Este binecunoscută intenţia autorităţilor locale de a căuta cumpărători sau asociaţi pentru FC Bihor. În ultima perioadă s-au vehiculat tot felul de variante pe această temă. Cert e că în acest moment există discuţii pentru un parteneriat între administraţia publică locală şi Centrul de Fotbal Liberty. Deocamdată, părţile nu au ajuns la un consens, dar tratativele finale vor avea loc la începutul săptămânii viitoare, chiar dacă planul propus de Liberty nu pare avantajos finanţatorilor şi clubului fanion al judeţului.

Conform actului înaintat Primăriei Oradea, Liberty s-ar obliga să pună la dispoziţia noului club patrimoniul de jucători, la fel de "răsăriţi" ca ai FC Bihor, doar pe perioada derulării posibilului parteneriat (doi ani), baza materială a centrului, să asigure managementul şi un aport modest, de minim 300.000 de euro anual, fără să se specifice dacă e vorba de o participare financiară sau în natură. Când vine vorba de obligaţiile Primăriei şi Consiliului Judeţean, acestea nu sunt deloc de neglijat. Pe lângă faptul că ar urma să pună la dispoziţie "întreg patrimoniul fizic şi uman al clubului FC Bihor, precum şi a facilităţilor sportive adiacente funcţionării acestuia", autoritatea locală şi judeţeană s-ar mai obliga să finanţeze noul club cu un milion de euro anual, cam tot atât cât "pompează" şi acum! Mai mult, administraţia publică locală ar mai trebui să se preocupe şi de atragerea de fonduri suplimentare extrabugetare (sponsorizări), precum şi de noi investiţii la Stadionul "Iuliu Bodola". O altă cerinţă vizează datoriile grupării orădene acumulate până în acest moment, care ar trebui asumate în întregime de Primărie şi Consiliul Judeţean. Scopul final ar fi transferarea la atingerea obiectivului de performanţă - promovarea în Liga I - a pachetului majoritar de acţiuni către investitorul privat, în condiţiile în care efortul financiar al acestuia este infinit mai mic decât al autorităţilor locale!
"Până luni nu vom şti nimic. Atunci va avea loc următoarea discuţie, în care se va tranşa problema într-un fel sau altul. Există puncte divergente între părţi. Primul ar fi că ei nu acceptă coproprietatea asupra jucătorilor care ar veni de la Liberty. Dacă nu trecem de acest punct, încheiem orice fel de tratative", a spus Florin Birta, consilierul primarului Ilie Bolojan.
Pentru cine este avantajoasă o asemenea asociere este lesne de înţeles. Situaţia clubului orădean trebuie tratată cu mare atenţie de către actualii finanţatori, mai ales că un astfel de parteneriat nu i-ar degreva prea mult de cheltuielile efectuate exclusiv din bugetele publice. Să nu uităm că Primăria s-a mai "fript" în 2003, când a răscumpărat clubul pe bani grei de la acelaşi investitor interesat acum de o nouă înţelegere. O alegere greşită ar putea strica tot ce s-a făcut bine la FC Bihor în ultimii ani. Chiar dacă la echipa mare lucrurile nu au mers aşa cum suporterii şi-ar fi dorit, la nivel de copii şi juniori clubul are o bază solidă şi antrenori pricepuţi, al căror statut s-ar putea schimba cu 180 de grade în cazul asocierii.

Ar fi un destin nedrept pentru nişte tineri jucători şi a altor oameni care în acest an au adus două titluri de campioni naţionali, lucru care nu s-a mai întâmplat în istoria FC Bihor! Mai mult decât atât, incertitudinea de la nivelul clubului nu ajută deloc nici prima echipă, care într-o săptămână trebuie să înceapă munca pentru un sezon ce se anunţă de foc.