În scandalul diplomelor false, rectorul Universităţii Oradea se încurcă în explicaţii
Scandalul provocat de eliberarea unor diplome pentru specializări postuniversitare care nu s-au predat niciodată în cadrul Facultăţii de Medicină din Oradea nu a rămas fără efect, conducerea instituţiei de învăţământ încercând, printr-un comunicat de presă, să îşi justifice acţiunile. Tărăşenia de la Oradea a ieşit la iveală atunci când Ambasada Italiei a solicitat MEC o serie de documente care să autentifice o diplomă eliberată de Universitatea Oradea unui cetăţean italian conform căreia bărbatul obţinuse un master în Naturopatie.
Cursuri dubioase la Oradea, de cel puţin zece ani
Diploma eliberată pe numele italianului Marco Motagnani în anul 2003 a atras atenţia autorităţilor italiene care au solicitat lămuriri Ministerului Educaţiei şi Cercetării. La rândul său, ministerul de resort a cerut Universităţii Oradea (UO) actele de studii prezentate de italian în momentul înscrierii. Cu toate acestea, rectorul Teodor Traian Maghiar, cel care a semnat diploma în calitate de prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea (FMO), a transmis MEC o adresă prin care arată că, în baza unui acord încheiat între UO şi European Institute of Tehnology din San Marino, o comisie din partea instituţiei româneşti s-a deplasat în Italia, a organizat cursuri de Naturopatie şi în urma acestora a acordat diplomele. Numai că, nimeni din conducerea FMO nu a auzit vreodată de asemenea specializări, nici MEC neştiind mare lucru despre existenţa unor asemenea cursuri la Oradea. După apariţia mai multor articole în presă care au scos la iveală faptul că în Oradea se eliberează diplome false, conducerea universităţii a transmis un comunicat prin care încearcă să explice condiţiile eliberării diplomei de studii aprofundate. Astfel, în comunicatul semnat de rectorul Teodor Traian Maghiar, se arată că "specializarea cu denumirea Naturopatie funcţionează în baza Hotărârii Senatului Universităţii Oradea din data de 12 iunie 2001. În plus, începând cu anul 2004, funcţionează la Universitatea Oradea specializarea învăţământ postuniversitar, forma Masterat, cu denumirea Naturopatie, prin Ordin al Ministrului Educaţiei şi Cercetării". Explicaţiile nu sunt însă menite să facă lumină în acest caz, şi asta pentru că membrii Senatului Universităţii nu îşi amintesc să fi votat vreodată aşa ceva. Mai mult, există aşa-zişi specialişti italieni în Naturopatie, Chiropraxie sau Osteopatie care susţin în CV-urile lor că au urmat cursuri de specializare la Oradea încă din anul 1996.
Chirurgi şi stomatologi, "specialişti" în medicina alternativă
Institutul din San Marino cu care Universitatea Oradea a încheiat un acord nu este recunoscut pe plan internaţional, iar prin comunicatul transmis, conducerea instituţiei de învăţământ orădene confirmă acest lucru. "Absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior neautorizate pot susţine examenul de licenţă într-o instituţie de învăţământ superior de stat din reţeaua MEC. Similar, un absolvent al unei forme postuniversitare dintr-o instituţie neautorizată poate susţine examenul de disertaţie la o universitate de stat". Rectorul Traian Maghiar mai susţine că Marco Montagnani a urmat, timp de doi ani, cursurile la San Marino, după care a solicitat susţinerea examenului de disertaţie la Oradea, în acest sens fiind numită o comisie de examen. Din diploma eliberată, reiese însă că italianul s-a specializat la Oradea şi nu în Italia. Mai mult, dacă în adresa transmisă MEC, Teodor Traian Maghiar susţinea că examenul de disertaţie a fost susţinut, la fel ca şi cursurile, în San Marino, în comunicatul remis presei, rectorul se încurcă în explicaţii şi spune că, de fapt, examenul a fost susţinut la Universitatea Oradea. Maghiar nu precizează însă cine a făcut parte din comisia de examen sau care sunt cadrele specializate ale UO care predau Naturopatia. Conform site-ului universităţii, în cadrul acestei instituţii funcţionează Institutul Internaţional de Studii Postuniversitare, printre specializările menţionate apărând şi Naturopatia, Osteopatia sau Chiropraxia, toate acestea fiind metode de medicină alternativă. Tot aici sunt menţionate şi cadrele didactice care, chipurile, predau aceste specializări. La loc de frunte printre "specialiştii" în Naturopatie figurează Adrian Maghiar, Teodor Traian Maghiar, Florian Bodog, Gheorghe Carp, adică un urolog, doi chirurgi şi un chirurg plastician, la aceştia adăugându-se încă vreo doi medici stomatologi, care astfel se autointitulează specialişti în remedii naturale, plante, ceaiuri sau masaj. Cazul diplomelor false este în atenţia procurorilor anticorupţie, care vor stabili cine se face vinovat de eliberarea de acte false.
Academicianul Mircaea Ifrim contraatacă!
Contactat telefonic, acad. prof. dr. Mircea Ifrim, fostul decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea ne-a precizat că Legea nr. 64/1997 nu are nicio legătură cu posibilitatea ca o instituţie de învăţământ superior acreditată în România (Universitatea din Oradea) să acorde diplome de absolvire unei universităţi străine neacreditate (Institutul Tehnologic din San Marino, care nu are acreditare în sistemul de învăţământ). Mai mult, academicianul Ifrim susţine că protocolul de colaborare între Universitatea Oradea şi Institutul Tehnologic din San Marino nu dă drept de acordare a unei diplome româneşti unui absolvent al acestei instituţii şi, de asemenea, nu dă dreptul ca o eventuală şcolarizare desfăşurată la San Marino, instituţie neacreditată, să fie recunoscută în România. În plus, Acordul de la Bologna nu permite transferare de credite de la instituţii care nu sunt acreditate european şi internaţional, precum Institutul Tehnologic din San Marino. (va urma)
Comentarii
Nu există nici un comentariu.