Laptopul scuză mijloacele
În condiţiile în care bugetul local abia mai supravieţuieşte din cauza deficitului crescut pe fondul neîncasărilor de impozite şi taxe locale, conducerea Primăriei a decis că e cazul să mai arunce aproximativ 100.000 lei numai pentru a le asigura viitorilor aleşi locali întregul confort. Exemplul consilierilor care tocmai şi-au încheiat mandatul nu este relevant pentru a justifica o astfel de decizie. Cu excepţia a trei sau patru membri ai CLO, ceilalţi aleşi orădeni nu binevoiau, de cele mai multe ori, să răsfoiască măcar un proiect de hotărâre, dezinteresul lor faţă de materialele puse în faţă fiind justificat de faptul că oricum votau aşa cum li se impunea pe linie de partid. În aceste condiţii, se făcea o risipă enormă de hârtie cu acei consilieri cărora li se puneau pe masă câte un teanc de sute de pagini de hotărâri, fără însă ca măcar să apuce să le parcurgă pe diagonală. Pentru viitorul CLO, din care vor face parte şi câţiva dintre consilierii actuali, datorită menţinerii lor pe locurile eligibile ale listelor partidelor politice, strategia conducerii PMO vizează reducerea cheltuielilor cu materialele de şedinţe, în acest sens hotărându-se achiziţionarea pentru fiecare dintre aleşi a câte unui laptop. Astfel, materialele de şedinţe, care până acum se listau pe sute de pagini de hârtie, vor fi transmise în format electronic, acest lucru nefiind, însă, o garanţie că aleşii noştri vor face un minim efort pentru a lectura viitoarele proiecte de hotărâri.
Cu toate acestea, secretarul CLO, Ionel Vila şi directorul Direcţiei Informatică, Silviu Lucuţa au semnat la începutul acestei luni un referat de necesitate, care, la fel ca şi în alte situaţii, este superficial întocmit. În cele câteva rânduri pe care angajaţii PMO le-au aşternut pe hârtie nu se face referire la costurile pe care le-au implicat listare pe hârtie a materialelor de şedinţă şi cu cât s-ar reduce acestea dacă informaţiile ar fi puse la dispoziţia consilierilor pe suport electronic. "Prin prezenta vă rugăm să aprobaţi achiziţia următoarelor echipamente de tehnică de calcul, necesare desfăşurării activităţii membrilor Consiliului Local, achiziţie care va conduce la realizarea de reduceri ale cheltuielilor cu pregătirea materialelor pentru şedinţele ordinare şi extraordinare", este singura explicaţie pe care angajaţii PMO au oferit-o pentru o astfel de investiţie.
Valoarea celor 28 de laptopuri şi două scanere este estimată la suma de 100.000 euro. În urma licitaţiei organizate zilele trecute, municipalitatea orădeană a reuşit să facă o economie de numai... 40 lei! Mai mult, preţul negociat pentru un laptop este de 3.534 lei, o sumă exorbitantă comparativ cu preţurile la produse similare de pe piaţa electronicelor.
În urmă cu un an, şi consilierii judeţeni şi-au cumpărat laptopuri, valoarea plătită fiind de 2.800 lei/laptop. Însă investiţia nu pare să se fi amortizat, în condiţiile în care consilierii judeţeni uitau să-şi aducă laptopurile cu ei la şedinţă sau le ţineau în faţa lor pe post de bibelou. De acelaşi lucru vor avea parte şi unele din laptopurile care vor fi oferite consilierilor orădeni.
Mai mult, anul trecut Primăria a mai cheltuit alţi 268.907 lei, pentru achiziţionarea unei minitipografii, investiţie care, la acea dată, se justifica prin prisma cheltuielilor reduse şi a eficienţei pe care le oferea aceasta la tipărirea materialelor de şedinţă. La licitaţia organizată zilele trecute s-a prezentat firma ETA2U şi firma RO&Co. În final a fost aleasă câştigătoare oferta firmei ETA2U, valoarea totală a contractului ridicându-se la suma de 99.960 lei, cu TVA.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.