Copertina rabatabilă a Bazinului Olimpic s-a înţepenit. O investiţie de 5,5 milioane de euro care trebuia să funcţioneze ca unsă s-a blocat sub mandatul administraţiei Ilie Bolojan. Lipsa personalului calificat şi dezinteresul firmei care trebuia să asigure întreţinerea instalaţiei speciale pentru deschiderea acoperişului au făcut ca o investiţie de milioane de euro să stea toată vara nefolosită. De aproape un an instalaţia nu a fost verificată şi sunt puţine şanse ca ea să fie pusă în funcţiune deoarece primăria nu a reuşit să găsească o firmă care să asigure întreţinerea ei. Cum anul viitor Oradea va găzdui Campionatul Mondial de Polo, municipalitatea are toate şansele să se facă de râs, deţinând un „acoperiş unic, rabatabil", dar nefuncţional. 

 

Construcţii cu firmă de partid

 

Bazinul Olimpic a fost finalizat şi dat în folosinţă în luna aprilie 2006, municipalitatea orădeană investind în obiectiv aproximativ 5,5 milioane de euro. Realizat în mandatul primarului Petru Filip, obiectivul a fost executat de firma MBS Group din Turda (Cluj), aparţinând consilierului local PDL Gabriel Szilagyi, coleg de partid cu actualul parlamentar bihorean. Firma clujeană a beneficiat de o atenţie sporită din partea administraţiei pedeliste din acea vreme, câştigând şi licitaţia pentru construcţia Orăşelului Copiilor. Recent, consorţiul clujean a intrat din nou în graţiile administraţiei bihorene câştigând licitaţia pentru asfaltarea drumului judeţean Sudrigiu-Pietroasa-Padiş.

Deşi ambele obiective realizate în Oradea au fost predate cu întârziere, iar nota de plată finală a fost cu mult peste ceea ce se stabilise iniţial, firma din Cluj prezintă lucrările orădene pe site-ul propriu ca fiind cele mai importante realizări. „Sistemul unic de trape mobile permite descoperirea incintei bazinului pe timpul verii, aducându-se astfel un plus de valoare întregii investiţii", se arată pe site-ul firmei. Numai că situaţia de la faţa locului nu este nicidecum atât de roză precum o descrie constructorul.

 

Avem copertină rabatabilă, o ţinem închisă?!

 

După recepţionarea lucrărilor şi intrarea Bazinului Olimpic în patrimoniul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO), s-a încheiat un contract de prestări-servicii cu societatea Alglass SRL din Cluj. Firma urma să asigure întreţinerea instalaţiei pentru deschiderea copertinei şi să asigure personal specializat pentru manipularea ei. Deşi anumite surse spun că acoperişul rabatabil a fost prost realizat încă de la început, constructorul neacordând garanţii în exploatarea lui, administratorii bazei spun că trapele rabatabile sunt funcţionale, dar nu sunt folosite din alte motive.

„De la începutul colaborării cu firma din Cluj am avut probleme. Veneau şi nu venea pe la bazin. Trimiteau din când în când câte un muncitor, după care au încetat să mai vină. În primăvară le-am făcut o adresă în care îi întrebam dacă mai doresc să continuăm colaborarea, deoarece nu mai verificaseră instalaţia de trei luni", ne-a declarat Ovidiu Clonda, şeful Biroului Administrare Baze Sportive şi de Agrement din cadrul AIO. Răspunsul firmei de la Cluj a fost sec: renunţă la contract, deşi încasa lunar aproximativ 1.600 de lei pentru service.

Administratorii bazei sportive au întocmit un nou caiet de sarcini pentru organizarea unei licitaţii prin care să fie desemnată o altă firmă pentru întreţinerea instalaţiei. Dosarul a fost înaintat Serviciului Licitaţii din cadrul AIO şi acolo a rămas. Nicio firmă din Oradea sau din Bihor nu şi-a manifestat intenţia de a prelua întreţinerea instalaţiei. Drept e că în caietul de sarcini condiţiile impuse erau destul de restrictive, în sensul că firmele trebuie să aibă specialişti în manevrarea copertinei rabatabile, a întreţinerii instalaţiei şi să asigure prezenţa unui muncitor ori de câte ori este solicitată deschiderea, respectiv închiderea trapelor. Cum la Bazinul Olimpic sunt 14 trape rabatabile, închiderea şi deschiderea lor durând în jur de 30 de minute, menţinerea unei persoane doar pentru astfel de operaţiuni nu a părut tentantă firmelor. Ciudat este însă că nimeni din conducerea AIO nu a avut ideea calificării propriilor angajaţi pentru manipularea şi întreţinerea instalaţiei, chiar dacă acest lucru ar fi însemnat delegarea muncitorilor respectivi în Ungaria, unde există bazine cu trape retractabile. 

