Preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele parlamentare la consultări pentru mâine, 29 noiembrie, dar până acum, cu excepţia PD, PLD şi UDMR, toată lumea a declinat invitaţia. Chiar şi UDMR, prin vocea lui Marko Bela, a spus că "răspundem invitaţiei doar pentru că suntem politicoşi". Mesajul pe care UDMR îl va transmite şefului statului este în concordanţă cu poziţia celorlate partide, fiind chintesenţa opiniilor exprimate de acestea până acum.

"Preşedintele forţeaza nota cu acest vot uninominal, n-a înţeles rezultatul referendumului, faptul că există o lege asumată de guvern care răspunde nevoilor societăţii, care permite atât votul uninominal, dar şi intrarea în Parlament a partidelor mici. Nu ne interesează dacă acest lucru nu e pe placul preşedintelui şi vom merge să-i spunem asta", a declarat Marko Bela. Cu alte cuvinte, la întâlnire Băsescu s-ar putea afla doar în compania a trei partide: PD, UDMR şi, eventual, PLD. Decizia consultărilor a fost luată înainte de a se şti rezultatul referendumului, deci în momentul în care preşedintele miza încă pe o prezenţa ceva mai crescută şi, implicit, pe un număr mai mare de români care să spună DA formulei votului uninominal în două tururi de scrutin. În actualele condiţii, cu puţin peste 4 milioane de alegători favorabili, încercarera lui Băsescu de a convinge partidele de faptul că trebuie să ţină cont de "voinţa poporului" şi să susţină în Parlament un proiect de lege al votului în două tururi, pare sortită eşecului din start.
Contraargumentul, folosit la unison de şefii partidelor, este acela că există deja proiectul pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, deci consultările ar fi inutile. Mai mult, ei îi recomandă lui Băsescu să promulge legea imediat după ce Curtea Constituţională se va pronunţa.
Între PSD şi PD, partide care mai mult sau mai puţin au susţinut uninominalul în două tururi, au apărut disensiuni pe tema paternităţii asupra proiectului de lege, motiv pentru care Mircea Geoană a declarat că "nu suntem dispuşi să participăm la o consultare alături de PD". PSD susţine că proiectul pe care democraţii l-au depus la Senat este "copy paste" dupa propria lor lege şi îi acuză pe aceştia de plagiat şi de imoralitate politică. "Eu cred că preşedintele a pus interesul PD şi al PLD înaintea votului uninominal, înaintea interesului general. De data aceasta, preşedintele trebuie să-i sprijine pe cei care am muncit la proiect, pe cei care chiar am muncit la votul uninominal şi chiar ni-l dorim", a spus Victor Ponta.
Dar chiar dacă cele două partide ar ajunge la un compromis în ce priveşte legea uninominalului în două tururi de scrutin, eventual, depunând un proiect comun, şansele acestuia ar fi nule. În afară de PLD, niciun alt partid nu-i va da votul, nici măcar PSD în totalitatea lui nu-l va susţine, cunoscută fiind poziţia grupării Iliescu. Este doar o încercare de a ţine în viaţă un proiect eşuat odată cu invalidarea referendumului în condiţiile absentesimului masiv, consideră analiştii.
De ce mai insistă atunci Traian Băsescu să organizeze nişte consultări la care nu vor veni decât partidele prietene, motiv în plus de a fi acuzat că este agentul electoral al acestora? În primul rând, pentru că a apucat să facă invitaţia, în al doilea, pentru că nu vrea să abandoneze complet ideea, ceea ce ar echivala cu recunoaşterea oficială a înfrângerii şi, nu în ultimul rând, deoarece ar putea intenţiona să blocheze legea guvernului. Acest lucru ar duce însă la omorârea uninominalului, indiferent de variantă, pentru alegerile din 2008. Este un risc asupra căruia Băsescu este avertizat şi pe care puţin probabil să şi-l asume.

În situaţia în care Curtea Constituţională respinge contestaţia, Traian Băsescu mai are posibilitatea să retrimită legea în parlament. Tabloul ar fi următorul: două legi pe care partidele se vor certa până la alegeri. Consensul este practic imposibil. Chiar şi sub ameninţarea cu referendumul partidelor le-a fost imposibil să se înţeleagă pe proiectul de lege Pro Democraţia, motiv pentru care guvernul şi-a asumat rapid răspunderea pentru a dejuca planurile lui Băsescu. Cu două proiecte diferite, din care unul, rezultat din eşecul referendumului, iar altul, din războiul palatelor, uninominalul va fi îngropat.