Funcţionalizarea instituţiilor statului, sau noi ca oameni
Motto: "Este într-adevăr important nu numai ce fac oamenii, ci şi ce fel de oameni sunt acei care fac acele lucruri".
John Stuart Mill, 1859, Despre libertate; p.127.
Închipuiţi-vă o magazie uriaşă plină de şuruburi şi tot felul de piese din care se pot monta zece maşini. Atâta timp cât zac în magazie ele nu reprezintă decât un potenţial, cu care în acea stare nu poţi face nimic. După ce ai montat maşinile, piesele au ieşit din starea de anomie, devin subansambluri şi ansambluri, făcând parte dintr-un sistem care funcţionează. Dar, dacă un subansamblu nu funcţionează corect, oricare ar fi el, tot sistemul (maşina) nu mai are performanţele aşteptate sau se poate opri etc...
Ei bine, aşa este şi cu oamenii (piesele), societatea (sistemul) şi instituţiile (subansamblurile). Să dăm două, trei exemple. Parlamentul este unul dintre subansamblurile sociale esenţiale pentru ca societatea să funcţioneze democratic. Cu ce performanţă funcţionează el? Aţi văzut, a văzut o ţară la televizor cum e legea păşunatului şi legea vânatului! L-aţi auzit pe idiotul de parlamentar care vrea să discute logic cu ciobanii de ce au nevoie de mai mult de doi câini ca să se apere de o haită de 10 lupi. Ei bine, asemenea oameni fac legile. Ce fel de legi ies? Nu există român pe care să nu îl doară capul de ele, de prost ce sunt făcute. Cred că este imperios necesar, din cauza imoralităţii partidelor, ca fiecărui candidat să i se măsoare QI-ul sau măcar alegătorii să îl ceară, care în cazul lor ar fi valabil doar făcut la distanţă de calculator sub un număr de identificare, altfel ăştia fură şi înşeală, corup totul. Ei bine, normele de aplicare a legilor sunt făcute de către clienţii lor politici din slujbe suspuse, care au acelaşi nivel "logic". Cum este aplicată o lege prost făcută cu norme de aplicare pe măsură de proteste? Să luăm ANAF-ul, o instituţie necesară, cu rolul de a regla treptat activităţile economice şi financiare până la a le aduce la o funcţionare corectă şi riguroasă, conform unor norme corecte. Însă ce constatăm? Cazuri. Un oarecare cetăţean muncea, creştea peste 200 de porci. Pentru aşa ceva este nevoie de muncă nu de glume proaste şi de încă nişte angajaţi. Un domn funcţionar ANAF face inspecţia de rigoare şi constată că omul nu este în regulă.
Nu reţin exact, dar ceva în genul "porcii nu aveau toaletă" sau aşa ceva, normă cu „aer european". Ei bine, conform legii şi normelor ei de aplicare, îi dă crescătorului o amendă de (în banii vechi) 200 de milioane de lei ("litera legii!"). Adică îl ruinează, îl descurajează definitiv să mai lucreze, trebuie să-şi dea afară angajaţii etc... Cine pierde? O plăcintăreasă din judeţ care până la amiază apucase să vândă 10 plăcinte, dar pe una nu o înregistrase la casa de marcat „este prinsă cu mâţa în sac" şi "conform legii" primeşte şi ea o amendă la fel de mare ca precedentul. În cât timp ar putea face plăcintăreasa banii de amendă? Va dispărea şi ea şi cele 2 persoane care o ajutau? Cine câştigă şi cine pierde? Cum este ajutată economia naţională? Al treilea caz. Se întoarce omul în ţară. Îşi deschide (închiriază un loc abandonat) un atelier de mobilă, uşi etc... La calitate poate concura cu orice producător. Vrea să rămână în ţară, adică acasă. Cu cei 2-3 angajaţi onorează o comandă, în funcţie de mărimea ei, în zile, săptămâni sau luni. Nici măcar nu ştia că este asimilat unui magazin şi că trebuie casă de marcat. Inspectorul ANAF constată lipsa casei de marcat şi îi dă în cap "conform literei legii" cu 200.000.000 lei vechi, practic îl scoate din circuit. Să închidă atelierul? Să plece iar din ţară? Să-i trimită acasă pe cei 2-3 angajaţi, la intrarea în iarnă? Cui folosesc toate acestea? Desigur inspectorii au aplicat legea aşa cum este ea formulată. Dar este prost formulată. Unuia care câştigă 10 lei îi dai o amendă de un leu, dacă repetă, îi dai amendă 2 lei, dar nu îi dai în cap.
Celui care câştigă 1.000.000 îi dai amendă 1.000 de lei etc. etc, adică ţii cont de caz, de mărimea cazului. Domnilor din ANAF, sunteţi oameni serioşi, nu vă coborâţi la nivelul legilor proaste, la nivelul parlamentarilor. Altfel vă faceţi părtaşi la distrugerea din faşă a unor muguri economici româneşti, vă faceţi părtaşi la descurajarea oricărei iniţiative private româneşti, distrugeţi o şansă a acesteia, contribuiţi la golirea ţării de oamenii cu iniţiativă etc... etc.. Fiţi superiori legilor şi celor care le-au formulat. Aplicaţi legea, dar faceţi-o cu inteligenţă! Atenţie! Toţi cei de mai sus au muncit, nu au cerşit, nu au cerut ajutoare sociale, nu au căutat să se pensioneze, nu au cerut salariu ca să-şi îngrijească mama bolnavă etc... etc... Atenţie în cine şi cum loviţi!
Mai avem o instituţie. Agenţia pentru Protecţia Consumatorului. Face ravagii printre babe în piaţă! Dar dacă un producător industrial mare sau un comerciant cu filiale îţi vinde un lucru pe care nu îl vrei de multe ori în viaţă şi constaţi că eşti înşelat, că ţi s-a băgat "prin nebăgare de seamă" pe gât un produs prost, apoi atunci te adresezi ANPC-ului cu o hârtie din care să reiasă că întâi ai depus o sesizare plângere la cel care te-a trişat, acesta are la dispoziţie conform legii 30 de zile ca să-ţi răspundă etc... etc... Ştiţi cumva cu ce rapiditate circulă hârtiile în România? Desigur nu cei de la ANPC sunt de vină, tot legea prost făcută este de vină, dar instituţia îşi pierde raţiunea de a fi, adică nu mai funcţionează cum trebuie, descurajând cumpărătorul cinstit şi încurajând producătorul şi comerciantul necinstit.
Ce-i de făcut? Premierul Cioloş, nefiind premier politic, dacă vrea binele României şi al românilor, ar trebui să ocolească "Parlamentul Logic" şi să scoată prin OU o lege prin care să nu poată candida în Parlament oameni cu un QI mai mic de 115. Ar rămâne în istorie ca un binefăcător.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.