Minerii de la Băiţa nu sunt nici şomeri, nici acţionari la propria firmă. Situaţia incertă a angajaţilor SC Mineral Mining SRL se prelungeşte, după ce patronul suedez şi sindicatul angajaţilor au demarat negocieri pentru preluarea afacerii.

Liderul de sindicat Alexandru Iştoc ne-a confirmat faptul că la mijlocul săptămânii trecute a primit de la avocaţii patronului Per-Göran Carlsson, proprietarul suedez al societăţii-mamă din Suedia, Dacian Mining AB, un model de contract pentru preluarea afacerii. „Ne-au transmis nişte condiţii pe care nu le putem accepta. Au cerut un fel de imunitate în faţa statului român, adică ei să nu mai răspundă pentru datorii, pentru nimic, dar, în acelaşi timp, ne-au condiţionat ca orice decizie am lua noi cu afacerea, ea să fie supervizată de ei", a spus Iştoc. O casă de avocatură din Deva a fost angajată de sindicat pentru a-i consilia juridic, astfel că reprezentanţii minerilor au trimis în Suedia propria lor variantă de contract. Vineri, angajaţii încă nu primiseră niciun răspuns, liderul de sindicat spunând că până luni (azi, n.n.) aşteaptă veşti de la patronat.
Situaţia de la Mineral Mining este cel puţin ciudată, minerii stând pur şi simplu acasă fără ca situaţia lor să fie reglementată: teoretic sunt încă angajaţi ai Mineral Mining, dar nu lucrează; nu a fost demarată procedura concedierii colective, deoarece directorul general Dorel Jude şi-a dat demisia; patronatul nu şi-a numit un alt reprezentant şi poartă negocieri sterile prin e-mail.