Dezastru turistic şi dezastru cultural
În vacarmul antinaţional care ne oboseşte urechile de 20 de ani, sub presiunea vocilor care marginalizează tot ceea ce-i naţional, minimalizând ori negând orice rază de lumină românească şi atraşi de vârtejul modei de a-ţi scuipa naţia, părinţii şi strămoşii în cap (mă rog, au şi producătorii de flegme pretenţii telectuale!), este greu să crezi că în ţara aceasta există zone care, prin frumuseţe şi spiritualitate, echivalează (cel puţin) zone şi spiritualităţi pe care trompetele mediatice te fac să doreşti cu ardoare să le vezi, să le "pipăi" realitatea. Lumea are într-adevăr frumuseţi şi spiritualităţi fabuloase, dar şi noi avem multe pe care, "orbi şi surzi", sclavi ai trompetelor mediatice, nu le vedem. Este ciudat cât de conştient devii de toate acestea după ce vezi lumea largă şi le cântăreşti pe toate cu mintea ta şi nu cu lozincile celor care îşi caută fraierii pentru a întreţine industria turismului, acolo unde sunt întrebaţi!
Una dintre aceste frumuseţi fabuloase şi baie de spiritualitate pe care încă nu le conştientizăm o reprezintă Zona sacră, adică Munţii Orăştiei cu Saremisegetuza Regia şi sistemul de cetăţi care au protejat-o. Nu voi intra în amănunte. Voi aminti doar că pentru cei ce iubesc natura şi drumeţiile, puţine locuri de pe glob te pot uimi la fel prin frumuseţe, arătându-ţi pe alocuri cum putea fi pământul înainte de a fi năpădit de oameni. Aceasta înseamnă, însă, a ieşi din trasee. Zona sacră a sanctuarelor, cu corelaţiile lor religioase şi astronomice, precum şi cetăţile te umilesc, pentru că brusc îţi dai seama cât de puţine cunoştinţe ai despre strămoşii tăi, cât de nedrept îi minimalizezi şi cât de deformant ai fost crescut cu toxiinformaţii tendenţioase, preluate de elementarii regimului trecut şi continuate de "intelect"-cultiştii actuali, nepoţii foştilor prolet-cultişti.
Din fericire, la ora actuală literatura istorică, arheologică şi religioasă despre daci este în explozie în limba română, aşa încât orice doritor obişnuit cu biblioteca se poate informa suficient pentru o corectă înţelegere. Dar despre altceva vreau să vorbesc. Când ieşi din Costeşti sat, spre Zona sacră, treci printr-o poartă monumentală (mă rog!). De aici încolo începe Parcul Naţional Arheologic, etc, etc. În faţă, după ce intri, apare o pancartă cu o hartă cuprinzând traseele. Mă duc glonţ spre ea ca să privesc de aproape. Ochelarii bată-i vina! Cu ochii ţintă la traseele care apăreau tot mai clar, era cât pe aici să nu văd pe jos prin iarbă şi să calc într-o balegă uriaşă. Văd însă la timp şi nu voi fi obligat să-mi spăl pantofii în râu. La intrare, în dreapta, este o terasă birt. După 48 de ore balega era tot acolo. Caut un om şi găsesc un lucrător la pădure care venise la birt. Îi dau cinci lei noi să ducă balega de acolo. Nu de alta, dar veneam de la Cetatea Costeşti, unde nu auzisem decât englezeşte şi nemţeşte. Iar de trecut pe la pancartă trebuie să treacă oricine, pentru că nici în Orăştie, nici de acolo până în Costeşti (cam 15 km), nici în Costeşti, nici la birtul terasă, absolut nicăieri nu găseşti o hartă de vânzare cu traseele pe care trebuie să le studiezi pentru a nu rătăci prin păduri, printre munţi. La terasa birt vindea o tânără dolofană, cu obrajii îmbucaţi şi roşii ca napul de sănătoasă, care se şifonează: "Da p'aici d-le sunt şi vaci,"/Or fi, îi spun, dar vacile nu stau pe terasă, iar englezii nu citesc în balegi". Am realizat atunci că de fapt nu avem ministru al turismului şi nici al culturii.
