Electrocentrale - Un buget propriu prea mic pentru susţinerea unor investiţii atât de mari
Pentru anul 2009, conducerea Electrocentrale Oradea are planuri mari de investiţii. Din păcate, implementarea acestor proiecte este condiţionată de sursele de finanţare, surse care, la această oră, sunt necunoscute chiar şi pentru reprezentanţii societăţii. Din cele trei filiere pe care pot veni banii pentru investiţii - fonduri europene, buget local şi buget propriu - în acest moment conducerea regiei de termoficare se poate baza doar pe cei 4,5 milioane lei, reprezentând fonduri proprii.
În opinia reprezentanţilor CET, valoarea mică a veniturilor proprii se datorează "neaprobării de către autorităţile competente a unor noi tarife, care să acopere costurile de producţie". Pe de altă parte, accesarea unor fonduri structurale este limitată, acest lucru realizându-se doar prin intermediul direcţiilor din cadrul Primăriei Oradea, care au obligaţia să înainteze documentaţia necesară. Până în prezent s-au făcut primii paşi în vederea declarării zonei Rogerius nord-vest ca prioritară pentru realizarea unor investiţii. În acest sens, s-a propus realizarea unor proiecte ce trebuie depuse în cadrul Programului Operaţional Regional, care urmăresc modernizarea magistralelor M1 şi M3 de alimentare cu energie termică, a punctelor termice şi a reţelelor secundare în Cartierul Rogerius. Magistrala 1 are racordat un număr total de 22 de puncte termice ce deservesc aproximativ 30.000 de locuitori. Aceasta a fost construită în anul 1966, dintre cele 22 de puncte termice doar 10 au fost reabilitate, în timp ce 12 puncte termice se impun a fi modernizate în perioada imediat următoare. Magistrala numărul 3 are o lungime de 2.700 metri şi deserveşte un număr de aproximativ 40.000 de locuitori, având arondate tot 22 de puncte termice. Dintre acestea, 8 puncte termice sunt uzate din punct de vedere tehnic şi ar trebui supuse lucrărilor de reabilitare. Valoarea estimată a investiţeiei se ridică la 20 milioane euro. Totodată, tot prin fonduri structurale, se intenţionează, pe viitor, realizarea unui bloc energetic, modern, cu desulfurare.
Potrivit informaţiilor oferite de conducerea Electrocentrale, pentru acest an, au fost stabilite şase obiective majore. Pentru început se vor demara lucrările în vederea supraînălţării cu 3 m a compartimentului numărul 2 din depozitul de zgură şi cenuşă de la Santăul Mic. Valoarea acestei investiţii se ridică la suma de 4,3 milioane lei. Apoi, tot în acest an, se impune demararea lucrărilor de reabilitare a Magistralei 1 între strada Podului şi strada Transilvaniei. Valoarea lucrărilor ar putea ajunge la 7,5 milioane lei. De asemenea, în acest an vor fi alocaţi bani pentru reabilitarea reţelelor termice secundare aferente la 10 puncte termice. Nu în ultimul rând, pe lista de investiţii se află şi extinderea reţelelor termice secundare aferente punctului termic nr 316 de pe str. Louis Pasteur. Introducerea pe acest tronson a reţelelor de termoficare va costa bugetul 1,4 milioane lei.
În cursul acestui an, în cadrul unui proiect mai amplu, care impune modernizarea străzii Iuliu Maniu, Electrocentrale va interveni şi va efectua lucrări de reabilitare a reţelelor termice secundare. Investiţia se va ridica la suma de 2 milioane lei. Până la finele anului, conducerea regiei de termoficare îşi propune şi modernizarea arzătoarelor la cazanele 1 şi 2 din centrală, pentru care trebuie alocată suma de 2,3 milioane lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.