„Scânteia revoluţiei române din 1989", aşa cum este adesea alintat episcopul reformat de pe lângă Piatra Craiului, adoptă tot mai des poziţii publice contradictorii. Tocmai în momentul în care credeam că este consecvent crezului său anticomunist (care a coagulat în jurul său, la Timişoara, românii şi maghiarii dornici de libertate), Tökes Laszlo dă cinstea pe ruşine şi ia o atitudine de înfocat activist P.C.R. împotriva colegilor europarlamentari români. Aceştia avuseseră curajul să prezinte rolul ţării noastre în înăbuşirea comunismului ce acoperise ca o plagă roşie Ungaria vecină în primăvara anului 1919, când Kun Bela, secondat de forţe paramilitare, a proclamat Republica Sovietică Ungară şi a atacat România pentru a impune ideologia bolşevică.

Aceste realităţi prezentate în cadrul Parlamentului European de către europarlamentarii Adrian Severin şi Victor Boştinaru cu ocazia conferinţei intitulate „Stabilizarea politică a Europei Centrale şi de Est după Primul Război Mondial. Căderea Republicii Sovietice Ungare" i-au iritat nespus pe parlamentarii socialişti ungari, dar şi pe „anticomunistul" Tökes Laszlo, cel care, în mod normal, ar trebui să susţină iniţiativele ţării pe care o reprezintă. Prea Sfinţia Ta - fără să fim maliţioşi şi să amintim despre istoria cu opinca pusă-n loc de drapel pe Palatul Parlamentului - poate ne lămureşti şi pe noi, umilii cetăţeni ai urbei în care tronezi de douăzeci de ani (s-a întâmplat ceva în chiar anul 1989!): Condamni doar comunismul şi efectele sale din România, iar pe cel din Ungaria îi susţii necondiţionat doar pentru că ai aceiaşi strămoşi (Kövösi Csoma Sandor a aflat şi unde au locuit aceia!) ca şi bolşevicii lui Kun Bela? Amicii domniei tale sunt europarlamentarii din Ungaria, dar candidezi sub culorile U.D.M.R., formaţiunea etnicilor maghiari din România! Pe cine vei reprezenta în următorul mandat, socialiştii ungari sau partidul care te-a primit pe listele sale, ca reprezentant (remunerat cu circa 15.000 euro pe lună) al României, ţară care a renunţat la comunism în anul 1989? Şi pentru că tot a venit vorba de viitoarele alegeri europarlamentare, oare cu ce te deranjează prezenţa lui Sogor Csaba pe „lista comună" a U.D.M.R.? Poate pentru faptul că are o experienţă politică mai mare, că este foarte apreciat de Marko Bela sau chiar nu poţi accepta să beneficieze de prestigiu şi recunoaştere în rândul demnitarilor de nivel european şi un alt prelat reformat, unul din tot mai puţinii de acelaşi rang care ţi-a fost alături la bine şi la rău? După cum am putut afla din presa de limbă maghiară a acestor zile, în Secuime se aud voci tot mai puternice care spun că doreşti să-l discreditezi definitiv, invocând o inventată colaborare a celuilalt prelat reformat europarlamentar „român" cu defuncta Securitate. O fi aşa sau nu, doar C.N.S.A.S.-ul poate şti!
Stimate domnule episcop, noi credem că doar orgoliul personal vă îndeamnă să aruncaţi cu noroi pe imaginea lui Sogor Csaba, aflat pe aceeaşi listă - U.D.M.R. - precum Prea Sfinţia Voastră. Acest demers nu este deloc creştinesc, ci, mai degrabă, unul politic. Sau poate ne înşelăm noi, iar mesajele secuilor prevestesc primii paşi ai unei campanii electorale murdare, lipsite de orice spirit creştinesc, venite din partea unei (înalte) feţe bisericeşti.

Ca pe timpuri (vremea lui Stalin) însă cu alte straie! Să nu uităm că şi „Tătucul popoarelor întovărăşite" a fost format la o şcoală teologică şi a ajuns... Eroare a naturii: atunci! Acum?