Dacă întreg anul trecut, premierul Ponta n-a mai prididit cu pomenile electorale pentru a ajunge preşedinte, acum, pentru a mai rămâne premier sau a salva cât de cât imaginea unui mandat catastrofal şi a ieşi astfel mai puţin şifonat pentru alegerile din 2016, anunţă măsuri liberale de relaxare fiscală.

Sună bine aceste măsuri - reducerea TVA la 20%, cota unică la 14% - ele sunt de dorit şi rămâne de văzut dacă vor fi sustenabile. Ca şi în cazul reducerii cu 5% a CAS-ului la angajator, ele trebuie acoperite din altă parte. Este excesivă şi măsura supraimpozitării de către primării a clădirilor degradate, ştiut fiind faptul că multe dintre acestea sunt populate cu locatari vârstnici, care abia supravieţuiesc din pensii. Aici ne lovim mai degrabă de o limitare fiscală a dreptului de proprietate. Dar, disperat să supravieţuiască politic, cel care trăia pentru a fi sărbătorit pe stadioane e capabil, doar pentru a-şi salva imaginea, atâta câtă i-a mai rămas, să arunce acest cartof fierbinte al noului cod fiscal în mâinile viitorilor guvernanţi. Şi pentru a demonstra că nu i-a pierit tupeul uriaş continuă răfuiala cu toţi cei care îl contestă. Ponta îi consideră proşti pe toţi cei care au îndrăznit să califice măsurile sociale de anul trecut, drept pomeni electorale: "2014 a fost anul în care am luat multe măsuri de dreptate socială, că le-au spus alţii «pomeni electorale», sunt proşti că le-au spus aşa!".

Într-un fel ar putea să-i considere proşti şi pe cei care au crezut în el şi pe care i-a prostit în spatele dinozaurului politic USL, astăzi ajuns fosilă.  De altfel, data aniversară a naşterii alianţei i-a pricinuit, recent, melancolii şi regrete faţă de destrămarea fostului grup infracţional organizat, cum îl denumea Ioan Rus. Şi la noi, ca şi-n Grecia, austeritatea a fost solul fertil pentru buruiana populistă crescută de Ponta şi ai săi. Dar prostirea şi prostia nu şi-au dat mâna doar aici, ci, în primul rând, la ceea ce ne arată DNA-ul acum. "Familia" călărea pe cai mari, înşfăcând fonduri europene şi contracte pe bani publici, în timp ce îi infiera pe cei care tăiaseră salariile. Cu unii dintre aceştia făcuse şi afaceri, vestitul grup Golden Blitz, partener de afaceri cu Dorin Cocoş.

În ciuda acestor devoalări, Ponta se ţine băţos nevrând să audă de demisie şi contracarează prin tot felul de măsuri de imagine. Din păcate, opoziţia a picat la testul majorităţii din Senat, iar actualul preşedinte nu pune umărul la îndepărtarea acestui pericol politic. În cazul acesta nu ne rămâne decât să aşteptăm de la justiţie, dreptate până la capăt.