Construcţiile ilegale nu mai au viaţă lungă
Municipalitatea orădeană a organizat miercuri o licitaţie privind selecţionarea operatorului care va efectua lucrările de demolare a construcţiilor fără forme legale, abandonate sau care nu respectă clauzele contractuale şi care sunt amplasate pe domeniul public. La fel ca în anii precedenţi, cea care va executa această activitate ar putea să fie tot Regia de Transport Local Oradea, singura firmă care a depus o ofertă. În anul 2006, OTL, cea care avea concesionată activitatea de demolare, a încasat suma de 11.000 lei, în schimb, anul trecut angajaţii OTL nu au încasat niciun leu.
Cu toate acestea, angajaţii Primăriei Oradea sunt zilnic bombardaţi cu reclamaţii la adresa construcţiilor care în mod abuziv ocupă domeniul public, posibilităţile lor de intervenţie fiind limitate. Procedura este anevoioasă, pe care orădenii o speculează până la capăt, îngreunând punerea în aplicare a deciziei de demolare. Pentru a demola o construcţie ridicată ilegal, este nevoie de o dispoziţie semnată de primar. De cele mai multe ori însă cel care a ridicat construcţia se foloşeşte de lege, atacând în instanţă actul emis de primar. Odată ajuns cazul pe masa judecătorilor, soluţionarea lui urmează un parcurs îndelungat, de câţiva ani.
Un caz concret este situaţia unui cetăţean din Oradea, care şi-a ridicat în Cartierul Tineretului o casă exact pe axul drumului. Ionel Morar nu este unul dintre beneficiarii Legii 15/2003, prin care tinerii orădeni primesc câte o parcelă de teren, ci este un cetăţean care în 2005 a găsit în Oradea un loc liber şi, primind de la o biserică materiale de construcţii, s-a apucat să-şi ridice unde i-a convenit lui casa mult visată. Construcţia a fost ridicată fără autorizaţie, mai mult drumul proiectat de municipalitate pentru Cartierul Tineretului se înfundă direct în casa acestui cetăţean. În 2005, primarul semna o decizie de demolare a construcţiei ilegale, însă cetăţeanul în cauză a atacat în contencios administrativ acest act. De atunci, procesul se află tot pe rolul instanţei de judecată.
Demolări oprite în instanţă
Cele mai multe cazuri cu care se confruntă angajaţii municipalităţii sunt garajele ridicate ilegal, însă, în aceste situaţii, cetăţenii s-au conformat somaţiilor primite de la Primărie. Sau unii dintre cetăţeni transformă trotuarul din faţa casei în loc de parcare, loc pe care îl împrejmuiesc sau îl marchează cu stâlpişori şi lanţuri, chiar dacă acel spaţiu reprezintă domeniul public. În acest an, inspectorii PMO s-au confruntat cu două noi situaţii în care s-au lovit de atitudinea recalcitrantă a aceluiaşi proprietar. Radu Pentie, deţinătorul terasei de la Irish Pub, are concesionat pe strada Madach Imre o suprafaţă de 170 mp, însă în această vară, de la sine putere, şi-a construit un nou podium pentru terasă, cu 60 de mp în plus. Inspectorii Primăriei au aplicat firmei o amendă de 1.000 lei, pe care însă nu a achitat-o. Mai mult, patronul firmei a atacat în instanţă procesul verbal de contravenţie. În vizorul municipalităţii, se mai află şi o gheretă a aceluiaşi Pentie, situată la intersecţia străzilor T. Vladimirescu cu Oneştilor (foto). De curând, aici a fost inaugurat un modern centru comercial, în schimb, Primăria nu a reuşit să se debaraseze de dugheana plină de gunoi şi mizerie rămasă acolo încă dinainte de Revoluţie. Ghereta este o reminiscenţă a vechilor modele de dinainte de 1989, fiind confecţionată din tablă ruginită. Acum ea a fost transformată de boschetari într-un loc de adăpost, devenind o sursă de infecţie. Mai mult, prezenţa vechiului chioşc, gata să se dărâme, contrastează puternic cu imaginea supermarketului Penny construit la doar câţiva paşi. În plus, noul PUD al zonei prevede amenajarea, la intersecţia străzilor Vladimirescu cu Oneştilor, a unui sens giratoriu, iar prezenţa chiar în intersecţie a unui chioşc nu face decât să obstrucţioneze vizibilitatea autovehiculelor care tranzitează zona. Din acest motiv, angajaţii PMO au făcut demersurile necesare pentru demolarea construcţiei. Mai mult, SC Perami Com, societate pe care este trecută proprietara tonetei, ocupă abuziv domeniul public. Cererea de desfiinţare a construcţiei trimisă de Primărie firmei lui Pentie a fost atacată de curând în instanţă, primul termen de înfăţişare fiind stabilit în toamnă, după vacanţa judecătorească.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.