Ion Iliescu a decis să iasă la pensie. Aparenţele sunt însă înşelătoare în cazul celui mai versat politician al ultimilor douăzeci de ani. După două decenii în care a fost personajul principal într-o democraţie originală pe care însuşi a patentat-o, bătrânul activist de partid se simte la 80 de ani ca la 65, din moment ce a decis să-şi "restrângă prezenţa la diverse activităţi". Retragerea din toate funcţiile, fie ele şi onorifice, din cadrul PSD în preajma Congresului este o mişcare tactică de autoapărare în contextul vanghelizării partidului şi a marginalizării evidente a părintelui fondator. Cine crede însă că fostul preşedinte va mai face politică doar în Cişmigiu va avea o surpriză. Au mai spus-o şi alţii şi o repet: Ion Iliescu va ieşi din politică doar cu picioarele înainte.

Retragerea "oficială" a lui Ion Iliescu din toate funcţiile se va produce sâmbătă la Congresul PSD, când preşedintele de onoare va anunţa delegaţilor şi motivele sale. "Mesajul meu pentru cei din PSD e că fac 80 de ani şi nu mai pot face ce făceam înainte. Aceste activităţi îmi solicită timp. Nu mai eram de mult locomotiva partidului, sper să rămân un simbol al lui", a spus Iliescu. Aparenta modestie cu privire la locul său în istoria partidului, foarte bine calculată, va fi exploatată la maximum în discursul de la Congres. Orice vor spune opozanţii şi detractorii săi, din partid şi de aiurea, Iliescu rămâne un simbol şi un reper. Marginalizarea sa evidentă, în plină campanie de vanghelizare a partidului, nu i-au lăsat altă cale de urmat. Deliberat, lasă impresia că discursul său de sâmbătă va fi cântecul de lebădă al unui lider bătrân şi preocupat mai mult să-şi scrie memoriile, corolar al unei cariere politice cu bune şi multe rele, care l-au plasat definitiv în cărţile de istorie. Iliescu îşi va argumenta retragerea ca pe o penalizare pe care o aplică unor elemente din partid care au întinat nobilele idealuri ale social-democraţiei, un cerc închis după douăzeci de ani de când a constatat că alţi tovarăşi şi-au cam bătut joc de idealurile roşii ale comunismului.
Lui Ion Iliescu i se pot imputa o groază de lucruri, dar nu că este lipsit de principii. Dacă ne referim doar la trecutul foarte apropiat, el este primul şi singurul lider care s-a opus cu argumente intrării PSD la guvernare alături de PD-L, când Mircea Geoană şi gaşca au dat uitării toate declaraţiile de dinaintea alegerilor, hipnotizaţi de ciolanul fluturat sub nasul hulpav al baronilor hămesiţi după atâta opoziţie. Apoi, candidaturile în echipă, pregătite deja pentru Congres, vin în contradicţie cu credinţa bătrânului activist că un partid trebuie să-şi aleagă conducerea şi apoi să acţioneze strâns unit în jurul conducătorului. Nu se poate ca un partid să fie o adunătură de grupuri care se luptă între ele pentru putere şi se sabotează reciproc.
Tot mai stingher între baronii echipaţi în Armani, cu limuzine la scară şi afaceri grase, Ion Iliescu a constatat că şi ultima brumă de socialism s-a cam şters din PSD. Dacă nu a reuşit să-l devoreze, partidul şi-a marginalizat părintele spiritual. Odată cu retragerea sa din vitrină, asistăm, practic, la dispariţia ultimului reper al stângii de pe scena politică. Orice pot susţine liderii săi despre doctrina partidului, programe şi proiecte, dar nu că ei mai reprezintă social-democraţia. Atâta timp cât Iliescu însemna ceva în PSD, mai exista o speranţă pentru cei cu vederi de stânga. Adâncirea crizei economice, a inechităţilor sociale şi creşterea şomajului către 10% vor radicaliza opţiunile politice ale populaţiei, în special ale tinerilor, care nu îşi mai identifică viitorul într-un capitalism cu limitări evidente. În mod cert, Ion Iliescu nu va fi un guru roşu al noii stângi care trebuie să renască, dar cel puţin va începe să completeze certificatul de deces politic al baronilor putred de bogaţi, care foarte greu mai pot să-şi revendice astfel de convingeri. Din acest punct de vedere este irelevant dacă PSD se va scinda sau nu după Congres.

Anunţul lui Iliescu a stârnit valuri în partid. Alţi lideri au preluat imediat modelul său şi au anunţat că se retrag din funcţiile deţinute în partid. Nimeni nu poate spune cu exactitate ce se va întâmpla în următoarea perioadă, dar cu siguranţă vor avea loc mişcări interesante. După fel şi fel de "patente şi inovaţii" în politica ultimilor ani, Iliescu mai serveşte una, magistrală: demisia dintr-o funcţie de onoare. Un nonsens pentru cineva care şi-a transformat numele într-o adevărată funcţie.