Pe parcursul a aproape 6 ani, din septembrie 2004 până în ianuarie 2010, internaţionalul Adrian Mutu a încercat sa sporească strălucirea "briliantului" - apelativ cu care e răsfăţat de unii oameni de fotbal - cu două substanţe interzise, mai întâi cu cocaină, iar acum cu sibutramină.

 

Cocaina, printre altele, stimulează sexul, iar sibutramina ajută şi la slăbit, însă, din păcate, lui Mutu cele două substanţe interzise i-ar putea pune capăt carierei fotbalistice. Mutu a debutat pe lista dopaţilor din fotbal în 2004, fiind depistat cu cocaină, atunci când evolua pentru Chelsea Londra. Clubul britanic a renunţat la serviciile lui în octombrie 2004, apoi a fost suspendat şapte luni de federaţia engleză pentru consum de cocaină. Luciano Moggi i-a salvat cariera fotbalistică, transferându-l la Juventus, însă l-a şi băgat într-un litigiu financiar cu Chelsea. Între timp a fost transferat la Fiorentina, unde din vara lui 2006 până acum a marcat 50 de goluri în 91 de partide. De asemenea, la naţionala României a avut o prestaţie remarcabilă, cu 29 de goluri marcate în 67 de meciuri.

Însă, toate aceste reuşite pot să pălească, deoarece, Mutu a fost depistat pozitiv din nou în urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, acum cu sibutramină, după meciul cu Bari, din campionatul Italiei. Iar acum, Mutu, la 31 de ani, riscă să pună forţat ghetele în cui şi să iasă pe uşa din dos a fotbalului, atacantul român putând primi conform Codului Mondial Antidoping o suspendare pe o perioadă cuprinsă între unu şi patru ani.

Din fotbalul românesc au mai fost depistaţi pozitiv următorii fotbalişti: 9 iunie 2001 - Adrian Neaga şi Cristian Buturugă (ambii FC Argeş), cu metonolon, un produs rezultat din testosteron, 17 iunie 2004 - Nicolae Grigore (FC Braşov) cu norandrosten, 27 august 2004 - Adrian Senin şi Iulian Apostol (ambii Farul), cu furosemid. În ceea ce-i priveşte pe fotbaliştii Ştefan Vrăbioru (Astra, 24 iulie 1999) şi Cătălin Hâldan (Dinamo, 5 octombre 2000) au existat suspiciuni de dopaj, aceştia plătind cu viaţa, iar cazurile lor fiind clasate. Despre atitudinea oficialilor din fotbal nu ne rămâne decât să consemnăm declaraţia preşedintelui LPF, Dumitru Dragomir, din anul 2001, după cazurile Neaga şi Buturugă: "Două din medicamentele luate de Neaga şi Buturugă au fost contaminate şi prin diverse combinaţii au făcut minunea care s-a descoperit la controlul antidoping". Cei doi jucători români au fost "salvaţi" atunci de Comisia de Disciplină a LPF, care i-a scos basma curată, însă şansa lui Mutu acum nu stă decât în rezultatul contraexpertizei din cazul de dopaj cu sibutramină.