Bugetul local, o vacă de muls pentru afaceriştii cu funcţii administrative
Un alt personaj pitoresc al vieţii politice bihorene, care s-a bucurat de-a lugul carierei sale de un bun renume ce i-a deschis larg pungile cu banii publici, este Gavrilă Ghilea, actualmente vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor. Indiferent de cine se afla la guvernare, Ghilea a ştiut să se adapteze rapid doctrinelor politice şi principiilor acestora, neavând nicio problemă în a trece de la stânga spre dreapta spectrului politic.
În perioada în care guvernarea PSD lansa marile proiecte de construcţie a sălilor de sport, Ghilea s-a dovedit a fi un devotat membru de partid şi a pus osul la realizarea îndrăzneţului proiect, punându-se la dispoziţia partidului. Astfel, programul sălilor de sport a adus firmei Construcţii Bihor, firma la care Gavrilă Ghilea şi fratele său sunt acţionari, trei contracte de peste un milion de euro. În perioada 2004 -2005, angajaţii firmei Construcţii Bihor au avut de construit sălile de sport pentru Liceul Economic "Partenie Cosma" şi Colegiul Tehnic "Traian Vuia" din Oradea şi una în Nojorid. Perioada de guvernare a PSD s-a dovedit a fi pentru conturile Construcţii Bihor deosebit de profitabilă. Alte 740.000 euro rotunjind veniturile firmei vicepreşedintelui PSD Bihor, odată cu obţinerea contractului de construcţie a noului sediu al Casei Judeţene de Pensii Bihor de pe strada Dunării. Însă recomandarea de devotat membru de partid nu l-a pus la adăpost de calitatea slabă de execuţia a lucrărilor, la doar câteva luni de la inaugurarea sediului CJP Bihor, viiciile unei lucrări de proastă calitate au şi ieşit la vedere.
Trădare răsplătită
Odată ce gloria PSD s-a stins după alegerile din 2004, Ghilea s-a orientat spre noul partid de guvernământ: PD. La doar câteva zile de la înrolarea în rândurile democraţilor bihoreni, conducerea Primăriei Oradea, la cârma căreia se afla atunci Filip, preşedintele PD Bihor, i-a răsplătit dovada de loialitate oferindu-i un contract greu pe bani publici: pavarea Corsoului orădean. Modul în care lucrările de pavare ale pietonalului orădean, care au costat bugetul local peste 4,6 milioane lei, sunt o dovadă a faptului că executivul orădean nu a căutat ca investiţia să fie realizată la anumite standarde de calitate. La un an de la recepţionarea lucrărilor de pe Corso, multe dintre deficienţele constatate de către angajaţii Primăriei nu au fost remediate, lucru care nu a împiedicat muncipalitatea orădeană să achite integral suma firmei Construcţii Bihor şi asociaţiilor ei, Selina şi Luxten. De-a lungul anilor, Beniamin Rus, patronul firmei Selina, s-a dovedit a fi un excelent partener de afaceri al lui Ghilea, aceştia reuşind împreună să intre în posesia contractului de construcţie a blocurilor ANL din Sânmartin, care au adus încasări de 7,5 milioane lei celor doi oameni de afaceri. O altă lucrare, a cărei calitate a fost des contestată, este cea de reabilitare a străzii Armatei Române, unde muncitorii firmei Construcţii Bihor s-au chinuit săptămâni în şir să predea strada asfaltată. Nici de această dată, conducerea Primăriei nu s-a încumetat să-i aplice penalizări pentru numeroasele termene depăşite. Anul 2007 i-a adus un nou contract de la stat: casele ANL ce se ridică pe strada Branului. Aici vor fi construite 30 de imobile, preţul de vânzare ridicându-se la 800 euro/mp, o nouă afacere profitabilă pentru aceeaşi firmă.
Amnezia anuală
Construcţii Bihor nu este însă singura firmă care vine să rotunjească conturile familiei Ghilea, membrii acesteia fiind acţionari şi la alte două firme: Carolina Cons SRL şi Oviserga Prest, însă activitatea acestora în ce priveşte afacerile cu statul este mult mai modestă şi puţin evidenţiată chiar şi în declaraţiile sale de avere. Ultimele declaraţii de avere ale vicepreşedintelui CJ Bihor scot la iveală, cu fiecare an, lacunele pe care cu un an înainte Gavrilă Ghilea le înregistrata la data completării formularelor. Astfel, în declaraţia din 2004 acesta omite să treacă în documentul postat pe portalul CJ Bihor un teren intravilan situat în Oradea. Abia în declaraţia de avere din 2005 recunoaşte că are un teren achiziţionat în 1996 pe strada Locomotivei. Anul următor, Ghilea adoptă aceeaşi tactică. În declaraţia din 2005 el trece sub tăcere terenul în suprafaţă de 43.000 mp în extravilanul Oradiei, acesta fiind nominalizat abia în darea de seamă completată pe data de 29 decembrie 2006.
Aşteptăm cu nerăbdare viitoarea declaraţie de avere a vicepreşedintelul CJ Bihor, care cu siguranţă va scoate din amnezia de peste ani a lui Ghilea şi alte proprietăţi, "uitate" prin memoria activului om de afaceri şi politician.
Organele statului care au atributiuni in acest sens ce fac? BINE MERSI,incaseaza salarii de peste o suta de milioane pe luna si vegheaza la bunastarea lor. halal romanie,unde esti tu tepes doamne...
nu stiti de multe alte hotii ale lui ghilea si camarila pd