 

Teamă de ploaie şi vânt

 

Cei care se ocupă de administrarea Bazinului Olimpic spune că prezenţa personalului specializat în manevrarea copertinei este absolut necesară. În cazul înrăutăţirii vremii, trapele trebuie închise urgent deoarece apa de ploaie modifică calitatea apei din bazin şi pune în pericol sistemul de filtrare. Apoi mai este pericolul vijeliilor, o furtună iscată din senin putând smulge copertina de policarbonat în cazul blocării trapelor în poziţia deschis. „Aşa că nu ne-am asumat riscul deschiderii copertinei fără să avem personal specializat, mai ales că instalaţia nu a fost verificată de foarte mult timp", spune Clonda. 

Astfel, întreaga vară copertina a stat închisă, o oarecare ventilaţie fiind asigurată prin deschiderea trapelor laterale. „Nu este suficient să fie deschise doar geamurile alea laterale. Când temperatura de afară este în jur de 30 de grade, înăuntru este saună. Am înţeles impasul în care au ajuns administratorii bazinului, noroc că a venit şi toamna, dar sperăm că lucrurile se vor remedia începând de anul viitor", ne-a declarat un antrenor de înot.

 

Primăria încurcă situaţia

 

Situaţia Bazinului Olimpic s-a complicat însă odată cu decizia administraţiei Bolojan de a trece toate activităţile desfăşurate aici în subordinea Clubului Sportiv Municipal (CSM Oradea). Măsura luată a creat din start o stare de tensiune între AIO şi CSM, primii trebuind să asigure întreţinerea bazei sportive din resurse proprii, în timp ce banii încasaţi din activităţile de la bazin intră în vistieria CSM.

Preşedintele CSM Oradea, Florin Birta, recunoaşte că cei de la AIO manifestă o oarecare „ciudă" datorită situaţiei create, dar nu prea are ce face. „Pentru anul în curs nu am avut prevăzut în buget finanţare pentru preluarea întreţinerii bazei", ne-a declarat Birta, care speră ca de anul viitor lucrurile să se schimbe. Despre faptul că trapele mobile de la Bazinul Olimpic sunt blocate din cauze birocratice şi tehnice, şeful CSM ridică din umeri, situaţia fiind moştenită şi abia acum luând cunoştinţă despre starea de fapt. „Anul viitor trebuie neapărat să rezolvăm problema, urmează să găzduim Campionatul Mondial de Polo, nu putem să ne facem de râs", spune Florin Birta.

 

Copertine unice şi scumpe

 

Bazinul Olimpic orădean a costat municipalitatea 5,5 milioane de euro şi are o capacitate de 1.035 de locuri în tribune. Bazinul are dimensiunile de 50/25 de metri, cu o capacitate de 2.500 mc de apă, fiind prevăzut cu staţie de filtrare şi tratare a apei şi instalaţie de nocturnă competiţională. Clădirea anexă a bazinului olimpic găzduieşte vestiarele şi duşurile pentru sportivi, birourile pentru oficiali, camera de transmisiuni tv, sala de conferinţe de presă, birouri protocol, sală de forţă. Acoperişul este realizat pe structură metalică, învelişul fiind din policarbonat translucid. În plafon sunt prevăzute 14 trape retractabile acţionate electric, sistemul fiind unic la nivel naţional. Doar în Bucureşti, viitorul Stadion Naţional aflat în construcţie pe ruinele fostului 23 August, are prevăzut în proiect o copertină rabatabilă. Confecţionată dintr-o pânză specială, aceasta va avea o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi, cu 1.000 de metri mai mult decât cel existent pe Commerzbank Arena din Frankfurt, acolo unde aceasta tehnică a fost experimentată în premieră. Proiectul s-a lovit însă de serioase piedici, accesoriul costând aproximativ 16 milioane de euro, bani care nu au fost garantaţi de Guvern.