Consilierii judeţeni s-au reunit ieri într-o ultimă şedinţă a forului legislativ din acest mandat, locul de întâlnire fiind de această dată Sala Mare a Primăriei Oradea şi nu cea a Consiliului Judeţean Bihor, acolo unde se desfăşoară lucrările comisiilor ce se ocupă de alegeri. Nici la ultima şedinţă aleşii locali nu s-au dezminţit, ei votând în mai puţin de 15 minute 15 proiecte de hotărâre. În acelaşi registru s-a înscris şi atitudinea conducerii CJ în ceea ce priveşte pregătirea materialelor.

Unul dintre proiectele puse pe masa aleşilor a fost cel privind aprobarea Master Planului privind infrastructura de apă şi apă potabilă din Bihor, precum şi a planului de investiţii pe 2008-2038. Cu toate că acest material era unul deosebit de important şi aborda problema investiţiilor pe o perioadă de 30 de ani, consilierii au recunoscut că nu l-au citit. Acest fapt nu i-a împiedicat însă pe consilieri să aprobe proiectul de hotărâre "de principiu". "Un astfel de material nu se discută pe genunchi. E o chestiune populistă să adoptăm un plan de investiţii până în 2038. Mai mult, niciunul dintre consilieri nu a citit Master Planul ca să se poată pronunţa. Cred că ar trebui să amânăm votarea proiectului, viitorii consilieri urmând să decidă planul de investiţii", a precizat consilierul PNL Dumitru Voloşeniuc. Preşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, le-a cerut în schimb consilierilor un "vot de principiu". Ca de fiecare dată, puterea de convingere a lui Kiss a fost suficientă pentru a-i determina pe aleşii locali să voteze încă un material cu ochii închişi.
De asemenea, pe ultima sută de metri, consilierii au aprobat şi o rectificare de buget care ridică unele semne de întrebare. Astfel, s-a alocat suma de 405.000 lei pentru decontaminarea solului impregnat cu produse petroliere din preajma noului sediu al Bibliotecii Judeţene. Aici CJ Bihor s-a apucat să amenajeze un incubator de afaceri, cu toate că se cunoştea faptul că în zonă încă sunt pline vechile rezervoare ale Armatei. În plus, pentru acelaşi incubator de afaceri, conducerea CJ a mai alocat alţi 15.000 de lei pentru reproiectarea clădirii, asta după ce înainte alte mii de lei fuseseră cheltuiţi pe un alt proiect. De asemenea, tot ieri s-au aprobat sume importante pentru lucrările de amenajare a noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor de pe strada Armatei Române. Conform devizului aprobat de consilieri, într-o primă etapă sunt necesari 19 milioane lei pentru amenajarea sălilor de expoziţie. În acelaşi timp, investiţia presupune şi amenajarea unei săli de conferinţe, precum şi a sălii festive. Şirul curiozităţilor nu se opreşte aici. Tot ieri, consilierii judeţeni au aprobat şi costurile pe care le suportă bugetul judeţean pentru întreţinerea unui copil sau pentru o persoană majoră care beneficiează de protecţie într-o unitate din structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor. Astfel, potrivit calculelor conducerii DGASPC Bihor, pentru un copil protejat se alocă 1.531 lei/lună, iar pentru o persoană adultă - 1.692 lei/lună. Asta în condiţiile în care sunt părinţi care cu un venit mult mai mic e nevoit să se întreţină şi pe el şi minorul aflat în grijă.