Boierică l-a turnat pe "Baronică"
Amara avere a mătuşii Tamara
Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată, ieri, pe fostul premier Adrian Năstase, pentru dare de mită în legătură cu moştenirea de 400 de mii de dolari de la mătuşa Tamara. Acest dosar s-a constituit ca urmare a deschiderii unui cont bancar de către soţia fostului premier, Dana Năstase, în care a fost depusă suma de 400.000 de dolari, bani proveniţi din vânzarea unor obiecte de artă, bijuterii şi alte bunuri, care s-au aflat în apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, în vârstă de 91 de ani, care locuia singură.
Potrivit comunicatului DNA, în cursul lunii noiembrie 2000, Ion Melinescu - în acea perioadă membru al plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), l-a contactat prin intermediarii Genică Boierică şi Ristea Priboi, pe deputatul Adrian Năstase, căruia i-a comunicat că fusese înregistrată o sesizare cu propunere de informare a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care avea ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari, într-un cont deschis la Creditanstalt Austria (actualmente HVB Bank). Procurorii susţin că Melinescu i-ar fi promis lui Năstase că va bloca sesizarea până după alegerile din decembrie 2000, "sugerând că acest dosar trebuie să dispară". DNA afirmă că Năstase s-a declarat de acord cu propunerea, că asta şi urmărea, iar Melinescu i-ar fi promis politicianului că-i va face «cadou» dosarul respectiv, "opinând, totodată, că preşedinte de atunci al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Adrian Cucu, ar trebui schimbat din funcţie", întrucât intenţiona să informeze Parchetul despre sesizare.
Procurorii DNA au stabilit că, după numirea în funcţia de prim-ministru, Adrian Năstase ar fi determinat, în prima şedinţă de Guvern, emiterea HG 1.399/30 decembrie 2000, prin care a fost numit în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor Ion Melinescu, fiind revocat fostul preşedinte, Adrian Cucu. "Ca urmare a numirii în această funcţie, abuzând de prerogativele ce-i erau conferite, precum şi de lipsa unor reglementări stricte cu privire la circuitul lucrărilor în cadrul Oficiului, Melinescu a sustras lucrarea cu numărul S3439/1999 (care o viza pe Năstase Daniela), şi a înmânat-o, în prezenţa denunţătorului Genică Boierică, a lui Priboi Ristea, consilier al primului-ministru Adrian Năstase, cu scopul de a-i fi remisă acestuia din urmă", susţine DNA.
Probatoriul a arătat că verificările cu privire la provenienţa sumei de 400.000 de dolari ajunsă în contul Danielei Năstase, efectuate de ONPCSB (sub coordonarea acelui membru al plenului care avea sa fie demis prin HG de Năstase Adrian) au stabilit că veniturile nu justificau suma depusă. Conform unui contract de vânzare-cumpărare anexat de către depunător reieşea că suma de 400.000 de dolari, depusă în numerar, provenea din vânzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri şi a altor bunuri de valoare de către mătuşa Danielei Năstase, pe nume Cernasov Tamara care avea împuternicire asupra contului personal al Danielei Năstase deschis la Bank Austria Creditanstalt. "Potrivit acestui document, s-ar presupune că 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Băncilă, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezeşti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy şi Lalique, obiecte valoroase de mobilier şi 30 piese bijuterii aur totalizând cca. 600 grame s-au aflat în apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, în vârstă de 91 de ani, care locuia singură", arată în comunicatul DNA. Totodată, sursa citată spune că nu sunt dovezi că aceste bunuri s-au aflat în posesia şi proprietatea vânzătoarei, întrucât aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care să ateste dobândirea bunurilor respective, ci numai o declaraţie de bună-credinţă.
Între timp, Genică Boierică, arestat pentru infracţiuni economico-financiare şi deţinere ilegală de arme, a fost eliberat el făcând denunţul în cazul lui Năstase în perioada în care era în detenţie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.