Cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare, deputaţii şi-au luat liber ca să se implice în campania electorală pentru Parlamentul European. În plină criză financiară, cei 334 de deputaţi îşi vor primi indemnizaţia întreagă, deşi activitatea lor n-are nicio legătură cu legislativul din Bucureşti. PSD şi PD-L susţin că e obligaţia parlamentarilor să se implice în "campanii de informare", pe când PNL crede că aleşii ar fi trebuit să-şi ia concediu fără plată. Cele 10 zile de "campanie informativă" costă aproximativ 25 de miliarde lei vechi, echivalentul indemnizaţiilor încasate în această perioadă de parlamentari.

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, în prima zi a acestei săptămâni, ca în perioada 28 mai - 9 iunie, deputaţii să desfăşoare activităţi în teritoriu. Cum pe 8 iunie este sărbătoarea Rusaliilor, zi liberă pentru toata lumea, parlamentarii vor începe activitatea legislativă pe 9 iunie. Neoficial, deputaţii vor înceta lucrul începand cu ziua de astăzi, 27 mai, deşi în program sunt trecute activităţi în comisiile de specialitate. Mulţi dintre parlamentari au plecat în teritoriu chiar de ieri seară. Altfel spus, timp de 10 zile aleşii îşi primesc indemnizaţiile fără să lucreze în Parlament, fiind din punct de vedere legal acoperiţi. În plus, îşi primesc banii şi sumele forfetare lunare de care beneficiază.
Chiulul legalizat al celor 344 de deputaţi ne costă câteva miliarde bune la buget. Un deputat primeşte o indemnizaţie netă de aproximativ 4.500 lei pe lună şi o sumă forfetară de 6.800 (o indemnizaţie şi jumătate). În 10 zile lucrătoare un deputat primeşte aproximativ 3.000 lei, punând în calcul şi suma forfetară pe 10 zile, care este aproximativ de 4.500 lei. Potrivit unor surse parlamentare, decontarea sumei forfetare se face doar în baza unei declaraţii pe propria răspundere. Parlamentarii mai primesc, separat, diurne.
În total, contribuabilii plătesc 75 de milioane de lei vechi pentru un singur deputat în cele 10 zile "de campanie de informare" în teritoriu. Un calcul simplu arată că 334 de deputaţi consumă 25 de miliarde lei vechi.
Şi senatorii au dat liber de campanie în prima săptămână din iunie. Conducerea Senatului a mers pe o cale mai ocolită. Biroul Permanent a decis ca în perioada 1-7 iunie să nu mai includă nicio zi de plen. Senatorii au exact acelaşi program ca şi deputaţii începând de azi, 27 mai, miercuri - lucrări în comisii, iar joi şi vineri - în colegii. 131 de senatori ne costă în cele 10 zile aproximativ un miliard de lei vechi, mai exact 982 de milioane lei vechi, bani cheltuiţi în campania electorală a candidaţilor la Parlamentul European.