„E un fleac, i-am ciuruit!" Replica celebră în folclorul urban a intrat şi în vocabularul electoral dâmboviţean. Prin amabilitatea preşedintelui în funcţie, specializat în câştigarea la mustaţă a alegerilor prezidenţiale. Traian Băsescu a ieşit din nou preşedinte după confruntarea la baionetă cu Mircea Geoană, o bumbăceală câştigată la puncte. Cu vreo 0,67 de puncte.

Pentru a doua oară în cariera sa de preşedinte al României, Traian Băsescu a învins la limită. Ca în filmele în care Bruce Willis salvează de unul singur planeta de la distrugere, omoară armate de bandiţi şi salvează gagica din lift, după ce în prealabil este caftit de abia se mai ţine pe picioare, aşa şi Traian Băsescu. Învinge la o diferenţă de vreo 70.000 de voturi, atât s-ar traduce acel 0,67% pe care preşedintele l-a scos în plus, voturi făcute cadou de o diaspora providenţială.
Cred că visul erotic pe care l-a trăit, în direct, Mircea Geoană la afişarea rezultatelor sondajelor de duminică seara s-a transformat într-un coşmar a doua zi, când s-a trezit cu procentul intrat la apă. Neobişnuita efuziune lirică şi patetismul celui mângâiat dojenitor-părinteşte de maestrul său spiritual drept „prostănac" a lăsat mască pe multă lume. Inclusiv pe Crin Antonescu, flatat evident, dar şi uşor jenat de declaraţiile de iubire şi veşnică recunoştinţă făcute de cel pe care l-a sprijinit să ajungă aproape chiriaş la Cotroceni. Şi reacţia lui Traian Băsescu a surprins. Le-a vorbit susţinătorilor înainte de anunţarea estimărilor, le-a cerut să aştepte calm finalul numărătorii pentru că el a câştigat, în ciuda sondajelor controlate de moguli şi... dus a fost. Până spre dimineaţă a stat în cuibul portocaliu din Aleea Modrogan, iar când a ieşit, a lansat acel sec „E un fleac, i-am ciuruit!", cu privirea piezişă a unui lup de mare care se descurcă de minune în furtuni politice şi electorale.
Ce urmează acum?! Probabil, PSD va contesta alegerile, dar şansele de a se mai schimba ceva sunt infime. Primul care şi-a dat seama că partida e pierdută a fost Klaus Iohannis, primarul propus drept prim-ministru de alianţa PSD, PNL şi UDMR anunţând că parcursul lui de posibil premier s-a încheiat.
Deşi a luat peste 5,2 milioane de voturi, pe Mircea Geoană îl aşteaptă la partid firmanul de mazilire. Nu cred că baronii din PSD vor înghiţi în sec a poftă, resemnaţi, încă trei ani după ciolanul de la guvernare. Cum nici baronetul liberal nu va sta încolonat cuminte în spatele unui Crin Antonescu decis să nu fumeze pipa păcii cu proaspătul căpitan de cursă lungă reconfirmat în post. Cei doi lideri de partid vor avea viaţă grea, iar identitatea celui care le va face viaţa un iad nu este prea greu de ghicit.
Ieşit învingător dintr-o confruntare în care românii s-au împărţit în două tabere aproape identice ca forţă a votului, Traian Băsescu are drept primă misiune de a debloca situaţia politică. În primul rând, va trebui să decidă ce face cu premierul desemnat, Liviu Negoiţă, şi cu Guvernul său băgat la frigider până după alegeri. Aici scenariile sunt diverse. Dacă alege să îl supună validării Parlamentului şi doreşte chiar să treacă la vot, treaba preşedintelui, la care se pricepe, de altfel, binişor, e să spargă alianţa PSD-PNL-UDMR, pentru a-şi asigura majoritatea. O misiune simplă, grupuri din PSD şi PNL aşteptând doar un semnal de a schimba tabăra. Iar UDMR este un partid eminamente şacalizat, incapabil să refuze o invitaţie la guvernare, ori din partea cui o fi ea.
Într-un alt scenariu, preşedintele poate lăsa Guvernul Negoiţă să cadă, ca o primă condiţie îndeplinită pentru dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate. Următorul premier şi Guvern vor trece ca prin brânză, deoarece nu cred să existe vreun parlamentar dispus să renunţe la fotoliul călduţ, asigurat pe încă trei ani.

O altă variantă ar fi ca Negoiţă să îşi depună mandatul, iar preşedintele Băsescu să propună un alt premier, pentru care să clădească o altă majoritate parlamentară. Viitorul foarte apropiat ne va arăta ce doreşte preşedintele. Pentru că a devenit de-a dreptul inutil să mai demonstrăm că doar de Traian Băsescu, de el şi exclusiv de el depinde cine va fi primul ministru şi cine va intra în Guvern.