Publicaţia de limbă maghiară Europai Ido, care se distribuie în judeţele Harghita şi Covasna, a publicat un atac virulent la adresa evreilor. Totul a început de la o scrisoare trimisă redacţiei respective de către un cetăţean originar din Târgu-Mureş şi stabilit "în Ungaria ciuntită" care relata vizita unui prieten în Israel. Acolo ar fi văzut panouri publicitare cu imaginea Bazinului Carpatic inscripţionat cu sloganul "Cunoaşte-ţi noua patrie!". De teama unei cotropiri evreieşti, probabil, săptămânalul a publicat pe 16 şi 17 august articole dure, mustind de antisemitism.  

Ziarul începe seria atacurilor şovine şi antisemite cu publicarea primei scrisori care relata episodul din Israel. "De-a lungul autostrăzii israeliene - ca, de altfel, peste tot - există panouri informative şi publicitare. Pe unul este inscripţionat următorul text: 'Cunoaşte-ţi noua patrie', iar dedesubt, o hartă a Bazinului Carpatic! Asta este deja jaf de pământ la drumul mare!" - relata cetăţeanul din Târgu-Mureş stabilit în Ungaria. "Mă adresez vouă, celor care simţiţi că vreţi să faceţi ceva pentru această azi deja mică patrie: Nu lăsaţi ca naţiunea voastră să se scufunde în marea israelită! Simt că dacă trebuie de luptat, lupt! Cu toate mijloacele! Mi-a fost de ajuns să treacă peste noi, prostind minţi omeneşti! În realitate nu am jurat încă pe Sfânta Coroană - mi-aş dori să fiu membru al Gărzii Ungare - însă în sufletul meu am făcut-o deja de sute de ori. Acest jurământ mă obligă la apărarea naţiunii maghiare cu orice preţ şi voi face acest lucru, promit!"
Faptul că în Israel ar exista astfel de panouri publicitare a stârnit imediat o reacţie dură. Sub titlul "Scrisoare de atenţionare către evreii din Ungaria", autorul Siklosi Andras îşi începe tirada menţionând că nu doreşte să ameninţe ori să jignească pe nimeni, dar nici să fie politicos în mod inutil. "Nu mă interesează dacă mă veţi eticheta drept antisemit, fascist-ungur, rasist sau altceva, în cazul în care nu vă place ce am scris. Îmi asum fiecare cuvânt, fiecare gând şi nu mă tem de cei care m-ar îneca mai degrabă într-un pahar cu bere, alături de compatrioţi de-ai mei cu sentimente asemănătoare."

"Paraziţi de nimic"

Seria atacurilor antisemite începe cu o insultă cu conotaţii naziste: "Paraziţii noştri de nimic, deloc stimaţi! Răstălmăcindu-le puţin, 'vorbele scăpătate' ale rabinilor voştri (minune), care au iscat mare vâlvă în cercuri internaţionale, sună cam aşa: 'Dacă am exclude spiritualitatea maghiară din cultura evreiască, nu ar mai rămâne nimic altceva decât Viţelul de aur (Dumnezeul vostru suprem!), Talmudul (oglinda fidelă a obiceiurilor voastre ciudate, a normelor voastre comportamentale inacceptabile şi a avidităţii voastre infame faţă de creştini), pasca, muzica voastră evreiască tradiţională, caftanul negru şi prepuţul tăiat la circumcizie.' Dacă vă merge atât de rău aici, la noi, de ce naiba veniţi atâţia şi, din păcate, nu ca turişti? De ce vă mutaţi cu sutele de mii în atrăgătoarea noastră patrie, dacă pe locuitorii ei indigeni îi dispreţuiţi, îi urâţi chiar, iar ţara ne-o priviţi ca pe o bucată de pământ ce poate fi cucerită, ca pe un centru de afaceri care aduce profit?"
(Sursa: Europai-Ido, nr. 17 - august 2009, conform traducerii făcute de Centrul European de Studii Covasna - Harghita, Revista Presei Maghiare)

Atacuri antiromâneşti
Publicaţia de limbă maghiară este cunoscută pentru articolele sale antiromâneşti şi iredentiste publicate de-a lungul vremii. Spre exemplu, în iunie 2007 a apărut în ziar un articol intitulat "Îngrijorare românească fermecătoare" în care se afirma: "Posteritatea îşi va aminti cu scârbă de aceşti 86 de ani trişti şi vor fi predaţi în viitoarele şcoli de pe pământul secuiesc eliberat de sub asuprirea românească drept un exemplu istoric scârbos, înspăimântător. Vor fi amintiţi împreună cu epidemiile de pestă şi de holeră de odinioară şi se va menţiona - la capitolul deosebiri - doar atât, că a durat mai mult şi a fost mai distrugător. În toate localităţile vom ieşi în stradă, să vadă lumea că secuii-maghiari s-au mişcat. Vom face acest lucru până când ne vom obţine libertatea! Ne-am săturat de voi! Suntem sătui de voi până-n gât! Vrem un pământ secuiesc liber!"