Buget de austeritate pentru invăţământ şi sănătate
În condiţiile în care sumele alocate Clubului Sportiv FC Bihor au crescut cu 37% faţă de anul trecut, conducerea Primăriei Oradea a propus reducerea cu un procent şi mai mare a investiţiilor din învăţământ, precum şi sănătate.
În acest an, sumele alocate pentru cele 83 de unităţi şcolare aflate în subordinea Administraţiei Imobiliare Oradea nu vor depăşi 13 milioane lei. Conform bugetului elaborat de executivul orădean, 2 milioane lei vor fi alocaţi pentru reparaţiile curente din grădiniţe, şcoli şi licee orădene. 10,7 milioane lei sunt alocate pentru reparaţii capitale, la capitolul lucrări în desfăşurare, iar pentru lucrările noi ce vor fi demarate în acest an s-au găsit 1,6 milioane lei. Reparaţiile capitale care cuprind igienizări, pardoseli, înlocuiri tâmplărie, amenajări cabinete medicale, blocuri alimentare şi împrejmuiri sunt prevăzute cam la toate unităţile de învăţământ din Oradea. Valoarea investiţiilor care au fost demarate anul trecut se ridică la suma de 10 milioane lei. Grădiniţa nr. 45 de pe str. Aluminei va primi cea mai mare sumă, 1,6 milioane lei, pentru reabilitare acoperiş, amenajări interioare, înlocuire tâmplărie, instalaţii electrice şi pentru reabilitarea faţadei. Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" va primi 1,2 milioane lei pentru continuarea lucrărilor de amenajare a subsolului, a faţadei şi a curţii. Liceului de Artă îi revine suma de 1,1 milioane lei pentru amenajări interioare, reabilitare gupuri sanitare şi faţadă. De asemenea, sume infime vor fi repartizate Grădiniţelor nr. 19, 27, 30, 51 pentru demararea unor investiţii noi. Şcoala cu clasele I-VIII
"Ioan Slavici" va primi 124.000 lei pentru reparaţii capitale, Liceul "Onisifor Ghibu" va putea cheltui 240.000 lei pentru acelaşi lucru, iar Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul" a fost "recompensat" cu suma de 1 milion lei pentru reparaţii capitale la cantină.
Maternitatea rămâne în topul investiţiilor
Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în sănătate, sumele care ar trebui investite în acest domeniu fiind redirecţionate spre obiective mai importante cum ar fi Crucea Oradiei, mansardarea clădirii Primăriei, sistemul de climatizare pentru acelaşi imobil sau laptopuri pentru consilierii locali. Astfel, la capitolul investiţii au fost repartizate 6,4 milioane lei. Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" va primi 1,8 milioane lei pentru realizarea hidroizolaţiei şi pentru reabilitarea grupurilor sanitare. La Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie se vor aloca 1,3 milioane lei pentru reabilitarea în special a Pavilionului II. Privilegiat rămâne, şi după plecarea lui Petru Filip, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, pentru acest an fiind prevăzută pentru investiţii suma de 1,7 milioane lei. Din aceşti bani, 50.000 lei vor fi cheltuiţi pentru instalarea unui sistem de supraveghere video nou-născuţi. Centrul de transfuzii va primi 380.000 lei pentru reabilitarea clădirii, precum şi 150.000 pentru dotarea cu mobilier. Alţi 500.000 lei vor fi cheltuiţi pentru reabilitarea Policlinicii cu plată.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.