Evaziune fiscală de 12 miliarde lei
Arestarea, o măsură prea dură pentru un prejudiciu atât de... mic?!
La fel ca în zicala ?ulciorul nu merge de multe ori la apă?, nici persoanele implicate în afacerile cu produse petroliere nu ?rezistă? la nesfârşit în branşă, fără a intra în conflict cu legea penală. Majoritatea au, la ?activ?, mai multe dosare penale, unul singur nefiind capabil să cuprindă întreaga activitate infracţională desfăşurată.
Afaceri ?complexe?
?Reţeta? este simplă: se achiziţionează fracţii petroliere în numele unor societăţi comerciale existente doar pe hârtie, se achită contravaloarea lor cu bani ?cash?, iar mai apoi marfa este vândută sub formă de produs finit, banii rezultaţi dispărând în buzunarele largi ale celor implicaţi. De multe ori, persoanele care încasează ?grosul? banilor sunt, undeva, în ?spatele? întregii afaceri, administratori ai firmelor implicate fiind tineri fără experienţă, cetăţeni străini sau chiar studenţi, fără nici o legătură cu lumea afacerilor?
Un astfel de caz este cel al lui Titus Colţescu, a cărui arestare a fost propusă, în urmă cu câteva zile, Judecătoriei Oradea, în timpul urmăririi penale într-un dosar penal în care este ?studiată? activitatea desfăşurată sub acoperirea societăţii comerciale ?Cash Invest? SRL Oradea. Astfel, s-a descoperit că, în perioada decembrie 2000 - ianuarie 2001, în baza unor înţelegeri prealabile cu alte persoane, Colţescu a desfăşurat activităţi de comercializare a unor produse petroliere, sustrăgându-se de la plata unor impozite şi taxe datorate bugetului de stat, în valoare de 12 miliarde de lei. Potrivit actelor de cercetare penală, a rezultat că activitatea infracţională a constat în achiziţionarea de fracţii petroliere vândute, apoi, ca produse finite.
Colaborare în scop infracţional
Desigur, şi ?cumpărătorii? ştiau că se ?faulta? statul, drept pentru care poliţiştii de la Serviciul Economic al IJP Bihor au propus procurorilor trimiterea în judecată a mai multor persoane implicate în afacere: Şerbănoiu Jana, administrator al SC Daiadana SRL, şi Miheş Adin - din partea SC Vicati SRL - cele două firme care se ocupau de achiziţionarea fracţiilor petroliere, respectiv Vicaş Florin - administrator şi Cioară Adrian - director în cadrul SC Cash Invest SRL - firma care cumpăra ?produsul? petrolier finit şi Cura Claudia - reprezentantă a SC Geniala SRL Oradea, o altă societate comercială ?parteneră? de afaceri.
Toţi cei implicaţi sunt învinuiţi de evaziune fiscală sau complicitate la evaziune fiscală şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni.
Numele lor nu sunt complet necunoscute poliţiştilor, aceştia fiind cercetaţi, împreună sau individual, şi în alte dosare pentru fapte de evaziune fiscală.
În ceea ce-l priveşte pe Titus Colţescu - omul din spatele întregii afaceri - Judecătoria Oradea a dispus respingerea propunerii de arestare preventivă, considerând-o, pesemne, o măsură de duritate prea mare pentru un prejudiciu de numai... 12 miliarde lei
Comentarii
Nu există nici un comentariu.