România are la dispoziţie o lună pentru a corecta deficienţele din sistemul de plăţi din agricultură, riscând, în caz contrar, să se confrunte cu reducerea cu 25% a fondurilor europene pentru subvenţionarea acestui sector de activitate, a avertizat, ieri, Comisia Europeană.

Totodată, CE a precizat că în cazul în România va remedia în termen de o lună deficienţele evidenţiate, în prima parte a anului 2008 va fi organizată o nouă misiune de audit care să monitorizeze progresul înregistrat. Pentru a fi scutit de sancţiune, care s-ar putea ridica la aproximativ 388 de milioane de euro anul viitor, Guvernul român trebuie să efectueze o nouă evidenţă a proprietarilor de terenuri agricole şi să îmbunătăţească sistemul electronic utilizat de Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, responsabilă pentru distribuţia subvenţiilor agricole. Îndeplinirea ambelor măsuri este necesară pentru a împiedica fermierii să solicite fonduri UE în mod fraudulos, potrivit Comisiei Europene. Conform documentului citat, auditurile Comisiei desfăşurate în iunie şi septembrie au confirmat persistenţa unor probleme grave în România. Acestea sunt legate de programele informatice de introducere a rezultatelor controalelor efectuate la faţa locului şi de calculare a sumelor care urmează să fie plătite. O serie de deficienţe persistă şi în privinţa sistemului de identificare a parcelelor agricole, precum şi în ceea ce priveşte controalele administrative şi cele efectuate la faţa locului.
Comisia a anunţat că în cazul în care România nu reuşeşte să aducă îmbunătăţirile necesare până la 9 noiembrie, CE va adopta decizia de reducere a plăţilor în cel mai scurt termen posibil (luna noiembrie).
Comisarul european pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel, acceptă că România a făcut progrese la organizarea sistemelor de administraţie şi control, dar constată că încă nu s-au luat toate măsurile necesare pentru a se asigura de funcţionarea adecvată a acestora. În schimb, Bulgaria va primi fondurile pentru subvenţionarea agriculturii, având în vedere buna funcţionare a sistemului administrativ de distribuţie a sumelor pentru fermieri.

România ar trebui să primească anul viitor din partea Uniunii Europene 443 de milioane de euro sub formă de plăţi directe pentru agricultori şi alte 1,023 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală. Valoarea totală a plăţilor directe pentru agricultori acordate României în intervalul 2008-2013 se ridică la 4,2 miliarde euro, în timp ce pentru dezvoltarea rurală vor fi alocate opt miliarde de euro.