu mine, în Roit. Am zis atunci că, dacă oricum ei au grijă de mine, să facă pe numele lui actele, că doar tot copiilor mei avea să le rămână tot. Casa a fost intabulată pe numele fiului meu, care şi el avea doi copii. El a decedat, iar nora a rămas în continuare cu mine. Nu am ştiut că ea şi nepotul meu vor să vândă casa. Au pus anunţ în ziar şi au venit nişte cumpărători. Când am văzut că nu pot face nimic, pentru că, legal, casa nu era trecută pe numele meu, le-am zis că măcar 30 de milioane să îmi dea şi mie de înmormântare. Nu mi-au dat niciun leu, casa au vândut-o cu 400 de milioane, iar eu am rămas pe drumuri, să mă întreţin din pensia mea de o sută de lei", povesteşte, cu o luciditate de invidiat, femeia. Evacuată din casă, bihoreanca a avut noroc cu fiica ei, stabilită în satul Toboliu, care a primit-o în casa sa, în urmă cu o lună. Chiar dacă a vândut imobilul din Roit, noii proprietari instalându-se deja, nepotul Anei Tripa nu are posibilitatea să încheie un contract de vânzare - cumpărare în faţa unui notar cu aceştia. Deşi legal locuinţa aparţinea tatălui său, bărbatul nu este singurul său moştenitor. "Am aflat despre această problemă atunci când nepotul a venit la primărie să ceară o adeverinţă prin care să se ateste că locuinţa pe care a vândut-o a aparţinut părinţilor săi. Nu i-am putut elibera un asemenea act. Am fi făcut un abuz. El nu este singurul moştenitor al tatălui său, existând încă două nepoate ale defunctului care nu au fost de acord cu vânzarea. Nu putem să facem decât ceea ce spune legea", a precizat Dumitru Maghiar, primarul comunei Sânnicolau Român.

Nepotul, sătul de bunici
Cu sau fără acte, casa a fost vândută oricum, în timp ce doar intervenţia celorlalţi nepoţi a făcut ca Ana Tripa să nu ajungă într-un azil de bătrâni. "Au vrut să mă ducă la un azil în Salonta. Noroc cu fiica mea şi cu ceilalţi nepoţi care au venit şi m-au dus la ei, în Toboliu. Nu mi-a venit să cred că, după ce toată viaţa am muncit, nora şi nepotul meu să nu îmi dea, din vânzarea casei mele, nici măcar bani de înmormântare. Niciodată nu am fost în spital, nici medicamente nu am luat în toţi anii ăştia, dar acum m-am îmbolnăvit de supărare", mai spune femeia. În schimb, nepotul cu pricina, Ioan Tripa, are o altă părere vizavi de cele întâmplate. Contactat telefonic, acesta a negat afirmaţiile bunicii sale, precizând că unicul proprietar al casei cu pricina este tatăl său. "Părinţii mei au construit casa aceasta în 1964-1965, iar singurul proprietar e tata. Bunica nu are niciun drept asupra casei. A stat din anii 60-70 în locuinţă fără să fie obligată să achite o factură sau ceva. Problema dintre mine şi bunica a început în momentul în care ea s-a lăsat influenţată de alţi oameni şi a venit să-mi ceară bani pentru a le da lor. Ea mai are încă doi copii şi poate să meargă să le ceară şi lor pentru că în moştenire nu este inclusă şi nu are niciun drept. Eu am renunţat să-i mai dau bani pentru că şi ce are dă la alţii şi am anunţat-o şi pe mătuşa la care actualmente stă că eu pot să o ajut lunar cu alimente şi ce mai are nevoie, dar bani nu pot să-i dau. Când o să fie cazul, o să mă ocup şi de înmormântare, dar doar atât. Pe deasupra, eu trebuie să am grijă şi de mama, care are 75 de ani, şi are probleme de sănătate. Oricum am ţinut-o pe bătrână la noi în casă, deşi nu aveam nicio obligaţie. M-am săturat", a declarat Ioan Tripa. No comment.