Consilierii PRM Bihor acuză tandemul UDMR - PD
Consilierii judeţeni şi orădeni ai PRM şi-au prezentat, într-o conferinţă de presă organizată ieri, raportul de activitate pe primele şase luni ale anului.
Consilierul judeţean Vasile Gârba a remarcat cu tristeţe că în legislativul judeţean nu s-a reuşit nicio coagulare a opoziţiei împotriva conducerii abuzive a lui Kiss Alexandru şi a UDMR. Gârba a acuzat conducerea CJ Bihor că nu a făcut toate demersurile pentru dezvoltarea Aeroportului din Oradea, în schimb a remarcat faptul că preocupările forului judeţean s-au extins asupra Aeroportului din Debreţin. "L-am întrebat pe Kiss dacă există vreun studiu regional asupra Aeroporturilor din Oradea şi Debreţin şi mi-a spus că nu. Ulterior, mi-a parvenit în limba maghiară o analiză efectuată de o firmă din Ungaria despre Aeroportul din Oradea", a declarat Vasile Gârba. De asemenea, consilierul PRM impută conducerii forului judeţean superficialitate în modul de abordare a problemei megacreditului de 250 milioane lei, când s-a omis intenţionat să se treacă în nota de fundamentare a hotărârii de împrumut obiectivele care ar fi urmat să fie finanţate. În lipsa acestor precizări, nici până azi creditul nu a putut fi accesat.
Discriminare etnică, la Filarmonică
O altă problemă ridicată de grupul PRM a fost discriminarea etnică la care sunt supuşi angajaţii români de la Filarmonica de Stat Oradea. De curând, două dintre solistele de la Secţia română au fost trecute la Secţia maghiară, chiar dacă ele nu ştiu limba maghiară. Mai mult, conform organigramei, Orchestra Simfonică are angajaţi, în mare parte, instrumentişti de etnie maghiară, aproape 40, în timp ce români sunt doar 7. "Majoritatea dirijorilor sunt maghiari. La repetiţii se vorbeşte numai în maghiară, instrucţiunile se dau în ungureşte, iar instrumentiştii români au fost invitaţi să înveţe şi ei limba maghiară. Mai mult, în ultimul timp s-a renunţat la prezentarea operelor lui G. Enescu, Ciprian Porumbescu şi a altor compozitori români", a mai declarat Vasile Gârba.
La municipiu, promovate interesele de grup
Nici consilierii locali orădeni nu au avut o muncă mai uşoară la municipiu, şi aici tandemul UDMR - PD funcţionând pe baza intereselor economice. Consilierul Mihai Drecin a ţinut să exemplifice afirmaţia făcută, amintind de cazul terenului dat Bisericii ortodoxe "Sfânta Treime" şi revendicat de Tokes, care a făcut obiectul şedinţelor de Consiliu Local lună de lună, menţinându-se, în acest fel, o stare conflictuală permanentă. De asemenea, acesta a mai amintit şi modul în care executivul local, în frunte cu arhitectul Andrei Luncan, boicotează încercarea grupului PRM de a amplasa în cetate a unei plăci comemorative a doi martiri români împuşcaţi de unguri cu două zile înainte de eliberarea Oradiei. "De fiecare dată când intenţionam amenajarea unei plăci comemorative în cinstea eroilor români, arhitectul şef Luncan invoca o sumedenie de acte pe care consilierii UDMR nu trebuie să le prezinte, în cazul unor acţiuni similare", a declarat Mihai Drecin. Consilierul Florian Pantea a acuzat că în spatele încercării Primăriei Oradea de a se denunţa contractul de asociere cu Drumuri Orăşeneşti s-au aflat anumite interese obscure, de grup. Acesta a susţinut că a făcut parte din comisia de analiză a divergenţelor dintre cele două părţi şi că a realizat că ar fi anormal să se renunţe la asocierea cu Drumurile Orăşeneşti, după ce Primăria Oradea a făcut investiţii majore în staţia de asfalt şi în utilajele pentru lucrările de drumuri. "După ce am alocat bani de la bugetul local pentru modernizarea utilajelor de la Drumuri, nu-mi vine să abandonez aceste investiţii, doar de dragul intereselor de grup", a declarat Florian Pantea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.