Cu vreo două săptămâni înainte de a intra în vizorul procurorilor şi în gura presei, Decebal Traian Remeş declara într-un interviu: „Ştiu că sunt socotit un tolomac... da, ce te uiţi aşa la mine, ştiu asta, dar să ştii, nu te mint cu nimic aici, în viaţa asta, am întâlnit tolomaci mai mari ca mine!". Acum, instanţa e chemată să decidă cine e mai tolomac: el sau prietenul său, Ioan Mureşan.

Pentru a-l ajuta să câştige o licitaţie, spun procurorii, Remeş ar fi primit de la un afacerist sătmărean, prin intermediul fostului ministru ţărănist al agriculturii, Mureşan, mită constând în 15.000 de euro, plus caltaboşi şi o sută de litri de pălincă. Plus promisiunea unei maşini de lux. Trei detalii fac sarea şi piperul poveştii. Mai întâi, faptul că mita provenea de la un individ, Gh. Ciorbă din Certeze, specializat în auto-denunţuri la DNA. Omul avea la activ, deja, două întâmplări de genul acesta, cea mai recentă datând din martie. Al doilea amănunt, deloc neglijabil şi care stârneşte hazul lumii, priveşte însuşi obiectul mitei. Să te încurci, ditamai ministrul, cu pălincă şi caltaboşi, în schimbul unor contracte, ţine de zona grotescului. În fine, fostul şi actualul cap al agriculturii au fost filmaţi în timp ce negociau şi luau banii de la Ciorbă. Ceea ce nu era lucru deloc greu, de vreme ce au acţionat fără pic de stres, în văzul lumii, în stradă şi într-un local. Lăcomindu-se la caltaboşi şi la pălincă, Împăratul - cum îi spuneau Mureşan şi abonatul la DNA lui Remeş - demonstrează că Vanghelie avea dreptate, acum, un an, când zbiera nervos: „Ăştia de la guvernare sunt nişte proşti: nu ştiu nici să fure, nici să conducă!".
Ei, da, posesorul celor nume fondatoare ale neamului nostru a cam trecut degeaba prin politică şi demnităţi, dacă nici atât n-a învăţat. Să nu privim mai departe de ziua de ieri, când era programat la audieri medicul Şerban Brădişteanu, fost senator PSD, care e acuzat că ar fi primit patru milioane de euro mită, pentru facilitarea unui contract de achiziţie de aparatură medicală pentru sistemul penitenciar. Poate că Brădişteanu - preşedinte al comisiei de licitaţie în cazul respectiv, altfel un celebru cardiolog, el însuşi operat recent pe cord - este nevinovat. Totuşi, casele deţinute de el, însumând un milion şi jumătate de euro ridică nişte semne de întrebare, nu-i aşa?
Poate că avem de-a face, şi în aceste cazuri, cu încercări de răfuială politică a preşedintelui Băsescu, aşa cum strigă o parte a presei. Ca să nu mai vorbim că, într-o ţară în care se dau tunuri de sute de milioane de euro, caltaboşii lui Remeş sunt un mizilic ce va intra în istorie la capitolul „Hoţomanii râsului". Mita-i mită, însă, fie că-i vorba de-ale pântecului, fie de conturi în vreun paradis fiscal.
Dar ce face România profundă, în vreme ce aleşii săi se murdăresc cu caltaboşi? Cum se uită satul românesc la încurcătura păstorului agriculturii naţionale? Ce zic păstrătorii purităţii noastre morale, în aste vremuri tulburi şi de firi slabe iute corupătoare? Să alegem, la întâmplare, satul vasluian Popeni. Să poposim în bătătura unui vajnic gospodar, fie el Costache Prisăcaru, de 80 de ani, care s-a învrednicit să fie capul unei familii cu zece copii şi 45 de nepoţi. Ei, drăcie, dar moş Costache nu-i acasă. Doar baba-i la gard şi se căinează reporterilor ce-o asaltează, spunând că dânsa nu dă crezare vorbelor ce umblă pe seama moşului: cum că ar fi unul din cei peste 20 de săteni ce-au luat sifilis de la nişte fătuţe ce se prostituau pentru câteva „Eugenii". Una din ele, de 12 ani, internată acum într-un centru de minori, a mărturisit că „intrase în producţie" la nouă ani, cu ştirea mamei sale.

Corupţie şi promiscuitate - ar fi tentat vreun sceptic să conchidă. Fireşte, însă, toate acestea sunt excepţii. Ministrul Caltaboş, Senatorul Valvă şi Moş Sifilis sunt cazuri rare, izolate, care nu caracterizează societatea românească, temeinic aşezată pe morală creştină şi pe legi europene. Noapte bună, România, în bezna în care te afunzi!