Teama ca nu cumva să-i ajungă vreun blestem i-a determinat pe aleşii noştri să direcţioneze 2/3 din fondurile nerambursabile către cultele din Oradea.

Cu toate că atât primarul Ilie Bolojan, cât şi viceprimarul Biro Rozalia au promis că banii pentru culte vor fi alocaţi doar pentru acele parohii care dezvoltă proiecte sociale, ieri, la împărţirea sumelor nerambursabile, bisericile au primit bani, ca şi până acum, pentru lucrări de construcţie, renovări, restaurări etc. Din păcate, în timp ce numeroase ONG-uri dezvoltă pentru comunitate proiecte sociale, care să suplinească incapacitatea Primăriei Oradea pentru astfel de activităţi, bisericile din Oradea stau în continuare cu mâna întinsă şi solicitând bani de la buget pentru a-şi înfrumuseţa lăcaşul şi a-i asigura preotului confortul necesar. Unii preoţii par că şi-au uitat menirea, singura lor preocupare nemaifiind nevoia enoriaşului, ci opulenţa lăcaşului în care slujesc. Mai mult, ca nu cumva să se pună rău cu cele sfinte, conducerea Primăriei susţine acest sistem de sponsorizare, uitând să le ceară preoţilor, în schimbul sumelor de bani vărsate către bisericile lor, o minimă activitate desfăşurată în folosul comunităţii.
Ieri, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local Oradea, s-au aprobat sumele nerambursabile pentru diferite programe. S-a decis ca suma de 600.000 de lei să fie alocată pentru 30 de parohii din Oradea, în timp ce pentru celelalte 143 de proiecte s-a repartizat suma de 853.000 lei. Astfel, dacă pentru fiecare organizaţie de tineret, mediu, cultură şi sport s-a alocat, în medie, câte 5.000 de lei, pentru fiecare biserică suma alocată a fost de peste 25.000 lei, adică de cinci ori mai mult! Dacă există biserici care au primit fiecare câte 15.000 lei, pentru Asociaţia SOS Autism nu s-a alocat decât suma de 3.500 lei. Exemplele nu se opresc aici: Parohia Romano- Catolică Velenţa a primit 15.000 lei pentru reparaţii gard, Parohiei Greco-Catolice Velenţa I i s-a alocat suma de 20.000 lei pentru amenajare subsol biserică, Parohia Unitară Biharea a primit 4.000 lei pentru renovarea sistemului de burlane, iar Episcopia Ortodoxă a primit 295.000 lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Episcopiei.

Aşa se face că multe biserici beneficiază de două ori de sprijinul comunităţii pe care o slujesc: încasând direct, de la fiecare familie de credincioşi arondată în raza parohiei, o cotizaţie la început de an, la care se adaugă alocaţiile bugetare care provin tot din taxele locale pe care aceeaşi familie de credincioşi le achită disciplinată în calitate de... contribuabili.