Criza care ne bântuie (II)
După două trimestre de scădere economică, România a intrat oficial în recesiune. În comparaţie cu primul trimestru al anului trecut, economia românească s-a contractat cu 6,4% - cu două procente peste media europeană şi peste estimările Fondului Monetar Internaţional, care preconiza pentru ţara noastră o scădere de 4,1% în acest an.
Confirmarea căderii economice vine în timp ce unii oficiali români ne asigură că se întrevăd speranţe de redresare. La începutul acestei luni, însă, Comisia Europeană a confirmat că Europa este mult mai grav afectată de criză decât se crezuse iniţial. În ianuarie, fusese prognozată, pentru acest an, o scădere economică în Zona Euro de 2%. Un raport dat publicităţii zilele trecute de către Comisie arată că media pentru 2009 - atât pentru cele 15 state ce au euro ca monedă oficială, cât şi pentru ansamblul celor 27 de state ale UE - va fi de 4%, aşadar o scădere economică de două ori mai gravă.
În ceea ce priveşte România, Comisia Europeană a revizuit prognoza de şomaj pentru 2009, la 8%, de la 7% cât apreciase în ianuarie. Dacă se va adeveri această creştere a ratei şomajului, la sfârşitul anului aproximativ 800.000 de români vor fi şomeri, de două ori mai mulţi decât la finele lui 2008. Există, însă, o estimare şi mai pesimistă: preşedintele executiv al Uniunii Generale a Industriaşilor din România avertiza, recent, că numărul şomerilor s-ar putea tripla în următoarele opt luni. Acest lucru ar însemna trecerea la rata şomajului cu două cifre - o condiţie enunţată, duminică, de preşedintele Traian Băsescu pentru a renunţa să mai candideze în toamnă, din cauza efectelor sociale prea grave ale crizei.
Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numărul şomerilor înregistraţi în aprilie în România era de 517.000, ceea ce înseamnă o rată de 5,7%, faţă de 3,9%, cât era cu un an în urmă. Sub media naţională se află municipiul Bucureşti (cu 1,8% rata şomajului) şi 18 judete, printre care şi Bihorul, cu 3,9% şomeri. La polul opus se află Harghita, Hunedoara, Gorj, Covasna, Galaţi, Dolj, Alba, Teleorman şi Mehedinţi, cu un şomaj peste 8%, recordul negativ fiind atins de Vaslui - 12%.
La nivelul Uniunii Europene, rata şomajului era în martie de 8,3%, faţă de 6,7% în primăvara lui 2008, ceea ce înseamnă patru milioane de şomeri în plus în decursul ultimelor 12 luni, potrivit datelor Eurostat - Oficiul Statistic al Comunităţilor Europene, care a anunţat că din cele 20 de milioane de şomeri din UE, 14 milioane trăiesc în ţările din Zona Euro. Până în 2011, potrivit estimărilor Comisiei Europene, rata şomajului în UE se va ridica la 11%.
Aşadar, faţă de media europeană, România se află, deocamdată, într-o situaţie bună. Se poate şi mai bine: Olanda are un şomaj de 2,8%. Dar se poate şi mult mai rău: în ultimul an, şomajul în Spania aproape s-a dublat, ajungând la recordul european de 17,4%. Foarte afectate de efectele economice şi sociale ale crizei sunt şi ţările baltice, unde numărul celor fără loc de muncă a crescut de 3-4 ori în comparaţie cu aprilie 2008, ajungând la peste 16% în cazul Letoniei.
De altfel, Letonia este ţara din UE cu recesiunea cea mai accentuată, economia sa scăzând cu 28,7% în ultimul trimestru. "Tigrul baltic" - cum a fost supranumit acest stat pentru creşterea economică din ultimul deceniu, din care timp de patru ani consecutiv cu peste 10% - e în pragul falimentului. Salariile bugetarilor au fost reduse cu o cincime, alocaţiile mamelor şi copiilor vor fi micşorate de la 1 iulie şi se discută despre diminuarea pensiilor, în condiţiile în care, luna viitoare, Letonia va intra în incapacitate de plată dacă nu-si va putea achita rata de un miliard de euro către creditorii internaţionali.
Dar plata datoriei nu va fi posibilă fără ajutorul FMI, care condiţionează sprijinul de reducerea şi mai mare a cheltuielilor publice. Un lucru greu de pus în practică într-o ţară în care strângerea dureroasă a curelei şi protestele de stradă ce au urmat au dus la căderea guvernului în februarie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.