Zona sacră a Sarmisegetuzei figurează ca patrimoniu universal. România figurează în acest patrimoniu universal doar cu şapte obiective (enorm de mult în raport cu alţii) din care trei obiective culturale (unul fiind zona Sarmisegetuza), iar patru daruri naturale de la Dumnezeu. Orice stat din lume ar încerca să profite la maxim de acest statut al zonei. S-ar putea face un turism cultural de înaltă ţinută. Există în lumea aceasta din ce în ce mai mulţi intelectuali şi oameni bogaţi care iau lista patrimoniului universal şi vor să le vadă pe rând pe toate. Ce turism s-ar putea face! Dar cu cine! Ce este în stare biata să înţeleagă, dincolo de şeaua şi subşeaua calului? Acestea ar trebui să fie principalele obiective turistice româneşti. Ele sunt certificate ca valori universale. Dar nici oficialităţi culturale nu avem. La niciun nivel, nici ministerial, nici judeţean, nici... Oriunde te duci în lume ţi se oferă pe gratis hărţi şi prospecte turistice, care te îndeamnă să-ţi cheltui banii acolo. Oriunde în lume ţi se vând, în orice limbă mai acătări, monografii sau tratate vizând obiectivele. La noi nu există decât nuvele de pe marginea drumului. Îţi crapă obrazul de ruşine şi te duci într-o parte când auzi grupuleţe vorbind alte limbi. Câţi bani publici cheltuie sau fură cele două ministere pe tot felul de pretexte promoţionale? Sau poate că ministeriabilii noştri nu sunt atât de imorali pe cât de proşti sunt şi nu sunt în stare să gândească altceva?
Nu are omul nici unde să stea. Să vii zilnic de la Orăştie (care nu prea are hotele), 15 km + 17,5 km - traseul cu maşina la Sarmisegetuza, nu se cheamă turism. Drumul pentru maşină este neasfaltat, iar jumătate din drum este forestier (obiectiv românesc, patrimoniu universal!). Nota bene, în toată lumea turiştii cei vajnici sunt bătrâni! La cea mai acătării pensiune din Costeşti nu ai nici măcar veioză ca să citeşti seara, nu ai o masă unde să scrii etc. Într-un cuvânt dezastru turistic şi dezastru cultural.
Munţii noştri aur poartă... dar sunt administraţi... din Bucureşti. Ar trebui să se înţeleagă faptul că turismul nu este divertisment pentru călăreţe, ci o industrie şi încă una extrem de serioasă, iar cultura poate fi cel mai consistent brand de ţară. Oamenii sunt extraordinar de primitori şi de bineintenţionaţi, dar trebuie învăţaţi şi ajutaţi să evolueze. Acel Parc Naţional nu are o administraţie, nu are un administrator. În schimb avem Agenţii Naţionale cu sutele (în Bucureşti!), cel puţin un sfert sunt nenecesare. Nu există ghizi. Am vrut să ştiu şi am întrebat, peste tot, de unde aş putea angaja un ghid. Ar fi plătiţi de turişti, aşa cum se face în toată lumea. Toţi se uitau la mine ca la felul cinci. Păi dacă vine neamţu' şi nu a citit în viaţa lui ceva despre daci, pentru că nu a găsit nimic în germană...? Nu avem locuri de muncă? Cine organizează? Intrarea s-ar face în orice stat pe bani cu care se întreţine situl. Ca să nu vorbesc despre abandonarea obiectivelor arheologice decopertate de săpături. Două mii de ani le-a protejat natura. Decopertate şi abandonate, intemperiile vor şterge cu timpul orice urmă. Cine a zis: "Nu daţi porcilor nestemate!"?
Comentarii
Nu există nici un comentariu.