Unul dintre primii consilieri locali care şi-au luat în serios activitatea este Florica Cherecheş, preşedinta Comisiei pentru muncă, sănătate, familie, protecţie socială şi protecţie copii din cadrul Consiliului Local. De la preluarea mandatului Cherecheş a realizat, împreună cu Administraţia Socială Comunitară Oradea, o inventariere a stării Creşei Oradea. Rezultatele obţinute nu sunt dintre cele mai bune, din contră, verificările în teren au scos la iveală numeroase deficienţe ale acestui sistem.

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de viceprimarul Biro Rozalia, directorul ASCO - Adina Madar şi consilierul Florica Cherecheş a fost prezentat un raport privind starea actuală a Creşei Oradea. În prezent, în subordinea Creşei se află nouă secţii, fiind autorizate 245 de locuri. Numărul solicitărilor depăşeşte însă 480, aceasta fiind şi una dintre problemele constatate. Problemele identificate sunt multiple, în primul rând, nu există spaţii de joacă adaptate nevoilor copiilor până la trei ani, paturile şi mobilierul sunt învechite, saltele - deteriorate, nu există material didactic etc. Cât priveşte personalul care deserveşte aceste secţii ale Creşei, acesta este şi el deficitar, nu există educatori puericultori, logopezi, psihologi etc. Pentru a exemplifica condiţiile precare oferite de Creşa Oradea au fost vizitate ieri două secţii, cea de pe strada Poieniţei şi cea de pe strada Haţegului. Cele descoperite au întărit faptele prezentate în raport: paturile erau vechi, ţarcul pentru copii era ruginit, iar jucăriile erau puţine.
Pentru toate aceste probleme, viceprimarul Oradiei, directorul ASCO şi preşedintele Comisiei pentru muncă, sănătate, familie, protecţie socială şi protecţie copii au venit cu câteva soluţii concrete. În primul rând, în spaţiile actualelor secţii ale Creşei se pot amenaja alte locuri pentru a creşte numărul paturilor. Apoi, începând cu 1 septembrie, vor fi angajaţi câţiva educatori puericulori, un psiholog şi un logoped care să deservească toate cele nouă secţii. "Există posibilitatea creşterii numărului de paturi în spaţiile existente. Se impune, totodată, îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă, îmbunătăţirea managementului secţiilor, precum şi asigurarea unui program educaţional pentru copii", ne-a declarat Florica Cherecheş. Un exemplu de bune practici dat a fost cel de la Centrul "Plopii fără soţ", situat în Episcopia Bihor. Aici, o fundaţie belgiană, în parteneriat cu autorităţile locale, vor deschide, din toamnă, o creşă cu 40 de locuri. Condiţiile sunt excepţionale: spaţii vaste de dormit şi joacă, paturi nou-nouţe şi lenjerie curată şi există în dotare numeroase jocuri pentru cei mici.

În final, s-a mai decis ca, până la toamnă, să mai fie amenajate alte 40 de locuri, în două amplasamente care încă nu au fost stabilite. Pe viitor, administaţiei orădene îi revine obligaţia elaborării unui plan de măsuri pentru a remedia gravele deficienţe constatate.