Ce poate fi mai potrivit în ziua de Paști decât să citești gândurile unui ateu genial, asta îți poate da de gândit mai mult decât poți digera, iar digestia este oricum pusă la grea încercare în acest timp.

Am încercat recent ChatGPT, o formă de inteligență artificială ce reușește să scrie texte publicabile în timp record, cu gândul de a nota câteva reflexii pe subiect, astfel că am păstrat pentru lectură, de Înviere, eseul lui Stephen Hawking despre Inteligența Artificială (AI) – Ne va depăși inteligența artificială?

Pentru mine este un vis pe care l-am descoperit de copil, citind cărțile SF în care inteligența artificială era parte din oameni, creată de ei și legată intrinsec de existența umană. Întrebarea de care se teme toată lumea este exact cea din eseul lui Hawking: Ne va depăși inteligența artificială?

Răspunsul fără echivoc, computerele din ziua de azi pot atinge performanțele creierului uman, ba chiar le pot depăși. Trebuie să ne temem de asta? Desigur, dar nu trebuie să uităm că aceste computere și inteligența artificială sunt rezultatul efortului creator al intelectului uman. În fond, oamenii au învățat din preistorie să producă focul, dar tot ei au descoperit modul prin care poate fi stins.

„Pe scurt, apariția inteligenței artificiale va fi cel mai bun, fie cel mai rău lucru care i se va fi întâmplat vreodată omenirii. Principalul risc al inteligenței artificiale nu ține atât de relele ei intenții, cât de competențele pe care le va putea dobândi. O AI superinteligentă ar putea fi foarte bună în a-și urmări scopurile, dar dacă acele scopuri nu sunt aceleași cu ale noastre (umanitatea-n.m), atunci am dat de necaz”.

Ce avem de făcut? Inteligența se definește prin capacitatea de a te adapta la schimbare. Inteligența umană este rezultatul a generații întregi de selecție naturală a indivizilor celor mai apți să se se adapteze la diferite circumstanțe.

Nu trebuie să ne temem de schimbare. Va trebui doar să o folosim în ajutorul nostru.

Deși oamenii sunt distructivi, și o privire în istorie dovedește acest lucru, optimismul este a doua latură fundamentală a oamenilor, dublată de curiozitate. Sper din tot sufletul că tot mai mulți oameni vor căpăta în viitor o a treia latură esențială, compasiunea, singura care poate echilibra un trepied umanitar fragil, dar cu viitorul asigurat.

„Viitorul nostru este o întrecere între puterea tot mai mare a tehnologiei și înțelepciunea necesară pentru a o folosi. Să ne asigurăm că înțelepciunea va învinge”.

Hawking este un optimist incurabil, eu am mari îndoieli cu privire la oameni...