Cu cel puţin cinci secţii care necesită reabilitare imediată, cu ambulatoriul de specialitate renovat ultima dată în urmă cu câteva zeci de ani şi fără un sistem de ventilaţie la secţia de Terapie Intensivă, conducerea Spitalului Municipal "Dr. Gavril Curteanu" a considerat, totuşi, o oportunitate achiziţionarea unei cabine modulare cu fosă septică, nimic altceva decât o toaletă ecologică la standarde europene pentru portari şi şoferi, care a „uşurat" bugetul unităţii de peste 30.000 de lei. Chiar dacă spitalul se scaldă în ape tulburi, prin parafa viceprimarului Gheorghe Carp, fostul manager al unităţii în cauză, Primăria municipiului Oradea şi-a dat acceptul de achiziţionare, pe lângă aparatura medicală, şi a toaletei ecologice.

Spitalul Municipal "Dr. Gavril Curteanu" se confruntă, la ora actuală, cu o serie de probleme, de pe urma cărora singurii care au de pierdut sunt pacienţii. Deşi etajele V, VI şi IX nu au fost reabilitate defel, iar secţia de la etajul IV, doar pe jumătate, în curtea din spatele unităţii sanitare a fost amplasată o toaletă ecologică, de ultimă generaţie, pentru care s-au cheltuit peste 30.000 de lei. Potrivit managerului spitalului, ec. Mihaela Meşter, cabina modulară cu fosă septică a fost cumpărată în conformitate cu normele legale care impun amplasarea unei toalete la cel mult 20 de metri de ghereta portarilor. Astfel, în plină criză financiară şi cu bugetul sănătăţii redus cu 20 %, spitalul a cheltuit, din fondurile proprii, peste 300 de milioane de lei vechi pentru un WC ecologic, impus, conform managerului, de legislaţia în vigoare. Surse din interiorul unităţii sanitare susţin, însă, că decizia a fost luată fără consultarea Comitetului Director, şi că achiziţia a fost făcută în condiţiile în care la secţia de Terapie Intensivă, zilele acestea sunt aproximativ 40 de grade Celsius şi personalul sanitar se confruntă cu o tot mai mare lipsă de aparate medicale.

30.000 de lei pentru un closet ecologic
Pe lista necesităţilor, întocmită de conducerea spitalului, datată din 17 aprilie a.c., sunt incluse aparate sanitare precum mandrină pentru ortopedie, la preţ de 3.893, piesă corectoare pentru ferestrău oscilant, achiziţionat cu suma de 7.977, sau foarfecă bipolară, pe care s-au plătit 4.581 de lei. Chiar dacă spitalul se scaldă în ape tulburi, prin parafa viceprimarului Gheorghe Carp, fostul manager al unităţii în cauză, Primăria municipiului Oradea şi-a dat acceptul de achiziţionare, pe lângă aparatura medicală, şi a toaletei ecologice. Contactat în legătură cu această ultimă achiziţie, dr. Gheorghe Carp a ţinut să precizeze că investiţia a fost făcută din fondurile proprii ale spitalului, iar autorităţile locale nu au niciun amestec. "Conducerea spitalului este responsabilă de absolut toate dotările procurate pe banii lor. Ei au înaintat un raport de necesitate pentru unitatea spitalicească, însă dacă au ales greşit achiziţiile nu e vina noastră", se disculpă viceprimarul, amintindu-şi, pesemne de vremurile în care, în calitate de manager, aproviziona centrala termică a unităţii sanitare cu peleţi de lemn livraţi de firma la care este asociat.
Nici măcar edilul-şef al municipiului, primarul Ilie Bolojan, nu a părut interesat de această achiziţie stupidă pentru Spitalul Clinic Municipal, afirmând sec: "Nu intră în atribuţiile mele şi nici nu ţine de responsabilitatea primarului achiziţiile de la Municipal."

Achiziţie impusă de o lege "fantomă"
După ce a afirmat că era o prioritate, mai ales că legea îi obliga să asigure o toaletă ecologică portarilor, conducerea spitalului nu s-a lăsat, promiţând că şi Terapia Intensivă a intrat pe lista priorităţilor. Conform ec. Mihaela Meşter, cabina modulară cu fosă septică a fost impusă prin legislaţia în vigoare, care prevedea un WC ecologic pentru portari. De cealaltă parte, autorităţile abilitate de la Inspecţia Sanitară de Stat Bihor au ţinut să menţioneze că nu există nicio lege care să impună achiziţionarea unei toalete ecologice. Informaţia a fost confirmată atât de fosta şefă, dr. Corina Fonoage, cât şi de actuala directoare, dr. Daniela Rahotă. Şi asta cu atât mai mult cu cât, conform informaţiilor noastre, la o întâlnire cu şefii de secţie de la Spitalul de obstetrică şi ginecologie avută în aceste zile, viceprimarul Gheorghe Carp a prezentat investiţia de la Municipal ca un real succes, recomandând-o în acelaşi cadru legal şi pentru porţile de acces ale Maternităţii, dacă se poate chiar în dublu exemplar.

Conform administratorului firmei care a vândut "tronul" ecologic, cabina modulară de toaleta costă 14.700 lei, iar fosa septică - alţi 9500, restul de până la 30.000 reprezentând materialele şi manopera pentru amplasarea cabinei, instalarea fosei, racordarea curentului electric, a apei şi încălzirii, ca nu cumva săracii portari să (le) îngheţe pe timp de iarnă. Menţionăm că, în ziua documentării noastre, la orele amiezii, poarta cea nouă era larg deschisă, portarii pe nicăieri, mirificul WC ecologic stătea închis, în timp ce pacienţii se coceau la Terapie Intensivă iar cadrele medicale se chinuiau să-i ţină în viaţă cu aparatura veche de zeci de ani...