În 2010, Anul biodiversităţii, o tematică importantă a campaniilor de mediu a constituit-o protecţia apelor subterane. În acest sens, au fost desfăşurate mai multe acţiuni care s-au soldat însă cu o concluzie nefericită: poluarea apelor subterane este încă la ordinea zilei. La o astfel de concluzie au ajuns şi comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Judeţean Bihor.

În urma mai multor controale desfăşurate de către inspectorii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor la societăţile de pe platforma Avicola, au fost identificate neconcordanţe între cantitatea de ape preluate în vederea folosirii şi cea de ape uzate evacuate. Această primă constatare a dus la efectuare unor controale de fond la Societatea SC Rofavic Service SRL (fosta Avicola). Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descoperit că societatea Rofavic prestează servicii de alimentare cu apă şi canalizare pentru peste 40 de societăţi care îşi desfăşoară activitatea pe platforma fostei Avicola. În mod normal, apele uzate menajere şi industriale sunt preluate de Rofavic de la cei 40 de agenţi economici şi pompate de către această societate către Staţia de Epurare a CAO. Însă s-a constatat că, în perioada 1 iunie a.c. - 1 noiembrie a.c., acest proces a fost întrerupt. Potrivit facturilor încasate de la cele 40 de societăţi, Rofavic a extras apa prin puţurile forate, în jur de 5.000 mc/lună, iar în cele cinci luni cantitatea de apă uzată rezultată s-a ridicat la 25.000 mc. În condiţile în care niciuna dintre societăţi nu îmbuteliază şi nici nu capteaza apa şi nici nu există pierderi semnificative de apă pe conducte, ar trebui să existe o concordanţă între cantitate de apă primită şi cantitatea de apă uzată evacuată. Acest lucru este dovedit de factura de ape industriale prezentată de către Rofavic. Însă lucrurile nu se opresc aici, comisarii Gărzii de Mediu, mergând pe „firul" conductei, au ajuns la Staţia de Epurare a Companiei de Apă Oradea, unde au solicitat să prezinte cantitatea de apă primită de la Rofavic. Dovada prezentată i-a uluit pe angajaţi: în perioada 1 iunie - 1 noiembrie cantitatea de apă pompată la Staţia de Epurare a fost de 5 mc, faţă de 25.000 mc, cât era normal. "Comisarii Gărzii de mediu au extins verificările pentru a constata unde au fost, în fapt, evacuate apele uzate. S-a constatat că pe tronsonul de canalizare de la Staţia de pompare a SC Rofavic şi Staţia Epurare a CAO, tronson în lungime de 4 km, există unele spărturi în zona drumului de acces la Parcul Industrial, pe partea dreaptă a E 60 venind dinspre Borş spre Oradea. Din cauza spărturii, întreaga cantitate de ape industriale, în total 25.000 mc, s-a vărsat în câmp. Am descoperit o baltă care barbota", ne-a declarat Călin Mocan, comisarul şef al Gărzii de Mediu, Comisariatul Judeţean Bihor. Acesta a mai adăugat că, pentru poluarea constatată, firmei Rafavic i s-a întocmit, pe data de 2 noiembrie, o notă de constatare şi i s-a aplicat o amendă de 30.000 lei. "Potrivit principiului poluatorul plăteşte, am aplicat firmei în cauză o sancţiune contravenţională în valoare de 30.000 lei. Reprezentantul firmei a plătit pe loc amenda", a adăugat Mocan.
Totodată, firma amendată a avut şi obligaţia de a remedia spărturile, lucru care s-a şi respectat, în termenul dat de către comisarii Gărzii de Mediu Bihor. "În urma verificărilor efctuate în cursul zilei de vineri, 12 noiembrie a.c., am constatat că s-a reparat conducta, iar la probele efectuate, apa uzată pompată ajunge la Staţia de Epurare", a concluzionat Călin Mocan.