Consiliul Judeţean Bihor a accesat în 2006 un grant de 474.044 euro, fără TVA, în cadrul programului PHARE CBC, care, printre altele, presupune şi construirea unui imobil care să adăpostească primul incubator de afaceri din Bihor. Proiectul care impune ca viitoarea construcţie să fie recepţionată pâna pe iulie 2008 este din start compromis, atâta vreme cât firma CIAC - patronată de controversatul om de afaceri Ioan Mintaş, culmea!, chiar "prim-vicepreşedinte al IMM-urilor", cum se recomandă - care a câştigat licitaţia privind ridicarea imobilului pe strada Armatei Române, nici măcar nu a turnat fundaţia. Mai mult, terenul atribuit în perimetrul Bibliotecii Judeţene şi al noului sediul al Muzeului Ţării Crişurilor, în cele două luni de la predare, nici nu a fost eliberat de vechile construcţii. Ieri, niciun muncitor al firmei CIAC nu era prezent pe şantier, doar jumătate din vechiul punct termic fusese demolat.


CJ Bihor a câştigat în 2006 un proiect în valoare de 474.044 euro, fără TVA, din care 376.000 euro reprezintă fonduri nerambursabile. Proiectul vizează înfiinţarea la Oradea a unui centru de afaceri având drept scop dezvoltarea infrastructurii de afaceri în regiunea Bihor - Hajdu-Bihar. Printre activităţile principale se numără construirea unei clădiri pentru incubatorul de afaceri, mobilarea şi dotarea cu IT şi birotică, cursuri de marketing şi management. Potrivit proiectului, 15 firme vor fi "incubate" anual, adică vor beneficia de cursuri de management gratuit, vor fi ajutate să scrie proiecte, să întocmească planuri de afaceri, punându-li-se la dispoziţie câte un birou şi toate instrumentele necesare pentru funcţionare: telefon, fax, internet etc. În plus, în cadrul aceluiaşi proiect altor 40-50 de IMM-uri li se vor oferi consultanţă şi asistenţă din partea specialiştilor de la incubatorul de afaceri. Cu toate că programul a demarat în decembrie 2006, coordonatorii proiectului, angajaţii CJ Bihor, abia peste un an au demarat procedurile de licitaţie pentru desemnarea antreprenorului care va ridica viitorul sediu al Incubatorului. La licitaţia organizată de CJ Bihor în cursul lunii octombrie 2007 au participat două dintre firmele răsfăţate pe bani publici, firma Gallassini, una dintre asociatele fostului primar Petru Filip, şi firma CIAC, a omului de afaceri Ioan Mintaş, consilier PSD, un apropiat al PD. În final, lucrarea a fost atribuită firmei CIAC, valoarea de execuţie a sediului viitorului incubator fiind stabilită la suma de 1.360.249 lei. Potrivit proiectului, viitorul incubator va avea subsol, parter şi două etaje, cu o suprafaţă totală de 828 mp. Acesta va adăposti 15 birouri pentru firmele ce vor fi "incubate" aici, o sală de conferinţe, un centru de documentare, o terasă, un oficiu şi alte birouri. Contractul a fost semnat pe data de 14 noiembrie 2007, dată la care a şi fost semnat procesul verbal de predare-primire a terenului. De la această dată curg cele şapte luni prevăzute pentru ridicarea clădirii pe str. Armatei Române. Astfel, pe data de 15 iunie a.c., sediul incubatorului de afaceri ar trebui inaugurat. Şansele însă ca acest lucru să se realizeze sunt minime, în condiţiile în care angajaţii CIAC nici nu s-au apucat de treabă. Ieri, pe şantierul afectat acestei lucrări niciun muncitor al firmei nu era prezent, nici urmă de unelte sau alte utilaje. Vremea rea ar fi putut fi principalul impediment al acestei inactivităţi, dacă muncitorii ar fi avut de lucrat la fundaţie. Din păcate, în cele două luni care s-au scurs de la semnarea contractului, terenul nici măcar nu a fost curăţat de vechea construcţie. Activitatea de demolare a fost abandonată pe jumătate, muncitorii refuzând să se prezinte la lucru din cauza temperaturilor scăzute, chiar dacă activitatea de demolare se poate desfăşura pe orice vreme.

Mai sunt cinci luni până la expirarea termenului prevăzut în contract, însă şansele ca angajaţii CIAC să recupereze timpul pierdut sunt minime. Conform contractului, în caz de nefinalizare la termen, firmei i se pot imputa penalităţi în valoare de 0,15% pe zi de întârziere din valoarea lucrărilor neexecutate. În plus, nefinalizarea construcţiei ar putea atrage chiar suspendarea finanţării fondurilor europene.