După postarea pe site-ul PMO ( fără ştiinţa viceprimarului Carp şi a compartimentului Mass-Media) a unui nou Regulament privind regimul de deţinere a câinilor şi pisicilor, municipalitatea a anunţat totuşi că luni, 13 octombrie, ora 14.00, va avea loc, în Sala Mare, o dezbatere publică privind modificările propuse, cea mai importantă dintre acestea vizând extinderea reglementărilor deja în vigoare pentru câini şi în cazul felinelor, cu toate că deţinerea acestora de către orădeni nu implică costuri şi consumuri echivalente de utilităţi ca în cazul celorlalte patrupede.

"Coautor" al proiectului de act normativ, directorul Aurelia Ţenţ propune ca orice deţinător de feline să obţină în prealabil aprobarea a 2/3 dintre vecini pentru creşterea acesteia în propriul apartament. În plus, regulamentul conţine o serie de aberaţii şi prevederi abuzive, unul din motivele pentru care bănuim că a fost atât de puţin mediatizat, fiind postat "pe furiş" pe site-ul Primăriei, fără să fie adus la cunoştina mass-media, aşa cum s-a proredat de fiecare dată cu alte regulamente care urmau să fie adoptate de Consiliul Local. Cu atât mai mult cu cât Legea 52/2003 prevede în mod expres că "în cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice un anunţ referitor la această acţiune pe site-ul propriu, să-l afişeze la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului, şi să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz". Din păcate, Direcţia Tehnică s-a mulţumit să posteze regulamentul doar pe site, în condiţiile în care nici 20% dintre orădeni nu folosesc acest miljloc de informare. Funcţionarii Direcţiei Tehnice aau mai trecut cu vederea şi obligaţia asigurării unei "persoane din cadrul instituţiei, responsabilă pentru relaţia cu societatea civilă, care să primească propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la proiectul de act normativ propus".
După ce întreaga tărăşenie a ieşit la iveală, s-a dat o nouă dispoziţie ca regulamentul să fie mutat de pe prima pagină şi dosit într-o altă secţiune şi mai greu de accesat. Acum acest regulament poate fi consultat pe site-ul Primăriei Oradea: www.oradea.ro la secţiunea Informatii de interes public / Acte normative Proiecte. De această dată, orădenii nemulţumiţi au şi posibilitatea să vină cu sugestii de modificare a regulamentului.

Contactat telefonic, Mircea Şerbănoiu, reprezentantul Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor (FRPCA), ne-a precizat că un astfel de regulament este ilegal, fiind emis de o instituţie care nu are atribuţii pe domeniul privat. "De la intrarea în bloc orice spaţiu este domeniu privat. Consilierii locali nu au atribuţii în a decide ce se petrece pe domeniul privat. Adoptarea unei astfel de hotărâri este o aberaţie. Am avut un caz similar la Satu Mare, când proprietarul unui câine a fost amendat că deţine în propriul imobil un câine. Procesul-verbal a fost atacat în instanţă, iar aceasta ne-a dat câştig de cauză", ne-a declarat Mircea Şerbănoiu.