Judecătorul Puşcaş dă din nou cu bâta-n baltă
Un om de afaceri orădean, transformat peste noapte în criminal
După ce s-a făcut vinovat de viciul de procedură care le-a redat libertatea celor doi oameni de afaceri orădeni Gheorghe Mudura şi Papp Sandor Istvan, se pare că judecătorul Mircea Puşcaş persistă în greşeală şi ţine cu tot dinadinsul să fie sancţionat pentru modul în care înţelege să îşi facă meseria. Astfel, la numai o săptămână de la antepronunţarea din cauza Mudura - Papp, magistratul orădean admite o cerere de abţinere înaintată de un procuror, fără a verifica motivele invocate de acesta, trecând astfel pe seama unui inculpat infracţiunea de omor, cu toate că bărbatul nu fusese niciodată cercetat pentru o asemenea faptă.
Astfel, în data de 18 ianuarie 2006, magistraţii Tribunalului Bihor trebuia să judece cauza privindu-l pe omul de afaceri Gheorghe Ghiurău, acuzat de evaziune fiscală. Cu doar câteva minute înainte de începerea şedinţei, procurorul desemnat Viorel Gavra hotărăşte brusc să se abţină de la soluţionarea cauzei, motivându-şi în scris această decizie. În cererea înaintată de magistrat instanţei se arată că: "Prin prezenta, vă aduc la cunoştinţă că mă abţin să particip în procesul privindu-l pe Gheorghe Ghiurău, deoarece am soluţionat dosarul privindu-l pe acesta, având ca obiect art. 174 lit.c cod penal". Completul care a soluţionat cererea procurorului, condus de judecătorul Mircea Puşcaş, avea să constate că motivele de abţinere sunt întemeiate şi, în consecinţă, "pentru a nu exista nici un dubiu asupra imparţialităţii procurorului şi în vederea înlăturării oricărei suspiciuni, admite cererea de abţinere formulată". Până aici, nimic ieşit din comun. Numai că Gheorghe Ghiurău nu a fost niciodată cercetat pentru infracţiunea prevăzută de art. 174 cod penal, adică omor, dosarul soluţionat de Viorel Gavra privindu-l de fapt pe Dinu Ghiurău, condamnat la ani grei de închisoare pentru că şi-a ucis cu sânge rece soţia. Astfel, Gheorghe Ghiurău s-a trezit catalogat peste noapte criminal, cu sau fără intenţia celor care i-au legat această tinichea de coadă. "Este, într-adevăr, o greşeală materială, care poate fi îndreptată printr-o cerere înaintată de cel care se simte lezat", apreciază procurorul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Şerban Blaj. La rândul său, Viorel Gavra recunoaşte că a comis o greşeală. "Am confudat numele celor doi. Îmi cer scuze faţă de Gheorghe Ghiurău. De vină pentru această eroare cred că a fost graba şi oboseala, dar voi solicita chiar eu instanţei îndreptarea acestei greşeli", ne-a declarat procurorul. Cu toate acestea, nu putem să nu ne întrebăm dacă această nouă eroare a fost sau nu involuntară şi, mai ales, cum se explică lejeritatea de care a dat dovadă Mircea Puşcaş în soluţionarea cererii de abţinere, pe care a admis-o fără nici o cercetare prealabilă, cu atât mai mult cu cât, doar în urmă cu câteva săptămâni, judecătorul a fost arătat cu degetul de către propriii colegi pentru că, pesemne tot din lejeritate, a comis o eroare care a pus în libertate doi evazionişti acuzaţi de spălare de bani şi înşelăciune. "Din moment ce a luat parte la soluţionarea dosarului lui Dinu Ghiurău, procurorul Gavra trebuia să cunoască toate aspectele şi să ştie că este vorba despre altă persoană. Judecătorii mi-au fabricat un dosar penal, fapte săvârşite cu intenţie şi viclenie, care mi-au adus grave prejudicii morale", spune, pe bună dreptate, Gheorghe Ghiurău.
Rămâne de văzut cum vor înţelege magistraţii să-şi repare greşeala şi, mai ales, de câtă atenţie vor da dovadă de acum înainte, astfel încât o persoană care se numeşte întâmplător Ghiurău să poată apela la justiţie, fără teama că va fi acuzată, din oficiu, de omor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.