Gaura neagră de la FC Bihor a confirmat: clubul fanion al judeţului a fost băgat în faliment de o mână de incompetenţi. Cu binecuvântarea administraţiilor judeţene şi orădene care s-au perindat din momentul cumpărării echipei de fotbal de la Marius Vizer. Acum a venit momentul adevărului, când pur şi simplu nu mai sunt bani publici pentru finanţarea clubului, iar datoriile astronomice către terţi valorând 19 miliarde de lei sunt imposibil de achitat.

Ieri, cei doi capi ai FC Bihor, preşedintele Gheorghe Alexandrescu şi vicele Adrian Alexandrescu şi-au anunţat demisiile din funcţii. Au constatat că nu mai pot face nimic, iar clubul fanion al judeţului este în pericol să fie retrogradat în Divizia C, în cel mai fericit caz, deoarece Finanţele Publice au început procedura de executare silită pentru recuperarea datoriilor la bugetul de stat. Deşi jucătorii au acceptat diminuarea salariilor, iar conducătorii au renunţat şi ei la indemnizaţii, în lipsa sprijinului financiar de la bugetul local şi judeţean, plata datoriilor şi asigurarea necesarului lunar pentru turul de campionat sunt imposibil de realizat. Situaţia dezastruoasă în care a ajuns clubul este fără precedent în îndelungata sa istorie. Nici pe vremea când Mihai Bar era preşedinte al Consiliului Judeţean şi Marcel Iancu era adus să salveze prin toate mijloacele clubul, situaţia nu era atât de gravă. Atunci existau bani, se putea face rost de valize de bani. Acum, nu. Cine sunt vinovaţii pentru falimentarea clubului şi prăduirea banilor publici?
În primul rând, administraţia orădeană şi judeţeană. Primii pe listă, Petru Filip şi viceprimarii Biró Rozália şi Gavrilă Ghilea, în mandatul cărora a fost cumpărat clubul pe bani publici, echipa aflându-se în primul eşalon fotbalistic, iar clasa politică locală miza pe popularitatea adusă de sportul rege. Mai apoi, pasionat de fotbal, preşedintele CJ Bihor, Kiss Alexandru, a dat şi el liber la fonduri din vistierie către club. E drept că, în ultima perioadă, când a mai ocupat scaunul de şef al judeţului, Kiss a fost primul dintre oficiali care a început să dea fonduri cu ţârâita, mirosind că nu-i a bine. Primarul interimar Mihai Groza a continuat politica şefului său pe linie de partid, Petru Filip, alimentând clubul cu banii orădenilor. Chiar şi noul primar, Ilie Bolojan, cel care în campania electorală promitea ordine, curăţenie şi disciplină, a ales să ţină mortul în perfuzii. Chiar dacă nu este un fan al sportului cu balonul rotund, Bolojan a oferit un vot de încredere echipei de conducere pe care a găsit-o la club şi... a greşit! Municipalitatea a băgat banii, primarul i-a sfătuit încruntat pe jucători să joace pe bune şi să obţină rezultate, iar efectele nu au întârziat să apară. De patru luni clubul are conturile blocate, iar finanţatorii nu au bani să-l susţină, darămite să-i plătească datoriile!
În al doilea rând, vinovaţi sunt cei care au condus clubul şi au tocat miliarde de lei fără a atinge niciun obiectiv propus, fără a face performanţă. Pentru ei şi pentru cei care au roit ca muştele în jurul lor, clubul a fost o vacă de muls. Şi l-au muls atât de bine încât l-au omorât. Că au fost manageri incompetenţi este evident, dar dacă există suspiciuni de furtişag, organele trebuie să intre pe fir.
Saga FC Bihor între buzunare private şi obiectiv de interes public este grăitoare pentru capacitatea aleşilor de a gestiona şi administra în interesul cetăţeanului. Vorba că "cel mai prost administrator este statul" se confirmă în acest caz cu prisosinţă.

Deşi ar putea fi singura speranţă pentru suporterii bihoreni, preluarea FC Bihor de către o entitate privată este puţin probabilă în condiţiile crizei economice profunde. Cu tot regretul, s-ar putea să asistăm la pulverizarea unui simbol fotbalistic vechi de peste un secol...