Instituţia Prefectului a câştigat o primă bătălie în războiul cu Primăria Oradea. Taxa de grădiniţă instituită de administraţia Bolojan a fost anulată ieri, printr-o sentinţă definitivă a Tribunalului Bihor. Totodată, azi, la secţia de contencios administrativ se va afla pe rol şi procesul privind anularea taxei de ordine publică.

Prin Hotărârea nr. 7077/ 2009 a Consiliului Local Oradea privind activitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat - grădiniţele din municipiul Oradea - se instituia obligativitatea plăţii aferente alocaţiei de hrană la 90 lei pe lună, corespunzător a 15 zile, chiar dacă un copil frecventează sau nu grădiniţa în respectivul interval de timp. Hotărârea nu a primit însă avizul de legalitate din partea Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor, cu toate acestea, conducerea Primăriei Oradea a decis aplicarea acesteia. Acest lucru a stârnit revolta a zeci de părinţi care s-au văzut nevoiţi să achite această taxă de hrană chiar şi în perioada în care copiii, bolnavi fiind, nu mergeau la grădiniţă şi, implicit, nu consumau mâncarea gătită aici.
În consecinţă, în cursul lunii decembrie 2009, Prefectura Bihor a decis formularea unei cereri de chemare în judecată a CLO, solicitând anularea taxei de grădiniţă. După mai multe înfăţişări, ieri, Tribunalul Bihor s-a pronunţat asupra solicitării formulate de juriştii Prefecturii admiţând acţiunea introdusă la finele anului trecut. "Prin această sentinţă, Tribunalul Bihor a admis acţiunea introdusă de Instituţia Prefectului şi a respins excepţia invocată de Primărie privind calitatea de prefect a domnului Ghilea", a declarat Adelina Coste, şefa de cabinet a prefectului de Bihor, Gavrilă Ghilea. Sentinţa, mai mult ca sigur, va fi atacată cu recurs de juriştii Primăriei, în termenul de 15 zile prevăzut de lege. Acest lucru nu va modifică datele problemei, deoarece încă de la înregistrarea cererii de chemare în instanţă, HCL 707 a fost supendată şi taxa nu s-a mai perceput.
Această victorie a Prefecturii este o primă bătălie câştigată împotriva actualei administraţii locale orădene. Azi, pe ordinea de zi a Secţiei de contecios a Tribunalului afându-se pe rol şi un alt dosar prin care se solicită anularea taxei de ordine publică, instituită prin Hotărârea nr. 708, luată tot anul trecut de către Consiliul Local.

În opinia juriştilor Instituţiei Prefectului, prin Hotărârea nr. 708, privind aprobarea Regulamentului pentru instituirea taxei speciale de ordine publică, nu s-a fundamentat legal destinaţia sumelor încasate, fiind încălcate prevederile Codului Fiscal şi ale Legii finanţelor publice locale cu privire la taxele speciale.