În urma alegerilor europarlamentare din toamna anului 2007, Tőkes Laszlo a fost "ales" în forul legislativ european pentru a reprezenta - potrivit sloganului folosit de neprihănitul episcop - "atât interesele maghiarilor, cât şi ale românilor". Dar, spre surprinderea multora dintre noi, analizându-i activitatea, putem constata că vajnicul "episco'-europarlamentar" (nici domnia sa nu mai ştie prea bine care-i este statutul personal în momentul de faţă) promovează exclusiv interesele membrilor comunităţii maghiare din România, de cele mai multe ori în detrimentul celor ale românilor.

Domnule europarlamentar sau episcop, aşa cum vă place să vă alinte cei din jur, gândindu-mă că nu puteţi călări doi cai în acelaşi timp (Parlamentul European şi Eparhia), cu tot respectul eu v-aş propune să lucraţi pentru bunăstare şi nu pentru întărâtare, sens în care mi-aş permite să vă reamintesc că ideile şi conceptele susţinute în noiembrie 2007, pentru care presupunem că aţi fost ales, sunt în contradicţie cu afirmaţiile dumneavoastră de la Bruxelles, respectiv cele referitoare la autonomia teritorială. Nu demult, aţi subliniat că nu trebuie avută în vedere obţinerea autonomiei doar în "Ţinutul Secuiesc", ci şi în alte zone din România unde locuiesc etnici maghiari. Mai mult, aţi dat ca exemplu zona de nord a judeţului Bihor (Valea Ierului, aşa cum le place unora să o numească), evidenţiind iniţiativa organizaţiei "Tinerii Maghiari Ardeleni" din Oradea, ai cărei membri, încălecând pe biciclete, au "ridicat steagul autonomiei" prin organizarea unei acţiuni de promovare a beneficiilor realizării separatismului pe criteriu etnic în zona respectivă. Sincer să fiu, nu ştiu dacă această autonomie v-ar aduce oarece beneficii dumneavoastră, ca unul care vă bucuraţi de libertate (a se citi autonomie) de mişcare, de exprimare, ca şi de orice alte libertăţi şi drepturi constituţionale mai mult ca oricare cetăţean român, fie el chiar minoritar maghiar. Se ridică, totuşi, problema: oare şi locuitorii Văii Ierului doresc acest lucru, pentru că presupun că nu au fost consultaţi!?
Până la urmă, suntem de părere că vă compromiteţi cu aceste afirmaţii, în primul rând pentru că susţineţi nu ştiu ce organizaţii obscure ale tinerilor extremişti (EMI, remi şi alte... vedenii), care nu fac altceva decât să incite la ură şi la separatism. Parcă ei nu s-ar hrăni din roadele acestui pământ sau, poate (cine ştie?), îi întreţineţi pe toţi din veniturile dumneavoastră, respectiv din contribuţiile enoriaşilor şi indemnizaţia de europarlamentar care vi se repartizează din bugetul Camerei Deputaţilor, respectiv din aportul tuturor contribuabililor români?!
S-ar putea crede că sunteţi într-o totală necunoaştere (personal am destule motive să mă îndoiesc), cu privire la asociaţia "Tinerii Maghiari Ardeleni" din Oradea, care - potrivit presei locale de limbă maghiară - ar fi tutelată de un aghiotant al dvs., pe nume Nagy Jozsef Barna (Ştiţi care: cel cu manifestele "ecumenice" de la reuniunea internaţională a Bisericilor Creştine de la Sibiu, unul şi acelaşi cu individul scuturat zdravăn de un lucrător de la Drumuri Orăşeneşti - ştiu eu pe cineva care l-ar premia consistent pe acel lucrător - pentru că amplasase o tablă ilegală, inscripţionată într-o limbă străină, pe una din clădirile din apropierea Primăriei Oradea). Apropo de "Tinerii Maghiari Ardeleni" sau "EMI" după cum îşi spun (pentru a nu se deosebi de alţii de acelaşi fel din Ungaria), dând o căutare în spaţiul virtual oricine poate afla că recent s-au afiliat la o Conferinţă a Tineretului Maghiar de prin Ungaria. Hopaaa! După ce "tinerii" şi, nu în ultimul rând, domnia voastră huliţi actualul guvern de la Budapesta, o asociaţie pe care o sprijiniţi şi care vă susţine la rândul ei se înfrăţeşte cu o structură a socialiştilor ungari?
Bravos, mon cher! Că bine le mai zicea Nenea Iancu: "Trădare, trădare, dar să ştim şi noi!".