Electoratul paternalist - miza atacului lui Băsescu
Afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu la adresa lui Ion Iliescu, la TVR, în prime-time, relevă unele dintre motivaţiile probabile ale acţiunii sale: identificarea lui Iliescu - şi nu a PSD - ca principal adversar, concomitent cu debutul luptei pentru electoratul fostului şef de stat.
Într-o primă analiză, acuzele aduse de Băsescu pe postul public de televiziune, a cărui audienţă se suprapune, în mare parte, pe electoratul lui Ion Iliescu - un electorat preponderent din mediul rural, un electorat conservator, paternalist, populist - par a fi desprinse din orice logică a comunicării politice. E greu însă să presupunem, aşa cum ulterior a arătat chiar Ion Iliescu, că Traian Băsescu i-a adus acea serie de acuze pentru că era cuprins de "o stare de nervi" şi şi-a pierdut "siguranţa de sine". Este mai plauzibil să presupunem că afirmaţiile lui Băsescu despre fostul şef al statului, dată fiind multitudinea lor, dar şi consecinţele ulterioare, au fost gândite ca făcând parte dintr-un scenariu prestabilit. De ce să ataci un fost preşedinte, a cărui vizibilitate media se reducea doar la activitatea sa în interiorul PSD şi nu concura cu activitatea lui Traian Băsescu? În primul rând, pentru că era necesar ca, în plin scandal al iniţierii acţiunii de suspendare de către PSD, Traian Băsescu să îşi identifice şi să definească ca adversar o persoană, nu un partid, respectiv PSD. Trebuia ca Băsescu să îşi identifice un adversar împotriva căruia să fie sigur că va avea câştig de cauză. Astfel, Băsescu a creionat o axă de imagine a cărei poli i-a definit tot el. Cei doi poli, Traian Băsescu, respectiv Ion Iliescu, vor fi cei între care se duce lupta de imagine. Populaţia are de ales între cele două modele de politician, ale căror itemi de imagine Traian Băsescu i-a definit foarte clar în emisiunea de la postul public, punându-se în antiteză pe sine în comparaţie cu Ion Iliescu. Băsescu îşi duce rolul de preşedinte-jucător. Acţiunile sale sunt active, nu reactive. Drept dovadă, afirmaţiile sale de la TVR în privinţa lui Iliescu l-au forţat pe fostul preşedinte să aibă o atitudine defensivă în toate ieşirile sale publice ulterioare. Mai mult, până în acest moment Iliescu nu s-a adresat aceluiaşi public căruia i s-a adresat Băsescu. Audienţa posturilor de televiziune la care a apărut Iliescu nu se suprapune cu audienţa postului public. În fapt, fostul şef de stat a realizat că lupta se dă pe această audienţă şi de aceea a şi cerut drept la replică la postul public, la o emisiune cu audienţă similară celei în care a apărut Băsescu. Pe de altă parte, prin acuzele pe care i le-a adus fostului preşedinte, Traian Băsescu arată că vrea să recupereze genul de electorat fidel lui Ion Iliescu sau PSD. Băsescu forţează oarecum mâna votanţilor. "Aveţi de ales! Eu, preşedintele-jucător, luptătorul pentru binele oamenilor şi acuzatorul corupţilor, sau el, preşedintele care a tăcut şi care a tolerat tot ce s-a întâmplat în PSD", pare a spune Băsescu.
De fapt, Băsescu a răspuns acţiunii de sorginte parlamentară privind suspendarea sa, iniţiată de PSD, prin criticarea unui simbol al PSD - Ion Iliescu - chiar în faţa electoratului acestuia. Prin această acţiune, PSD, ca formaţiune politică, şi preşedintele acestuia, Mircea Geoană, sunt eludaţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.