Cine se opune simbolului oraşului?
Auzim des în ultima vreme despre o cruce mare pe care actualul primar al oraşului, dl Mihai Groza, ar intenţiona să o amplaseze pe deal, la Ciuperca, ca simbol al oraşului nostru, vizibilă din orice unghi pe timp de zi, iar pe timp de noapte iluminată, la fel ca alte simboluri pe care le are Oradea.
Unii lideri ai PSD Oradea şi ai UDMR, Dan Matei şi Biro Rozalia, înţeleg că se opun acestei iniţiative. Probabil că nu fac parte din niciun cult creştin, ci din rândul vreunei secte care nu agreează crucea. Această înverşunare vizavi de propunerea de a instala crucea ţine mai mult de opoziţia pe care o au faţă de actualul primar şi viitor candidat la acest post. Cu toată opoziţia celor doi viitori candidaţi, sperăm că acest simbol, crucea, va fi instalat.
În plus, am dori ca în faţa Bisericii cu Lună să fie ridicat un monument al martirilor Horea, Cloşca şi Crişan, în parcul din faţa bisericii. M-am întâlnit întâmplător în acel loc cu dl Durgheu, decanul Facultăţii de Arte Vizuale din Oradea, care şi-a manifestat dorinţa de a ridica un astfel de monument. Horea merită această preţuire din partea orădenilor, întrucât, în drumul său spre Viena, la împărat, a poposit la Biserica cu Lună, unde a fost primit cu onoruri de feţele bisericeşti şi credincioşi, iar pe bolta bisericii chiar apare, zugrăvit, chipul lui Horea. Am dori, dle primar, ca din turnul Primăriei să auzim din nou, după mulţi ani, Marşul lui Iancu, care sperăm că va stârni simţul patriotic al orădenilor.
Nu demult a apărut în paginile ziarului Crişana un articol scris de un cetăţean din Oradea, care se plângea că nu poate dormi şi nu se poate odihni pentru că la biserici se trag clopotele, în special la noua catedrală, şi că slujba oficiată se transmite şi prin difuzoare.
Românii adevăraţi şi creştini consideră că afirmaţiile celui în cauză sunt negândite şi gratuite. Tot cu această ocazie, propunem PS Sale Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei şi Bihorului, ca la ora 12.00, în fiecare zi, să se tragă clopotele la toate bisericile din Oradea, aşa cum se procedează la alte culte.
Crucea este un simbol sfant ca re poate fi adoptat de orice locali-tate.Dorim un simbol al orasului si nu o cruce care este un simbol bi-sericesc,care nu defineste Oradea decat prin numarul infinit de biserici.
Familia mea considera o mare responsabilitate in aceste timpuri din partea ziarului Crisana sa promoveze romanismul si tot ce e legat de aceste stravechi pamanturi romanesti,Dumnezeu sa va ajute in tot ce intreprinde-ti si nu va luati du pa acesti "ortodocşi" revoltaţi.
Autorul articolului este un iresponsabil,articolul trebuia cenzurat.Si eu sunt ortodox ,crucea nu are nici o legatura cu simbolurile Oradiei,mi-e sila.de acesti gogomani.