Municipalitatea orădeană a avut ieri o primă întâlnire cu proprietarii clădirilor din Centrul istoric al Oradiei, zonă care de curând a fost delimitată astfel încât, în acest perimetru, să poată fi demarat un amplu program de reabilitare a faţadelor acestor imobile. La întâlnirea de ieri, care a avut loc în Sala Mare a Primăriei Oradea, au răspuns invitaţiei peste 100 de proprietari interesaţi să demareze aceste lucrări de renovare a clădirilor.

În prima parte a discuţiilor, reprezentanţii Primăriei Oradea au prezentat câteva dintre soluţiile identificate în vederea implementării acestui program. În cazul clădirilor monument istoric, legislaţia permite ca Primăria să execute pe banii proprii lucrări de reabilitare a faţadelor, însă în acest caz clădirea este ipotecată pe timp de 10 ani, iar proprietarii nu pot să-şi vândă imobilele. Cum această soluţie nu pare să fie agreată, se doreşte identificarea unor societăţi care, în schimbul podului, să efectueze pe banii lor lucrările la faţade. O a treia soluţie ar fi ca proprietarii să facă pe banii lor toate aceste lucrări, urmând ca, de la caz la caz, să fie scutiţi de impozitul pe cădiri de la 5 la 10 ani. În acest caz, municipalitatea se angajează să sprijine proprietarii cu toate documentaţiile necesare acestor lucrări, oferind gratuit certificate de urbanism, precum şi autorizaţiile de construcţie. De asemenea, Ordinul Arhitecţilor va deschide un Birou de consilieri care va pune, gratuit, la dispoziţia proprietarilor fişa fiecărui imobil. De asemenea, proprietarii vor obţine gratuit informaţii despre costurile pe care le presupun aceste reabilitări. În cazul în care proprietarii nu înţeleg să-şi întreţină faţadele, municipalitatea va impune o taxă specială de neîntreţinere. "Taxa va fi mai mare de la an la an, astfel că proprietarii, în 10 ani, vor ajunge la concluzia că e mai bine să-şi reabiliteze imobilele, decât să plătească această taxă. Taxa va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2010", a declarat Ilie Bolojan. Totodată, pentru a veni în sprijinul proprietarilor, municipalitatea a decis înfiinţarea Fundaţiei "Centrul istoric", care va acorda împrumuturi fără dobândă celor cu venituri mici. Până în prezent, municipalitatea a identificat 73 de clădiri clasificate ca monument istoric.

Această întâlnire este prima dintr-un lung şir de întâlniri pe care Primăria le va organiza pentru a soluţiona diferite diferende dintre proprietari, dar şi alte probleme.