O societate este asemenea unui organism, iar diversele structuri specifice (sănătate, învăţământ, justiţie etc.) sunt asemănate organelor dintr-un corp. Relaţia este de interdependenţă totală. Când un organ se îmbolnăveşte, suferă tot organismul, când organismul suferă, fiecare organ, la rândul lui, suferă.

Astăzi este într-o "fierbinte" dezbatere-atac medicina, involuţia morală şi calitativă a asistenţei medicale. Permiteţi-mi să analizez puţin adevărul acestei degradări. Să contextualizăm tema. Întreaga societate (tot corpul social) s-a degradat. Medicina nu s-a degradat mai profund şi mai accelerat decât justiţia, economia, învăţământul etc. Ea nu putea face excepţie. Nu se putea sustrage curentului general social de degradare. Atunci de ce este aleasă ca ţintă a atacului medicina?
În al doilea rând, să vedem conţinutul temei. Tactica de a generaliza nişte excepţii aparţine perversiunii unor tactici "de tristă amintire". Adică pentru cca 35.000 de doctori, poţi aduna 30-40 de cazuri (aproximativ unu la o mie) de incompetenţe şi imoralităţi pe care le declari "sfârşitul lumii", "ăştia sunt...", "uitaţi-i", "vânaţi-i" etc. În al treilea rând, nu există în mod natural atâtea simultaneităţi. În ziarele centrale şi aproape în fiecare judeţ, la radiouri, în televiziunile centrale, brusc şi "dintr-o dată" toată presa moare după accidentele din asistenţa sanitară definind "întreaga medicină românească"... Aşadar, cruciada nu vizează rezolvarea problemelor medicinei româneşti, ci exploatarea senzaţionalului. Aţi văzut la TV ce s-a întâmplat în Franţa, unde peste 100 de copii au murit după tratamente hormonale. Nu este în discuţie medicina franceză, ci este tratat în presă un accident punctual, unde există nişte vinovaţi punctuali şi nu este murdărit întregul corp medical. Cazul este tratat ca o mare problemă a justiţiei şi nu a medicinei. La noi lucrurile se pun exact invers. Cui foloseşte? Totul pare ca o cruciadă menită să descarce tensiunea şi emoţiile negative ale populaţiei pe un paratrăsnet, care a fost ales corpul medical.

Înţelegem că se apropie alegerile, înţelegem că suntem în an electoral, dar nu înţelegem şi ne revoltă refuzul parlamentarilor de a se trece la votul uninominal. Înţelegem şi nu acceptăm că în spatele acestei gălăgii murdare trebuie să se strecoare spre un nou mandat cei care se autodeclară "aleşii poporului", dar ceea ce se face acum depăşeşte orice limită. Mai mult, declanşează consecinţe pe termen lung. Aceste dezbateri, după cum aţi văzut, au un caracter distructiv şi nu unul constructiv. Se blamează şi se aruncă la gunoi şi ce-i bun, şi ce-i rău, în loc să se analizeze punct cu punct vinovatul, care este sursa erorii şi cum trebuie rezolvată.

Prost plătiţi, cel mai prost din Europa, şi terfeliţi în public, medicii vor pleca în continuare, lăsând spitalele din ce în ce mai goale. Cine se va ocupa de nenorociţii (cei mai mulţi) care nu se pot duce aiurea să se trateze? Politicienii, reporterii gureşi antrenaţi în cruciadă? Vor veni medici din Bangladesh, Nigeria şi Peru? Asta vreţi? Asta pregătiţi acestui popor sau vă doare undeva? Nu vede nimeni degringolada pe care intervenţia ordinar neruşinată a tot felul de neaveniţi politici a generat-o în sistem? Ca să reducă din cheltuieli, au redus numărul de paturi mult sub necesarul pe care îl presupune asistenţa firească a populaţiei. Ca să faci faţă, improvizezi paturi. Dacă faci acest lucru, eşti vinovat şi începe presa. Dacă refuzi bolnavul, pentru că nu ai pat, eşti "vinovat şi fără inimă" că nu l-ai internat.

Adică măsurile economico-politice au creat condiţii în care orice ai face eşti vinovat, eşti ameninţat, eşti terorizat. Dacă tratezi corect, eşti vinovat de cheltuirea de bani peste bugetul alocat, dacă nu-ţi permiţi să ajungi aici, "eşti incompetent...", deşi an de an M.S.P. returnează Guvernului sute de milioane de euro necheltuiţi, care ajung în alte părţi. 
                                                                                                                                                   (va urma)