Loialitatea membrilor de partid este răsplătită atât cu funcţii bine plătite în una dintre instituţiile publice locale, cât şi cu un loc călduţ în Consiliul de Administraţie a uneia dintre regiile sau societăţile comerciale subordonate Consiliului Local Oradea.

Prin Hotărârea Consiliului Local Oradea 654 din septembrie 2006, a fost stabilită componenţa CA a celor două regii - RA OTL şi RAPAS, a celor două societăţi comerciale - SC Electrocentrale şi Compania de Apă Oradea, precum şi a celor patru societăţi comerciale de interes local - SC Drumuri Orăşeneşti, SC RER Ecologic Service, Distrigaz Vest şi Geoterm, toate aflate în subordinea CLO. În total, 39 de persoane, membri ai diferitelor partide, au fost răsplătite pentru loialitatea pe care au manifestat-o faţă de şefii lor. Jocurile au fost făcute înainte de şedinţa CLO, cei mai devotaţi membri de partid fiind propuşi de fiecare grup politic să ocupe o astfel de funcţie. Odată cu această funcţie, vine şi indemnizaţia lunară, care la OTL este de 700 lei brut, la RAPAS - 900 lei, la Electrocentrale a fost stabilită la 669 lei brut, iar la CAO este de 900 lei brut. Cu toate că membrii consiliilor de administraţie au, la rândul lor, obligaţia să-şi facă publice declaraţiile de avere şi interese, mai puţin de jumătate dintre ei s-au conformat dispoziţiilor legale. Majoritatea membrilor de CA sunt persoane apropiate şi de încredere a unor lideri de partid, care a ţinut să-şi răsplătească subalternii pentru devotamentul lor cu câte o funcţie bine plătită. Indemnizaţia care se acordă lunar face aproape cât un salariu, însă munca depusă se rezumă la câteva minute, atât durau şedinţele de CA.

Angajaţii model, răsplătiţi cu funcţii în CA

Angajata care a fost cea mai bine răsplătită de şeful ei este Czvikker Katalin, asistenta personală a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss. Aceasta, pe lângă funcţia de consilier ce i-a adus un venit anual de 19.632 lei, ocupa şi funcţia de membru CA la Drumuri Bihor, de unde a încasat anual suma de 2.750 lei, apoi ca membru CA la CAO, unde indemnizaţia anuală s-a ridicat la 8.113 lei, iar ca membru CA la RAPAS a mai încasat anul trecut alţi 7.736 lei. Printre membrii CA la OTL se numără şi un angajat al Electrocentrale, Wagner Gyorgy. Acesta a încasat anul trecut de la Electrocentrale suma de 15.500 lei, plus alţi 6.255 lei indemnizaţia de la OTL. Un alt membru al CA de la OTL este Moise Herdean, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Locale. Acesta a fost numit în CA ca reprezentant al PNL, însă ulterior a trecut la PD-L. Acesta are un venit anual de 36.000 lei, plus indemnizaţia lunară pe care a uitat să o treacă în declaraţia de avere completată pe data de 11 iulie a.c. Dorel Luca, inspector şcolar general adjunct, membru PD-L, a ocupat şi el funcţia de membru CA la OTL. Începând cu luna iunie, Luca este membru al Consiliului Local Oradea, însă, el uită să treacă în declaraţia de avere postată pe site-ul Primăriei şi faptul că anul trecut a încasat lunar o indemnizaţie de 700 lei brut. La RAPAS, din CA fac parte patru reprezentanţi ai UDMR şi patru ai PD-L, indemnizaţia de care s-au bucurat lunar fiind de 700 lei brut. La Electrocentrale Oradea din CA face parte şi consilierul personal al fostului vicepreşedinte al CJ Bihor, Ştefan Seremi. Nicolae Hoduţ a obţinut de la CJ Bihor un venit anual de 12.821 lei, plus 5.664 lei ce reprezintă indeminzaţia de la CA, pe care a uitat să-i treacă în declaraţia de avere, la care se adaugă alţi 1.400 lei obţinuţi de la o societate comercială. Sarkozi Zoltan este, începând cu luna iunie, unul din cei 27 de membri ai CLO. Până în prezent, acesta a ocupat şi el funcţia de membru al CA la Electrocentrale, alături de colegul său de partid Szabo Jozsef. Acesta din urmă este şi el angajat al CJ Bihor ocupând funcţia de referent de specialitate, încasând în ultimul an un venit de 9.040 lei, la care se adaugă şi suma de 5.980 lei, reprezentând indemnizaţia ca membru CA. La Compania de Apă, indemnizaţia lunară de membru de CA este de 900 lei. Cei doi reprezentanţi ai UDMR sunt şi angajaţi ai Consiliului Judeţean: Vajda Laszlo a încasat un venit anual de 15.226 lei, la care se adaugă alţi 8.113 ca membru al CA. În aceeaşi situaţie se află şi Czvikker Katalin.
Mandatul membrilor CA este pe final, iar politica noii conduceri a Primăriei Oradea nu pare să agreeze huzurul pe bani publici. Noile modificări ar trebui să vizeze atât reducerea numărului membrilor CA, dar şi a indemnizaţiei. Mai mult, acestora ar trebui să li se stabilească şi atribuţii clare în CA, mai ales că, până acum, contribuabilii nu au avut niciun beneficiu de pe urma acestor şedinţe de CA.