În urbea de pe Criş, poliţia comunitară străluceşte prin absenţă
În urmă cu trei ani, a fost promulgată Legea nr. 371 din 20/09/2004, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Poliţiei Comunitare, act normativ care conferă dreptul primăriilor de la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor de a înfiinţa un serviciu al Poliţiei Comunitare.
Deşi în majoritatea municipiilor transilvănene un astfel de serviciu funcţionează cu succes, doar Oradea pare a fi vitregită de un astfel de organism al Poliţiei Comunitare, mai ales că rolul acesteia este extrem de important într-un spaţiu civilizat european. Bunăoară, una dintre atribuţiile de bază ale acestei Poliţii Comunitare este de a constata contravenţii şi aplica sancţiuni contravenţionale, conform legii şi hotărârilor Consiliului Local, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la tulburarea ordinii şi liniştii publice, curăţenia localităţilor, comerţul stradal, protecţia mediului înconjurător, precum şi pentru faptele care afectează climatul social. De asemenea, participă, după caz, la asigurarea fluenţei traficului rutier, cu ocazia efectuării unor lucrări de modernizare şi reparaţii ale arterelor de circulaţie, asigură supravegherea parcărilor auto, a unităţilor şcolare, a zonelor comerciale şi de agrement, a pieţelor, a cimitirelor şi a altor locuri stabilite prin planurile de pază şi ordine publică.
Poliţia Comunitară funcţionează cu succes în statele membre al Uniunii Europene, fiind garantul aplicării hotărârilor consiliilor locale. Un exemplu este chiar ţara vecină, Ungaria (Debreţin), unde, dacă ţi-ai parcat maşina în locuri nepermise, te trezeşti cu amenda pe parbriz sau dacă arunci mizerie pe stradă, eşti amendat pe loc. În aceste state, poliţia se ocupă de urmărirea şi prinderea infractorilor, poliţia rutieră de siguranţa traficului rutier, iar de celelalte „mărunţişuri” stradale se ocupă Poliţia Comunitară, un serviciu aflat în subordinea primarului şi a Consiliului Local. Se pare că Primăria Oradea a întârziat înfiinţarea unui astfel de serviciu comunitar tocmai din dorinţa de a se implica în fotbal, în ideea că la politică şi la sport se pricepe toată lumea. Că n-a fost să fie, o dovedeşte evoluţia echipei FC Bihor, care era cât pe-aici să se rostogolească în Liga a III-a, aşa că îi sugerăm primarului Petru Filip ca, înainte de a-şi cumpăra biletul de avion pentru Bruxelles, să pregătească terenul înfiinţării Poliţiei Comunitare şi în Oradea. Dacă nu ştie cum să procedeze, să-şi sune omologii din Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Arad, Timişoara, Constanţa, Piteşti etc.
Poate cu sprijinul acestui serviciu al Poliţiei Comunitare, Oradea va deveni un oraş mai civilizat, fără mâncători de seminţe pe corso şi fără cerşetori în intersecţii...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.