Presa străină (Magyar Hirlap - din Budapesta) a prezentat nu demult un amplu reportaj despre întâlnirea pe care Viktor Orbán, fost premier al Ungariei, a avut-o la Băile Tuşnad, locul desfăşurării Universităţii de Vară Balvanyos, cu liderii Consiliului Autonomiei Bazinului Carpatic, întâlnire la care a participat şi Szász Jenö - preşedintele PCM.

La respectiva "masă rotundă" s-a analizat la rece: "... creşterea şi descreşterea puterii politice a maghiarilor" în România, dar şi în ţările limitrofe. S-au disecat rezultatele alegerilor locale din iunie, cu împlinirile şi neîmplinirile lor, raportate la interesele comunităţii maghiare, care, în principal se rezumă la: autonomie, "Justice for Hungary", căderea Trianonului şi (neoficial dar confirmat pe mii de căi) zecile de milioane de euroi plasaţi în bănci de peste hotare în conturile unor lideri pereni, precum celebrul senator, membru pe viaţă în Comisia de Control al SRI, şi care, printre altele, are pe conştiinţă calul unui gospodar sărman din Oşorhei care avusese neinspiraţia să-i iasă înainte pe când bravul viitor miliardar rula cu peste 200 km/h în plină localitate!!! Vedeta reuniunii (confidentul celui mai independent parlamentar din Europa, cu birouri în două capitale europene, pe care doar preşedinţii Americii au dreptul să le mai încurce între ele câteodată) şi-a exprimat satisfacţia vizavi de solidaritatea maghiarilor din Vojvodina. Domnul fost premier se arăta însă îngrijorat de slaba participare a electoratului de naţionalitate maghiară la alegeri în Transilvania. Noi considerăm că de bună seamă au domniile lor au alte lucruri mai importante de făcut! De ce să-şi piardă vremea cu alegerile, atâta timp cât candidaţii lor cei mai reprezentativi (cum ar fi domnul care vara trecută cocheta cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - stând pe scaunul amplasat "cu faţa la bec") se bucura de simpatia concretizată în voturile a mii de români din Iaşi şi Vaslui, aşa cum s-a întâmplat la primele alegeri europarlamentare româneşti?
În cadrul unei Conferinţe de Presă ţinute cu acel prilej, Viktor Orbán a precizat că deocamdată nu se ştie dacă UDMR şi PCM vor fi parteneri sau rivali, la alegerile parlamentare din toamna acestui an. Ştim cu toţii că Markó Béla, preşedintele UDMR, a anunţat că va purta negocieri cu episcopul László Tökés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, întâlnirea celor doi urmând să aibă loc chiar la locul desfăşurării celebrelor "şcoli de vară" în care se ascute spiritul neorevizionist şi se nasc ideile unor campanii electorale în care se tot vorbeşte despre descălecare şi se flutură tot felul de lalele pe fond sonor gen Radeski-mars. Referitor la alegerile parlamentare ce vor urma, Szász Jenö a declarat cu acel prilej că susţine solidarizarea celor două formaţiuni (UDMR şi PCM), ţelul principal fiind - ati ghicit - obţinerea autonomiei. N-a fost totul roz la Tuşnad. S-a vorbit şi despre cel mai mare eşec al Guvernului Orban, cel care a atins acest delicat subiect a fost Miklós Kovács, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina, care a spus: „La referendumul din 2004 cu privire la acordarea dublei cetăţenii, din cei 8 milioane de cetăţeni cu drept de vot s-au prezentat la urne doar 1,5 milioane. Cei care au votat reprezintă comunitatea politică, ei sînt membrii naţiunii. Naţiunea şi apartenenţa etnică nu reprezintă acelaşi lucru. Apartenenţa etnică contează mai puţin, deoarece acela care nu este membru al comunităţii politice poate fi cumpărat". Până la un punct suntem şi noi de acord cu cele afirmate de către distinsul domn. Oare domnia sa să nu fi aflat însă despre existenţa niciunui politician vândut? Oare pe ce lume trăieşte acest cetăţean european (Mă rog, din Rusia albă!) care deşi "studiază" an de an la o "Universitate" din România crede că doar un nemembru al unei comunităţi politice poate fi cumpărat?

Nu vrem să ne jignim oaspeţii, dar dacă tot îi dau ei înainte cu Ţinutul Secuiesc şi alte alea, zicând că ei ar fi cei mai vechi pe aici, înseamnă că ei au adus aceste bune obiceiuri pe aceste meleaguri! Oare ce-o fi descoperit Kovosi Csomo Sandor în comunităţile din Asia Centrală atunci când s-a dus să-şi caute originile? De bună seamă pe acolo nu s-au inventat politicieni corupţi, iar peste tot curge doar lapte şi miere. Oare nu s-o găsi vreun întreprinzător de pe aici care să le ofere cursanţilor de la aceste "universităţi" o călătorie pănă acolo. Numai dus!